Медия без
политическа реклама

БЕХ е "заработил" огромна печалба през 2021 г.

Заради рекордно скъпите ток и горива тази година държавният холдинг може да отчете 5 млрд. лв. свръхпечалба

21 Май 2022
БЕХ

За 2021 г. Българският енергиен холдинг (БЕХ) е отчел чиста печалба след данъци от 1.35 млрд. лева - увеличение от почти 9 пъти спрямо предходната година. Това пише във Фейсбук известният икономически анализатор Георги Ангелов.  Данните са от консолидирания отчет на държавната холдингова компания, в чийто състав  влизат АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2", НЕК, ЕСО, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Мини Марица Изток".  Отчетът е съкратен и неодитиран, но от него все пак можем да разберем какво се случва в енергетиката, посочва Георги Ангелов. Ето неговия прочит на резултатите:

 

"Печалбата на БЕХ преди данъци е 1.56 млрд. лева. Но това не е всичко - миналата година енергетиката преведе на държавата извънредно 450 млн. лева под формата на "дарение". Като добавим тези средства, печалбата е около 2 млрд. лева. 

С част от тези пари НЕК си плати стари заеми към бюджета (за АЕЦ "Белене") в размер на 1.2 милиарда лева. С печалбите БЕХ си покри и стари загуби и подобри ликвидността и капитализацията си като собственият капитал на холдинга достигна 14.7 милиарда лева, спрямо 11.7 милиарда лева преди година.

Трябва да имаме предвид, че миналата година високи цени на тока на борсата имаше само през последните 4-5 месеца от годината. Както върви, цялата 2022 г. ще е с високи цени на тока на международните пазари, т.е. печалбата на БЕХ вероятно ще е поне 5 млрд. лева. Видно е, че България изнася рекордни количества ток и печели от скъпия ток на международните пазари.

Тъй като БЕХ е държавна компания, повечето от тези 5 млрд. лева свръхпечалби ще влязат в държавния бюджет - под формата на данъци и дивиденти. Оттук нататък е въпрос на политически решения за какво и как да се ползват тези средства - дали за компенсации за цените на тока или за други цели, коментира Георги Ангелов.

Отчетът на БЕХ е достъпен тук:

https://bgenh.com/…/CFS_BEH_CONS_BG21_condensed_final.pdf

No photo description available.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БЕХ, отчет, свръхпечалба

Още по темата