Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЕРП-тата не компенсират останалите без ток заради снеговалежа

Неустойка се дава, ако електрозахранването не е било възстановено до 24 часа

Илияна Димитрова
Министърът на енергетиката Румен Радев

Бедственото положение в страната в края на ноември, предизвикано от интензивните снеговалежи и силните ветрове, остави хиляди домакинства без ток и вода. Най-засегнати бяха хората в област Разград, в община Крушари, в област Добрич, Криводол и на някои места в община Враца. Ограничителният режим, въведен в страната, е обхванал 8 области и 54 общини. Във връзка с компенсациите, които домакинствата трябва да получат заради аварията с електрозахванването, на изслушване в парламента бяха извикани министърът на енергетиката Румен Радев и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. 

От изслушването стана ясно, че енергоразпределителните дружества не дължат компенсации, когато прекъсването на тока е по независещи от дружествата причини. "Съответното дружество дължи неустойка в случай, че клиентите останат без електрозахранване повече от 24 часа по вина на дружеството. В случай че преустановяването на снабдяване с електрическа енергия се дължи на повреди в електрическата мрежа и съоръжения по независещи от него причини, в това число и вследствие на непреодолима сила, електроразпределителното дружество не носи отговорност", обясни министър Радев.

Депутатите на ''Въраждане'', по чиято идея се състоя изслушването, заподозряха, че дефиницията за ''непреодолима сила'' е записана по такъв начин в общите условия на електроразпределителните дружества,  че почти всяка метеорологична обстановка може да се смята за ''непреодолима сила''. Иванов обясни, че дефиницията за ''непреодолима сила'' е записана в търговския закон и не е предмет на КЕВР.  И допълни, че комисията е започнала проверки в трите ЕРП-та. Той увери, че комисията ще бъде безкомпромисна, ако намери нарушения, които са в ущърб на интересите на потребителите. Домакинства, чието електрозахранване не е било възстановено до 24 часа след изтичане на ограничителния срок, ще получат по 30 лева. За всеки следващи 12 часа - по 20 лева на клиент. Ще бъде направена проверка на наличността на аварийните екипи, които според Иванов са с висока професионална подготовка и са успели да се справят с отстраняването на проблемите. 

 

Ключови думи:

ЕРП, компенсации

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?