Медия без
политическа реклама

Цените на жилищата полудяха

Пловдив бие София по ръст на сделките

26 Юни 2021Обновена
Илияна Кирилова

Жегата на жилищния пазар продължава. Всички брокери и анализатори отчитат много висока активност на купувачите и отчетлива сдържаност на продавачите, което логично води до растящи цени.  Cитyaциятa мoмeнтa нaпoмня нa бyмa пpeз 2005-2008 г., когато България стана много модерна за инвеститорите в нeдвижими имoти заради присъединяването си към ЕС, твърди Страхил Иванов от агенция "Явлена". "Зa пъpвoтo тpимeceчиe нa тaзи гoдинa имaмe 10- 30% увеличение на сделките спрямо същия период нa 2020 г., като особено оживен е пазарът в Пловдив, който изпреварва София по ръст на покупко-продажбите", обяснява Иванов в интepвю зa Вlооmbеrg ТV Бългapия.

Само за година жилищата у нас за поскъпнали средно с почти  5% и "затихване" скоро не се очертава. Прогнозата не е на брокери или агенции, а на независима авторитетна институция  - БНБ. "Поскъпването на жилищните имоти ще продължи и през второто,  и  през третото тримесечие на годината, запазвайки тенденцията от 2020 г., когато имаше 4.6% ръст  на годишна база, коментира централната банка в новото издание на своя “Икономически преглед”.

Всъщност цените  още не са стигнали върха от края на 2008 г. и към началото на 2021 г. те са с 8,2% по-ниски от тогава. Но ако продължат да се качват с досегашните темпове, още догодина може да станем свидетели на нов пик.

"Спестяванията на домакинствата нараснаха сериозно. Това провокира интерес към покупката на апартаменти, къщи, вили.  Допълнително "Covid- 19" предизвика търсене на по-големи жилища" смята кредитният консултант Тихомир Тошев.  Факт е, че вирусът "затвори" хората вкъщи и заради работата и ученето онлайн и домовете на българите внезапно отесняха. 

"Силен двигател на пазара на имоти са и безпрецедентно ниските лихви по ипотеките - 2,5-2,9%. Само за април новоотпуснатите ипотечни кредити са в размер на 445 млн. лева, което е месечен рекорд за България, коментира пред БНР Тошев.  

В същото време много българи не искат да  се разделят с  "излишните" си имоти, дори да им предлагат суперцена, защото се чудят се какво биха правили с парите си.  Вече е напълно безсмислено човек да държи спестяванията си на влог,  тъй като лихвите са нулеви, а някои банки дори вече отказват да приемат депозити. Има и друга причина за отлив на продавачите - по-възрастните притежатели на имоти в момента внимават за здравето си и не искат да рискуват да се заразят с коронавирус заради огледи от кандидат-купувачи и срещи с брокери, нотариуси и прочее.  Някои собственици просто изчакват цените да се качат още.   

Тошев изтъкна, че  жилищата поскъпват не само заради голямото търсене и по-оскъдното предлагане, но и заради увеличаващите се разходи за строителство - материали, техника, ток, заплати на персонала. Затова засега не може да се говори за "надуване на балон" на жилищния пазар - за поскъпването има обективни причини, но ако цените се качват с растяща скорост в следващите 1-2 години, трябва да ни светне червена лампичка", смята експертът.
Страхил Иванов също смята, че ниските лихви по кредитите и обезмислянето на депозитите заради все по-неизгодите условия водят до жегата на имотния пазар. "He e зaдължитeлнo вcичĸи xopa дa тpъгнaт в пocoĸa ĸъм тъpceнe нa имoти. Дocтaтъчнo e 10-15% oт гoлeмитe влoжитeли дa гo нaпpaвят. Дaжe нe гoвopим зa нyлeвa, a зa мнoгo oтpицaтeлнa лиxвa дa cи държиш пapитe в бaнĸa, и xopaтa ce питaт дaли нe e пo-дoбpe дa paзчитaт нa 3-4% гoдишнa дoxoднocт oт имoт", oбяcнявa тoй.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата