Quantcast
Борисов се съгласил ЕС да "затвори" АЕЦ "Козлодуй" | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Борисов се съгласил ЕС да "затвори" АЕЦ "Козлодуй"

На извънреден брифинг енергийният министър обясни, че това е фалшива новина и че ЕС ни дава 56 млн. евро само за вече спрените малки блокове
Обновена
37 649
 БГНЕС
Демонтажът на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй" върви по европейския график и трябва да приключи до 2030 г.

Премиерът Бойко Борисов се е съгласил със Заключенията на последния Европейски съвет, според които цялата АЕЦ "Козлодуй", а не само спрените малки четири реактора, трябва да бъде изведена от експлоатация. Централата има два големи работещи реактора - Пети и Шести,  по 1000 мВт, за които ЕС не е поставял условия за предсрочно извеждане от експлоатация и които са гръбнак на българската енергийна система.

Но на страница 52 в Заключенията са изредени атомните електроцентрали, за които ще бъдат отпуснати помощи от ЕС за извеждане от експлоатация. Там се казва: "С цел подкрепа на ядрената безопасност в Европа ще бъде отпуснато специфично подпомагане за извеждането от експлоатация на следните атомни електроцентрали: ... 57 млн. евро за „Козлодуй“, България, за периода 2021—2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%."

Днес по обяд министърът на енергетиката Теменужка Петкова свика извънреден брифинг, за да обясни, че това е "фалшива новина" и че "определени медии" четат документа като дявола евангелието. Ставало дума само за вече затворените четири реактора на централата ни, категорична бе тя.

Теменужка Петкова очаква газ от "Турски поток" догодина | СЕГА"Тези 56 млн. евро са само за извеждане на блокове 1-4 по целевата програма на ЕС, където сме със Словакия и Литва. Средствата са определени, след като ние сме направили оценка, тя е приета и парите ще бъдат отпуснати в рамките на евробюджета за следващия програмен период. А Пети и Шест блок на АЕЦ "Козлодуй" ще продължат да работят безпроблемно, след като увеличихме с 30 години експлоатационните им срокове", поясни Петкова на извънредната си среща с медиите.

Факт е обаче, че в евродокумента по нищо не личи, че става дума само за малките затворени блокове. А подобни "недоглеждания" могат да бъдат фатални. Сегашният енергиен министър вероятно не си спомня, че навремето точно заради липсата на реакции от българска страна еврокомисарят Гюнтер Ферхойген успешно внушаваше, че реакторите в  АЕЦ "Козлодуй" са от "чернобилски тип" и това бе в основата на натиска София да затвори "опасните" атомни мощности. А един меморандум - "паметна записка" без особена правна сила - подписан от правителството на Иван Костов, че след време България ще затвори малките блокове (като условие да получи покана за членство в ЕС), се превърна в коз на кабинета "Сакскобургготски" да се съгласи за бързо спиране на мощностите и да лансира проекта за АЕЦ "Белене", а ЕК успя да наложи предсрочното извеждане от експлоатация да стане в съвсем кратки срокове.

 

В заключенията от последния Европейски съвет заедно с нашата АЕЦ "Козлодуй" са изброени още две. Първата е АЕЦ "Игналина" в Литва  - с два реактора, които наистина са от чернобилски тип, които бяха затворени постепенно през  2004 и 2009 г., и словашката АЕЦ "Бохунице", която по настояване на ЕС затвори през 2006 и 2008 г. два реактора ВВЕР по 440 мвт, но си запази други два от същия тип, каквито са и спрените реактори 1-4 в АЕЦ "Козлодуй". В новия 7-годишен проектобюджет на ЕС са заложени 490 млн. евро за демонтиране на АЕЦ "Игналина", като участието на ЕС е 86%. За "Бохунице" са предвидени 50 млн. евро, и 50% участие на ЕС, но за по-кратък период - до 2025 г. Словашката централа продължава да има работещи реактори, както и АЕЦ "Козлодуй".  

Визираните сега суми са поредни траншове от ЕС - компенсации за предсрпочното затваряне на ядрени мощности в трите държави от Източна Европа. 

