Медия без
политическа реклама

Брюксел започна официално разследване за китайските електромобили

Берлин се опасява, че спорът за субсидиите и наказателните мита може да разпали търговска война

05 Окт. 2023
Производството и износът на електромобили в Китай бързо се разрастват.

Европейската комисия обяви, че започва разследване за държавните субсидии за китайски електрически автомобили. Съобщението на ЕК е публикувано в Официалния вестник на ЕС.

Миналия месец в речта си за състоянието на Евросъюза председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен посочи, че европейските пазари са "залети" от евтини китайски е-коли.
Брюксел ще разследва вноса на всякакви нови акумулаторни пътнически електрически превозни средства, произведени в Китай - независимо дали са на китайски или европейски марки. Комисията ще поиска от Пекин повече данни за субсидиите, които дава на автомобилопроизводителите. 

В рамките на разследването Комисията ще трябва да установи как точно китайското правителството е подпомагало износителите на автомобили и дали тези субсидии са били нелоялна конкуренция спрямо европейската автоиндустрия. Междувременно ще бъдат наложени наказателни мита.  

Първата публична реакция на Китай дойде от Министерството на търговията, което упрекна Брюксел, че поставя невъзможно кратки срокове за предоставяне на информация и провеждане на консултациите.

 

Разногласия

Фернското правителство е най-настоятелно в искането за защита на местните компании срещу процъфтяващите им конкуренти в Китай. Но в Германия, чиято автомобилна индустрия е добре представена на китайския пазар, имат друга гледна точка - опасяват се, че Пекин може да предприеме ответни мерки и да последват още ответни реакции от двете страни, които да доведат до търговска война между Китай и ЕС. 

Ключови думи:

електромобили

Още по темата