Quantcast
Държавата е на минус със 100 млн. лева от влизането на ББР в ПИБ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Държавата е на минус със 100 млн. лева от влизането на ББР в ПИБ

Владислав Панев: Банката за развитие плати по 5 лв. за акции, които в момента струват по 1.70 лева
15 012
 Илияна Кирилова

Държавата е на минус с около 100 млн. лева от сделката, при която стана съсобственик в Първа инвестиционна банка. Това изчисли финансистът Владислав Панев. Чрез единствената държавна банка ББР предното правителство наля 140 млн. лева в ПИБ с обяснението, че капиталовото укрепване на тази банка е важно условие за допускането на България в чакалнята за еврото. Инвестицията предизвика скандал, защото по онова време акциите се котираха по 2.50 лева, а ББР ги придоби двойно по-скъпо - плати по 5 лева за акция. В момента книжата на ПИБ се котират на борсата още по-евтино - по 1.70, припомни Владислав Панев в предаването "120 минути" по бТВ. 

Преди дни отново Панев разкри, че противно на уверенията на експремиера Бойко Борисов ПИБ не е поемала ангажимент някой ден купи обратно акциите си от държавната Българска банка за развитие. Това е било потвърдено на общо събрание на частната банка. "Няма споразумение да изкупим акциите на ББР с лихвите, то не може и да има такова", е казал изпълнителният директор на ПИБ Никола Бакалов.

За този отговор разбрахме от пост във фейсбук профила на  Владислав Панев, който бе депутат от коалицията "Демократична България" в 45-ото Народно събрание. Панев припомни думите на бившия премиер Бойко Борисов, че ПИБ ще изкупи акциите обратно, при това с лихвите. "Сега лъжата лъсва, не че е голяма изненада", коментира Панев.

 

"Няма споразумение да изкупим акциите на държавната Българска банка за развитие с лихвите, то не може и да има такова",...

Posted by Vladislav Panev on Wednesday, June 23, 2021

 

През юни 2020 г. ББР инвестира 141 млн. лв. в ПИБ, с което й помогна да увеличи капитала си. Така на практика държавата придоби 18.3% от капитала на ПИБ, като купи над 28.250 млн. новоиздадени акции на цена 5.60 лв. за акция - двойно повече от пазарната цена в онзи момент. Днес котировките са още по-ниски - 1.70 лв.

Борисов тогава обяви сделката за изключително важна за влизането на България в еврозоната, а също така, че ПИБ ще си изкупи акциите  обратно, така че ББР няма да загуби нищо. „Това трябва да бъде записано изрично. Държавата чрез ББР взима акции на ПИБ, но тя ще си ги изкупи с лихвите обратно", поясни Борисов. 

Бившият премиер и бившият финансов министър Владислав Горанов казаха още, че държавата ще може да участва пълноценно в yпpaвлeниeтo нa ΠИБ след сделката. С дял oт 18.35% дъpжaвaтa нe мoжe дa взимa cъщecтвeни peшeния зa yпpaвлeниeтo нa ΠИБ, но поне можеше да вкара свой представител в директорския борд или надзорния съвет. Дори и това  не се случи. 

Още

Борисов в чудния свят на Мата Хари
МВР пита Горанов вземал ли е пари от Васил Божков

12.01.2022

10475
“Ковид сбирката“ при президента отложи визитата на Петков в Скопие

11.01.2022

Обновена

19375