Quantcast

Медия без
политическа реклама

Цената на литър бензин у нас - от 1.58 до 1.90 лева

Търговци не очакват поскъпване на горивата до Нова година

08 Окт. 2020
Илияна Кирилова

Търговците на горива не очакват до края на годината повишение на цените на дребно, което е добра новина за застрашената от рецесия икономика и селско стопанство.

"Причината е, че световното търсене е много слабо, защото в периода април-май големите консуматори се запасиха с огромни количества петрол. Складовете са запълнени, рафинериите са задръстени и държавите са запасени", коментира Симо Симов от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. В същото време консумацията на горива в световен мащаб не се покачва, тъй като големи потребители като транспортът и туризмът, са най-засегнати от коронакризата и продължават да работят силно ограничено.

От асоциацията твърдят, че малките бензиностанции у нас продават в момента горивата с над 20 стотинки по-евтино литъра в сравнение с големите вериги, което е повече от 10% разлика в цените.

"Големите бензиностанции продължават да поддържат високи цени и все още не са отразили поевтиняването на петрола на световните борси през последните два месеца", заяви Симов.

Проверка в платформата fuelo.net показва, че ценовата ножица е широко разтворена - от 1.58 до 1.90 лв. за литър бензин А-95. В момента големите вериги държат почти еднакви нива - 1.80-1.82 лв. за литър. В отделни райони на големите градове обаче цената стига до 1.88 лв. 

Малките бензиностанции продават А-95 значително по-евтино, като цените са най-вече в диапазона 1.60 -1.70 лева. 

Разликата е около 20 стотинки и при дизела. Големите вериги го продават за 1.80 лв., докато малките бензиностанции - около 1.60 лв. за литър.

Според Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, в която членуват основно малките играчи на пазара, това разнообразие в цените показва, че на пазара има добра конкуренция.

 

ПОХВАЛА

"След като изключително рестриктивният закон за горивата, който бе приет с лобирането на големите играчи и най-вече "Лукойл България" през 2018 г., бе коригиран, малките бензиностанции оцеляха, създават по-голяма конкуренция и така се запази пазарният механизъм в сектора", коментира Симов. Според него това е особено важно в сегашната криза, защото само по-малки фирми поддържат бензиностанции в селата и малките градчета, където безработицата расте и доходите намаляват.  Симов припомни също, че благодарение на поправения закон сега и селските стопани ползват евтини горива. В първоначалния си вариант законът предвиждаше всички земеделци да регистрират като бензиностанции базите си за горива, за което се изискваха високи банкови гаранции.

Още по темата