Медия без
политическа реклама

ББР: Защо е това шоу за 50 000 лева?!

Няма безспорни данни, че някои от големите кредити са на Пеевски. Собствеността на фирмите е неясна, каза председателят на Надзорния съвет Валентин Михов

24 Юли 2022Обновена
Валентин Михов, председател на Надзорния съвет на ББР
БНР
Валентин Михов, председател на Надзорния съвет на ББР

Няма проблем с договора, който ББР подписва миналата година за правни услуги с адвокатската кантора "Джингов, Кючюков, Гугински и Величков", стана ясно от интервю на председателя на Надзорния съвет на банката Валентин Михов пред БНР. Този договор се разследва от прокуратурата.

"В момента на смяната на ръководството на банката напуснаха ключови служители от Правния отдел и се наложи спешно да наемем кантората, в която към онзи момент работеше Лена Бориславова. Същата седмица поискахме оферти от другите водещи кантори. Цените, които поискаха, бяха от 2 до 5 пъти по-високи. Кантората получаваше 50 000 лева на месец. И за тази сума да се прави такова шоу, а за няколко пъти по 150 милиона лева - нищо, ми се струва невероятно", коментира Михов. 

"Ситуацията в страната и несигурността оказват влияние върху Българската банка за развитие. Има решения за банката, които трябва да се гласуват в парламента", казва Михов. Той посочва, че Делян Пеевски не е вземал кредити от банката като физическо лице. "Засега няма данни той да е участвал във вземането на кредити от банката. Което не може да се каже за фирми, тъй като са с неясна собственост. Например "Булгартабак". Там собствеността може да е на г-н Пеевски, може да е на Сергей Лавров", заявява Михов. 

Най-големите 20 кредитополучатели на ББР са 90% от портфейла: "20 кредита са 1,6 млрд. лева от общ портфейл 1,8 млрд. лева. През последните 12 месеца работа на банката беше да пренасочим от това да дава малко кредити на големи кредитополучатели към много кредити за малки кредитополучатели. Въведе се ограничение кредитът да е до 5 милиона. А преди това са давани заеми по 150 милиона. От началото на годината ББР е дала 73 кредита, които са повече от отпуснатите през предишните пет години. С дъщерната организация и лизингова компания общо са 150. Средният размер е 300 000 лева. Ако продължим да вдигаме броя на кредитополучателите, надявам се догодина да постигнем целта - между 50 и 100 на месец", допълва Михов в предаването "Неделя 150".

От големите кредити само един не е обслужван. Става дума за "Роудуей констракшън" на Румен Гайтански. "Той продаде на практика фирмата на ББР и банката назначи управител, за да гарантира, че заемът ще бъде върнат", каза Михов. Поне половината от едрите кредитополучатели плащат в момента само лихвите по заемите, до края на м.г. не са плащали нищо заради мораторуима, въведен заради ковид. "И това се смята за доста рисково, но при такива условия са им отпуснати заемите", допълни Михов. 

Той посочва, че не очаква големи промени по отношение на лихвите и промяната в процента. И очерта целта на банката – максимално голям кръг от фирми да имат достъп до финансиране и да се работи по антикризисни програми.

"Проблем в България е финансовата грамотност. Тъй като не са финансово грамотни, малките ни предприятия се плашат да теглят кредит. Нашата задача е да даваме достъп до финансиране на тези компании, които хем са жизнеспособни, хем не получават пари или достатъчно пари в търговските банки", обясни Михов. 

 

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за договор за правна помощ, подписан от ББР с адвокатска кантора, в която е работила началничката на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата