Quantcast

Медия без
политическа реклама

Британските туристи се завърнаха в зимните ни курорти

Хотелиери отново настояват за по-лесно наемане на чужденци

03 Март 2022
Илияна Кирилова

Британските туристи се завърнаха в зимните ни курорти след две години отсъствие заради ковид-пандемията.
Хотелиери от Боровец се похвалиха на среща с министъра на туризма Христо Проданов със силен ски сезон благодарение на туристи от Великобритания, които тази зима са повече дори от предпандемичната 2019 г. Подобно било положението в Банско и Пампорово.

Британците допреди пандемията години наред бяха най-многобройните чуждестранни туристи по нашите ски курорти. На второ място след тях най-многобройни тази зима са българските туристи. Те са следвани от гости от балканските държави – Сърбия, Северна Македония, Косово, Румъния и по-малко от Гърция и Турция.

"Сериозни групи руски и украински туристи в Боровец нямаме от години. Идват само индивидуални гости", обясни пред Травъл нюз Благовеста Томова, председател на Съюза на хотелиерите в Боровец.

Оказва се, че в Боровец от началото на зимния сезон работят немалко украински граждани. "В края на март техните визи изтичат, но те не смятат да се връщат в Украйна", обясни Томова. Украинските работици смятали да останат като бежанци. Те обаче може да продължат да работят, едва след като получат статут.

Хотелиерите за поред път са поставили проблемът с липсата на персонал в сектора и облекчаване на рестриктивните политики за наемане на работници от трети страни.
"Проблемът с кадрите присъства при всички. Туризмът стана непривлекателен за работа след ковид мерките. Трябва да променим това", заяви министър Христо Проданов, съобщиха на пресслужбата на ведомството. Той съобщи, че Министерството на туризма работи съвместно с Министерството на образованието по създаването на по-привлекателни програми и стажове в дуалното обучение по туризъм.

Според Проданов приоритет е българските граждани да имат работа, но е поел ангажимент да съдейства за улесняване на административните процедури за наемане на кадри от други държави. Министър Проданов е обявил,  че Министерството на туризма работи съвместно с Министерството на образованието по създаването на по-привлекателни програми и стажове в дуалното обучение по туризъм.

Министърът на туризма Христо Проданов обяви също, че правителството разработва програма, която ще улесни издаването на документи на украинците, за да могат да останат и да работят в България, предаде Травъл нюз.

Според хотелиерите една от стънките да наемат работници от трети страни, освен тромавата процедура, е ограничението в Закона за трудовата миграция и за трудовата мобилност в една фирма наетите чужденци да не надвишават 20% от персонала. Ограничението за наемане на чужденци от ЕС е до 35%.

Още по темата