Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов се съгласил ЕС да "затвори" АЕЦ "Козлодуй"

На извънреден брифинг енергийният министър обясни, че това е фалшива новина и че ЕС ни дава 56 млн. евро само за вече спрените малки блокове

БГНЕС
Демонтажът на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй" върви по европейския график и трябва да приключи до 2030 г.

Премиерът Бойко Борисов се е съгласил със Заключенията на последния Европейски съвет, според които цялата АЕЦ "Козлодуй", а не само спрените малки четири реактора, трябва да бъде изведена от експлоатация. Централата има два големи работещи реактора - Пети и Шести,  по 1000 мВт, за които ЕС не е поставял условия за предсрочно извеждане от експлоатация и които са гръбнак на българската енергийна система.

Но на страница 52 в Заключенията са изредени атомните електроцентрали, за които ще бъдат отпуснати помощи от ЕС за извеждане от експлоатация. Там се казва: "С цел подкрепа на ядрената безопасност в Европа ще бъде отпуснато специфично подпомагане за извеждането от експлоатация на следните атомни електроцентрали: ... 57 млн. евро за „Козлодуй“, България, за периода 2021—2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%."

Днес по обяд министърът на енергетиката Теменужка Петкова свика извънреден брифинг, за да обясни, че това е "фалшива новина" и че "определени медии" четат документа като дявола евангелието. Ставало дума само за вече затворените четири реактора на централата ни, категорична бе тя.

Теменужка Петкова очаква газ от "Турски поток" догодина | СЕГА"Тези 56 млн. евро са само за извеждане на блокове 1-4 по целевата програма на ЕС, където сме със Словакия и Литва. Средствата са определени, след като ние сме направили оценка, тя е приета и парите ще бъдат отпуснати в рамките на евробюджета за следващия програмен период. А Пети и Шест блок на АЕЦ "Козлодуй" ще продължат да работят безпроблемно, след като увеличихме с 30 години експлоатационните им срокове", поясни Петкова на извънредната си среща с медиите.

Факт е обаче, че в евродокумента по нищо не личи, че става дума само за малките затворени блокове. А подобни "недоглеждания" могат да бъдат фатални. Сегашният енергиен министър вероятно не си спомня, че навремето точно заради липсата на реакции от българска страна еврокомисарят Гюнтер Ферхойген успешно внушаваше, че реакторите в  АЕЦ "Козлодуй" са от "чернобилски тип" и това бе в основата на натиска София да затвори "опасните" атомни мощности. А един меморандум - "паметна записка" без особена правна сила - подписан от правителството на Иван Костов, че след време България ще затвори малките блокове (като условие да получи покана за членство в ЕС), се превърна в коз на кабинета "Сакскобургготски" да се съгласи за бързо спиране на мощностите и да лансира проекта за АЕЦ "Белене", а ЕК успя да наложи предсрочното извеждане от експлоатация да стане в съвсем кратки срокове.

 

В заключенията от последния Европейски съвет заедно с нашата АЕЦ "Козлодуй" са изброени още две. Първата е АЕЦ "Игналина" в Литва  - с два реактора, които наистина са от чернобилски тип, които бяха затворени постепенно през  2004 и 2009 г., и словашката АЕЦ "Бохунице", която по настояване на ЕС затвори през 2006 и 2008 г. два реактора ВВЕР по 440 мвт, но си запази други два от същия тип, каквито са и спрените реактори 1-4 в АЕЦ "Козлодуй". В новия 7-годишен проектобюджет на ЕС са заложени 490 млн. евро за демонтиране на АЕЦ "Игналина", като участието на ЕС е 86%. За "Бохунице" са предвидени 50 млн. евро, и 50% участие на ЕС, но за по-кратък период - до 2025 г. Словашката централа продължава да има работещи реактори, както и АЕЦ "Козлодуй".  

Визираните сега суми са поредни траншове от ЕС - компенсации за предсрпочното затваряне на ядрени мощности в трите държави от Източна Европа. 

 

След завършването на маратонския Европейски съвет, който се проточи пет дни, премиерът Бойко Борисов разказа колко трудно е било да се договорят, защото е трябвало да съгласуват всяко число. Самият той бил поставил за себе си личен рекорд по изпити кафета, за да поддържа бодро съзнанието си. АЕЦ "Козлодуй" е най-важният индустриален обект на Северозападна България. Борисов изрази специална благодарност към лидерите на държавите от ЕС, че са се съгласили да отпуснат от евентуалните остатъци в бъдещия бюджет 200 млн. евро за подпомагане на този район, който е сред най-изостаналите в целия ЕС. Сумата е записана на стр. 34 в Заключенията и за нея премиерът е бил бдителен.

 

 

Още по темата