 

След завършването на маратонския Европейски съвет, който се проточи пет дни, премиерът Бойко Борисов разказа колко трудно е било да се договорят, защото е трябвало да съгласуват всяко число. Самият той бил поставил за себе си личен рекорд по изпити кафета, за да поддържа бодро съзнанието си. АЕЦ "Козлодуй" е най-важният индустриален обект на Северозападна България. Борисов изрази специална благодарност към лидерите на държавите от ЕС, че са се съгласили да отпуснат от евентуалните остатъци в бъдещия бюджет 200 млн. евро за подпомагане на този район, който е сред най-изостаналите в целия ЕС. Сумата е записана на стр. 34 в Заключенията и за нея премиерът е бил бдителен.

 

 

198

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов огласи неуспеха на Европейския съвет

20.11.2020

5644 34
"Локдаунът" в Благоевград се оказа груба политическа интрига

19.11.2020

3066 1
Красимир Вълчев: Имаме над 1250 училища без коронавирус

15.11.2020

Обновена

733 8

Коментари

Страници

Калпазанче

Национален предател! Оставка! Затваряме въглищата, атома и ще стоим на свещи! 

Johnny2965

На простите, според определението на премиера, за какво им е електроенергия?

Антей

 

Къде е същият ДОКУМЕНТ, но на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, подписан от Борисов!

 

Когато се приемат и налагат такива важни решения на ЕС

 

не се ли разписват на два езика - един европейски и един на държавата/националността, чиито интереси се засягат в тези документи?!

 

Уважението и равноправното членство в ЕС

 

НЕ изисква ли това елементарно нещо - документи и решения, да се пишат, приемат, и подписват и  на съответните национални езици?!

 

За да няма спекулации и кой как чел, разбрал, нарязал и прочие ...

 

☝️

 

читатель

Да, но всеки такъв се надява да оцелее по този начин. Най-страшното е, че ще изчезнем ние като държава и народност. Предателите също. Когато копаят гроб на нас, ще паднат и те в него.

n.nikolov

Галфонът не е в час. Ловко е.

n.nikolov

Еднолично не става, май е фалшива новинка.

Гласът

Именно. 

Гласът

Заедно с нашата електроцентарала са изброени още две. Първата е АЕЦ "Игналина" в Литва, чиито два реактора от чернобилски тип бяха затворени постепенно през  2004 и 2009 г., и словашката АЕЦ "Бохунице"

Kоето води до мисълта, че не става въпрос за затваряне на двата 1000 мегаватови реактора в Козлодуй. 

Hasta la vista

Гласец, има линк в статията, отваряш, четеш и след това твърдиш вярно ли е, не е ли и каква е вероятността след 2027 година да купуваме ток от Турция и Румъния...А да, и защо се протака толкова време Белене, не затворът а централата. За затвора винаги има време...

Su38

Тълкуваш като дявола Евангелието. Ама келяво.

Говори се за ЦЯЛАТА централа. Сега трябва да докажеш, че преводът, даден от колегата, не е верен, ако смяташ, че си прав.

Иначе тълкуванието ти е гОла вОда.

Гласът

каква е вероятността след 2027 година да купуваме ток от Турция 

Около 0.

Гласът

Говори се за ЦЯЛАТА централа. 

Дали? Как си представяш изваждането на двата работещи реактора да струва само 57 млн. евро (при положение, че извадените по-малки вече погълнаха много повече)? 

BoulevardDudukov

Аз пък предлагам тролчето Гласът да се преименува на Г*зът. Някак си по-акуратно ще му стои. 😂

Su38

Ми много лесно. Или затваряш и получаваш 57 милиона, или затваряш за твоя сметка .

Su38

Ми много лесно. Или затваряш и получаваш 57 милиона, или затваряш за твоя сметка .

Гласът

Ми много лесно. Или затваряш и получаваш 57 милиона, или затваряш за твоя сметка .

Пълни глупости. По принцип този документ е за разпределение на пари а не за правене на каквото и да е. Дори документа да казва, това което се твърди в статията по-горе, и някой се опита да го интерпретира по този начин в съда, България просто може да е откаже от тези пари и проблема е решен. Но цялата дискусия е абсурдна. Има толкова неща за което човек да иска оставката на Борисов. Точно от тази трънка нищо няма да излезе. 

Yellow Jacket

Това не може да е вярно!

Ако е така...не знам! Стълбовете по Цариградско трябва да се довършат поне до Пловдив.

Че да има за всички престъпници. 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Еднолично не става, май е фалшива новинка.

 

Напротив, точно еднолично става. Достатъчно е да поеме ангжимент, а формалностите ще се оправят набързо в НС. Нима забравихте ангажимента за Ф-16?

n.nikolov

Звинете, ама става дума за енергетика, не за политика. Ток, бре. За хладилника, печката, бойлера и т.н. Мойте уважения, ама всекидневието се явява актуално и неотложно. Бих загинал за Вашите убеждения, но ако има болка ще си го спестя.😁😁😁

nebenebe

Той вероятно не е разбрал за какво става въпрос. Преводачката му се съгласила.

Дзопино

цитат от документа:

 

113. С цел подкрепа на ядрената безопасност в Европа ще бъде отпуснато специфично подпомагане за извеждането от експлоатация на следните атомни електроцентрали:

- 490 млн. евро за „Игналина“, Литва, за периода 2021—2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 86%;

- 50 млн. евро за „Бохунице“, Словакия, за периода 2021—2025 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%;

- 57 млн. евро за „Козлодуй“, България, за периода 2021—2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%.

Освен това ще бъдат предоставени 448 млн. евро за ядрена безопасност и извеждане от експлоатация на собствените инсталации на ЕС.

 

боко вън. та този човек след транспорта ще загроби и енергетиката. как може това да ни управлява

nebenebe

А какво иска да рече "собствените инсталации на ЕС"?

n.nikolov

mamut да каже, ама мисля, че тия 57 млн. са за консервираните реактори, деба.

Никой не може да затвори АЕЦ с 2x1000 MVA за 57 млн. евра. Който ги говори тия глупости  е за ....

Дзопино

 ти се съгласи един път с документа а после обяснявай на бюрократите дали е логично... пише АЕЦ а не реактор и определен блок

n.nikolov

И аз разбрах, че е за цялата АЕЦ и не вярвам на очите си. Не е за вярване. Нещо не е както го представят.

mamut

 ми ,  по парите е за изведените блокове(не консервирани, бяха на времето до 2010г. 3и4, после и при тях втория контур баше нарязан) 1до 4 на Козлодуй, но записа както го цитира Дзопино не е коректен, между другото и за Бохунице е така записано, като за нашата аец. При тях също работят два блока,. прави впечатление че за нас пак най-малко пари, за Игнали най много пак, а ние сме най напред в извеждането и демонтажа на реактори, такова за сега в Европа не е правено, ние сме пионерите (опитните мишки), ивсички специалсти гледат какво правим, трупа се опит.

 

NB! 2027 г. изтича 10 годишния лиценз за работа  на 5 ти блок,така е по закон и следва да се поднови за нови 10 г, иначе ресурса  на блока е минимум още 30г. работа. Да не стане работата уйт 2027г и ЕС да се заядат и да искат затваряне на блока.

Дзопино

" заключенията, приети от Европейския съвет на посоченото по-горе заседание."  

 

пито платено

BL.N.Lmt

🐾🏴‍☠️🇨🇩 Б.М.Борисов, ГЕРБ, НФСБ, Марешки няма да са на власт в периода 2021/2027 следващите, "голям избор няма" ще събират резултата🏴‍☠️🇨🇩☕️
на Колониалната  Администрация.📌

🇧🇬Цялата енергия трябва да се хвърли в създаването на  Дясно Центристка Партия или коалиция, ДА БЪЛГАРИЯ със Христо Иванов, Ивайло  

Мирчев имат уменията🇧🇬
 

 

Жозефа
снимка на Жозефа

Той вероятно не е разбрал за какво става въпрос.

 

И аз това си помислих. Щото...

 

"Аз сутринта три пъти, нали , им обяснявах, че понеже съм прост и не знам английски всъщност и не съм разбрал, това което ми е казал правилно и съм ги на*бал зверски едни чужденци премиери. ......................................................................................................."

 

Ако е вярно, че е затворил АЕЦ-а, това не е скандал, това е престъпление.

Евродепутатите да проверят какви са ги свършили с началничката на кабинета, защото тя му е преводачката.

SvSophia
снимка на SvSophia

Освен да Го изгорим, за да си светим, не виждам кво друго - лой бол, даже и за отопление, а не само за осветление, ще има.

💩💩💩

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш