Quantcast

Медия без
политическа реклама

Протестиращите земеделци получиха в срок обещаните помощи

Фонд "Земеделие" преведе общо 243 млн. лв. на зърнопроизводители, овощари и животновъди

29 Септ. 2023
Илияна Кирилова

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) е изплатил компенсациите на производителите на слънчоглед и на останалите земеделци, които преди седмица излязоха на протест. Разрастването на протестът бе потушено с подписването на меморандум като един от ангажиментите, поети от правителството, бе да се изплатят до 30 септември гласуваните по-рано тази година компенсации заради негативните последици за българското селско стопанство след избухването на войната в Украйна.

На 34 587 земеделски стопани вече са преведени общо 178.462 млн. лв. като компенсация за повишените цени на енергоносители, препарати за растителна защита, торове и други консумативи - следствие от войната в Украйна, съобщи ДФЗ. Сред тях са производителите на плодове и зеленчуци, на маслодайна роза, ориз, винени лозя и тютюн, както и животновъди и пчелари.

Отделно специално на производителите на слънчоглед са изплатени 65.5 млн. лв. - извънредна финансова помощ заради безмитния внос на украинско зърно, който се осъществяваше от есента на миналата година до април тази година. Средствата са преведени на 11 550 земеделски стопани, отглеждащи слънчоглед, след извършените административни проверки от страна на Държавен фонд „Земеделие“ и на Национална агенция за приходите за липса на изискуеми задължения към хазната. Половината от тази помощ бе осигурена от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, другата половина - от държавния бюджет. Всеки един зърнопроизводител е получил по 79,51 лв. за хектар, засят със слънчоглед.

От фонд "Земеделие" припомнят, че за 2023 г. общото подпомагане на аграрния сектор заради негативните последици от войната в Украйна е в размер на 426 млн. лв. От тях животновъдите и пчеларите са получили 204 млн. лв. За производителите на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, ориз, винени лозя и тютюн – са преведени 222 млн. лв.

Максималният размер на финансовата помощ е до 250 000 евро (488 957 лв.) на предприятие, чиято дейност е в сектора на първичното производство на селскостопански продукти.

Още по темата