Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бензиностанции въведоха по-големи отстъпки и за премиум горивата

Цената на обикновените бензин и дизел може да падне с до 30 ст. на литър

Илияна Кирилова

Държавната компенсация от 25 ст. за всеки литър бензин А95 и обикновен дизел принуди веригите бензиностанции да въведат за своя сметка аналогични, по-големи отстъпки и за премиум горивата, които предлагат. Освен това повечето търговци запазват стандартните си промоции, като ги комбинират с държавната компенсация. Така общото намаление от цената за литър А95 или обикновен дизел може да достигне и 30 ст.

Shell например вече продава и премиум горивата си Shell V-Power - бензин и дизел, с 25 стотинки отстъпка. А при зареждане с обикновения бензин и дизел клиентите с ClubSmart карта получават 5 ст. на литър в допълнение към държавната компенсация от 25 ст. на литър.

В същото време за зареденото гориво се дават нови бонус точки - 2 т./л за горивата Shell V-Power 95 & Diesel и 5 т./л за Shell V-Power Racing, а в неделя те са двойно повече. Точките може да се използват отново, за да се зарежда с отстъпка или да се закупят стоки от програмата на веригата за лоялни клиенти.

В бензиностанциите на "Лукойл" също може да се зареждат подобрените бензин и дизел с марка Ecto с отстъпка от 25 ст. вместо доскорошните промоции от 2-3 ст. на литър. Тази отстъпка ще важи до 30 септември.

На практика при първо зареждане през юли шофьорите с клубни карти на "Лукойл" ще получават 25 бонус точки за всеки литър, които при следващо зареждане може да бъдат използвани за намаляване на цената. Това обаче трябва да се случи до края на август. Ако зареждането е през август, ползването на 25 ст. на литър трябва да стане до края на септември.

В OMV също са завишили отстъпката за премиум горивата си. За бензин MaxxMotion 100 и дизел MaxxMotion Diesel тя е 15 ст., а за MaxxMotion Super95 - 12 ст. Тази отстъпката важи само със Save&Drive карта и засега е предвидена до края на юли.

Във всички бензиностанции OMV в страната клиенти с карта Save&Drive получават акумулирано както държавната отстъпка, така и актуалната Save&Drive отстъпка при зареждане на горива бензин А95, дизел, пропан-бутан и метан.

От "Петрол" съобщават, че обектите им в режим "Самообслужване" не предлагат държавната компенсация от 25 ст., защото е невъзможно да изпълняват условията за контрол на категорията на автомобила и изискването ползвател да е физическо лице.

За тези бензиностанции на самообслужване, където цените обикновено са по-ниски, са предвидени 5 ст. отстъпка за обикновен бензин А95 и дизел и 8 ст. отстъпка за подобрените версии. На другите обекти на "Петрол" към държавната компенсация притежателите на различните видове карти "Грифон" ще могат да ползват и от 3 до 5 ст. допълнителна отстъпка за различните видове горива.

На бензиностанции ЕКО отстъпката по правителствената антиинфлационна мярка също се комбинира със стандартната отстъпка на веригата за клиентите с карта за лоялност Ekonomy или клубна карта. Това обаче не се отнася за картите на корпоративните клиенти, което важи за всички бензиностанции в страната - подпомагат се само физически лица, които зареждат собствените си автомобили.

 

В ЗАТРУДНЕНИЕ

Междувременно от Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и превозвачите на горива, където членуват малките представители на петролния пазар, обясниха пред "Сега", че единици са малките бензиностанции, въвели държавната отстъпка от цената на горивата.

"Малките бензиностанции и да искат, нямат възможност да приложат тази схема, защото процедурата предвижда търговците повече от месец за своя сметка да правят отбива от продажбите и след това да си го прихващат от начисления ДДС. Ако цял месец продаваш под себестойност, защото купуваш на едро по-скъпо гориво и го продаваш по-евтино, тогава няма да имаш ДДС, откъдето да прихващаш. Подобно нещо работи само за фирми с няколко други дейности", обясни Иван Кашилски, председател на асоциацията.

По думите му все още е рано да се каже как се отразява антиинфлационната мярка на малките бензиностанции, които не са я въвели, но които обикновено продават на по-ниски цени. "Дали има отлив на клиенти? Зависи колко близо се намира бензиностанцията на голямата верига", посочи Кашилски.

Още по темата