Медия без
политическа реклама

Цените на жилищата в Германия препускат. Надолу

26 Февр. 2024
Засега в България осеазем спад на цени няма, но намаляването на сделките е факт.
Засега в България осеазем спад на цени няма, но намаляването на сделките е факт.

Докато в България всички още очакват кривата на поскъпването най-после да се "счупи", в Германия цените на жилищата неумолимо се сриват. Такова поевтиняване не е имало от 60 години насам, отбелязват западни медии.

За година цените на апартаментите са спаднали с 8.9%, на еднофамилните къщи - с 11.3%, а на многофамилните - с цели 20.1%, сочат данните на Германския индекс за недвижими имоти за последното тримесечие на 2023 г.

Една от основните причини за тези спадове е покачването на лихвите по кредитите. Подобни са и развитията в други европейски страни. ЕЦБ и другите централни банки месеци наред поддържаха курс към вдигане на основните лихви като мярка срещу високата инфлация. И това се отразява в цената на заемите, отпускани от търговските банки 

В същото време в България банките вдигат лихви само по старите заеми, а дълго очакваното покачване на лихвите по новите ипотеки изобщо не се случва. Напротив, банките са пълни с пари (депозитите не спират да растат) и са в бясна конуренция за привличане на нови клиенти. А заварените клиенти с жилищни кредити са им "в кърпа вързани" - рефинансирането в повечето случаи е свързано с допълнителни разходи, а в договорните условия повечето банки са вързали лихвата с европейски индекси като Euribor, които се качват. 

На този фон брокерите у нас упорито правят "прогнози", че имотите у нас ще продължават да поскъпват. Разбира се, целта на тези "загряващи"  коментари е да подсказват на евентуалните купувачи да не се колебаят много и да купуват сега. 

Но зачестяват прогнозите на икономисти и финансисти, че на жилищния ни пазар има "балон" и че е въпрос на време цените да се укротят, а в някои сегменти - и да тръгнат надолу. Всички са единодушни обаче, че "спукване" няма да има, по-скоро ще е "спихване" на балона и до срив на цените няма да се стигне. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата