Quantcast
Асен Василев и Кирил Петков се обърнаха срещу служебния кабинет | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Асен Василев и Кирил Петков се обърнаха срещу служебния кабинет

Двамата министри са против замяната на въглищните централи с газови, а това е един от големите проекти в Националния план за възстановяване
Обновена
62 162
Въпреки че се заричат да не се занимават с политика, докато са служебни министри, Кирил Петков и Асен Василев проведоха откровено предизборна среща в Стара Загора

Министрите на финансите и на икономиката Асен Василев и Кирил Петков, за които се очаква всеки момент да обявят нов политически проект, тръгнаха открито срещу служебното правителство по темата за закриването на въглищни централи. Вчера двамата министри се включиха в подписката за запазване на въглищния комплекс и работните места в Маришкия басейн, която вече събра подкрепата на над 100 хиляди души.

На среща със синдикатите в „Мини Марица –изток“ и ТЕЦ „Марица Изток“ 2 Василев се обяви против газификацията на въглищните централи, защото това ще направи цената на енергията изцяло зависима отвън, и настоя за запазване на мините максимално дълго време. В същото време изграждането на газова централа с комбиниран цикъл в ТЕЦ „Марица Изток“ 2 е един от новите големи проекти, предложени от служебното правителство при редакциите на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Това показа проверка на „Сега“ по повод дадените от Василев и икономическия министър Кирил Петков обещания на работещи в мините. Проявата бе възприета от много анализатори като предизборна и се провежда в седмицата, в която се очаква да стане ясно дали Василев и Петков остават в състава на новия служебен кабинет или ще участват под някаква форма в парламентарните избори през ноември.

Аргументът за загуба на енергийна независимост при затваряне на въглищните централи бе изложен и от президента Румен Радев на среща на лидерите през май в Брюксел. Тогава обаче Радев сочеше като едно от възможните решения именно изготвянето на проекти за нови мощности, съобразени с екоизискванията, които да бъдат включени в плана за възстановяване. Така при ревизията на Националния план за възстановяване и устойчивост служебното правителство предложи 1.0 GW мощности в ТЕЦ „Марица Изток-2“  да бъдат заместени от газова централа. За целта в плана са заложени 499 млн. лв. безвъзмездно финансиране от Брюксел и 1,2 млрд. лв. частно съфинансиране. От изказването на Василев сега излиза, че този проект е вреден.

Политическите заигравки с датата за затваряне на въглищните централи и отказът от поемане на отговорност пък е основна причина България да не може да прати в Брюксел плана за възстановяване, по който България чака 12,6 млрд. лв. От екипа на вицепремиера Атанас Пеканов на няколко пъти разясниха, че това е един от основните препъни камъни за пращането на плана в ЕК. Служебният кабинет не желае да посочи конкретна дата, защото смята, че това е в правомощията на редовно правителство. ЕК обаче е категорична, че няма да разгледа плана без ясна дата.

България вече е подписала т.нар. "Зелена сделка", с която се ангажира да намали наполовина въглеродните емисии до 2030 г., а това неизбежно ще удари производството на енергия от въглища.

 

ЗАД ЗАВЕСИТЕ

"С президента съм имал много положителни разговори. Моята гледна точка, заедно с Асен Василев, е как да бъдем част от промяната. Със сигурност ще бъдем част от промяната". Това заяви Кирил Петков, цитиран от БГНЕС, във връзка с евентуален политически проект или участието му в новото служебно правителство по време на посещение в Благоевград, където проведе среща с кмета на града Илко Стоянов.

От думите на Петков стана ясно, че заедно със служебния финансов министър в момента обсъждат как да продължават да бъдат част от промяната. "Като служебни министри ли да продължим или да направим нещо. Определено имаме идеи. След 2 дни ще ви кажа моите бъдещи планове", обеща той. "Установих за последните 4 месеца, че не всичко е на плещите на тези, които са пред камера. Най-важното е тези хора да слагат правилните идеи и хора на местата, където промяната може да се случва и без тях. През останалите 36 часа ще направим пълно обобщение на работата ни за този мандат. Искам да се видя с всички хора от министерството, които са били част от програмата", каза още служебният министър на икономиката.

Той обясни, че е платил всичките си данъци през последните 12 г. в България, от което е горд, тъй като не са малко. "Реално те са около 1 млн. лв. чисти към държавата. Те са платени на базата на експортни продукти, износ от България в чужбина, и работната ръка е била 100% в България. Български са ми бизнесите, тук се работеше, плащал съм си данъците и съм плащал всяка една стотинка навреме. И съм горд да застана пред камерите и да го кажа", подчерта Петков.

 

 

Служебният министър на икономиката Кирил Петков, за когото усилено се твърди, че ще прави нова политическа формация заедно с колегата си Асен Василев, все още не е разговарял с президента Румен Радев дали ще бъде част от новото служебно правителство, което ще бъде назначено в четвъртък. Петков отказ

 

Още

Nexo се споразумя с американските власти да плати $45 млн.

20.01.2023

Обновена

5319
НСО свали охраната на Кирил Петков

19.01.2023

1856
"Ди Велт": Как най-бедната страна в ЕС тайно помогна на Украйна

18.01.2023

5522