Медия без
политическа реклама

Депутатите приеха "златни" компенсации за тока за бизнеса

Под знамето на борбата с инфлацията сложиха таван на цената за небитовите потребители

01 Юли 2022
Илияна Кирилова

В последната минута вчера депутатите узакониха "златни" електросубсидии за фирмите и за останалите небитови потребители. Под знамето на борбата с инфлацията те сложиха таван на цената на тока от свободния пазар за тези консуматори. Това стана при окончателното приемане на бюджетната актуализация.

Парламентът реши до края декември бизнесът да получава 100% компенсация за цената над 250 лв. за мегаватчас и реалната средномесечна цена на сегмент "Ден напред" на енергийната борса.

Преди това разприте в разпадналата се управляваща коалиция не позволиха в бюджетна комисия да бъдат обсъждани компенсациите за високите цени на тока на свободния пазар. Нито едно от предложенията на участниците в последното й заседание в четвъртък не беше прието, като споровете бяха и за това дали тези пари не трябва да се осигурят чрез поправки в Закона за енергетиката.

Интересното е, че вчера в пленарната зала депутатите подкрепиха слагането на таван на цената, над който да има пълно компенсиране. От това ще се възползват не само предприемачите, но и училища, детски градини, болници, социални заведения и другите небитови потребители.

Парите за новите компенсации, както и досега, ще се вземат от печалбите на държавните енергийни предприятия. При по-високата борсова цена те ще печелят повече и ще правя отчисления във Фонда "Сигурност на електроенергийната система".

Помощта за бизнеса би била в рамките на около 500 млн. лв. на месец при цени на електроенергията на борсата около и над 500 лв на МВтч (средната цена за месец юни е 433 лв./мВтч). Това означава, че до края на годината целият механизъм ще струва около 3 млрд. лв.

От приемането на първия бюджет за 2022 г. през февруари до края на март небитовите потребители на електроенергията получаваха компенсация, изчислена, като 75% от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "Ден напред" за съответния месец и базовата цена от 185,59 лв/МВтч през юли 2021 г. В средата на май кабинетът и работодателите се договориха за повишаване на "пода" на цената на тока, над който ще се изплащат компенсации за бизнеса. За последните 2 месеца от първото полугодие те бяха установени в размер на 80% над пода от 200 лева за мегаватчас. До края на април компенсациите останаха на нивото от март.

Контра

По повод споровете в НС предприемачът Ивайло Пенчев, собственик на "Уолтопия", коментира, че не е работа на държавата да подпомага по този начин бизнеса. "В която и да било обстановка, в която и да било държава бизнес, който иска директни плащания, директна подкрепа не трябва да бъде слушан", заяви той пред  БНР. "Единствената разумна от обществена гледна точка подкрепа за бизнеса е да се намаляват данъци и регулациите. Това е добре за всички  – по-ниски данъци плюс по-малко и по-прости регулации. Този, който иска парите на другите (било то бизнесмен или не), няма никакви основания и не трябва да бъде слушан. И аз имам много бизнес и много ток плащам, и ако държавата ми плаща сметката за ток, ще добрувам. Но не е честно", посочи той. 

По повод актуализацията на бюджета Пенчев каза: "Ако зависеше от мен, категорично нямаше да увеличавам дълга - небалансираните бюджети са срам за майстора! Нямаше да променям простата схема за ДДС. Предлагам да се намалят преките данъци, но без да се усложнява данъчната система. В мътна вода тарикатите ловят риба."

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?