Медия без
политическа реклама

Асен Василев: Бензиностанциите използват момента за печалба

Следващото увеличение на минималната заплата ще е догодина и ще е по формула

21 Май 2022Обновена
Асен Василев
Илияна Кирилова
Асен Василев

„Бензиностанциите използват момента да натрупат малко повече печалба", коментира пред Нова тв вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по повод цените на горивата. На въпрос дали Комисията за защита на конкуренцията контролира тяхната работа, Василев отговори с "очевидно не".

Радвам се, че парламентът започна процедура по смяна на Закона за защита на конкуренцията и по смяна на състава на комисията, за да влезе такава, която да си върши работата”, каза вицепремиерът. По негови думи са проведени няколко разговора с „Лукойл”, така че цената на едро да включва отстъпката, която е от разликата на руския петрол спрямо сорт Брент.

Василев обясни и как ще бъде давана отстъпката от 25 стотинки. Тя ще е за частни автомобили, регистрирани в България, или са на лизинг. Шофьорът трябва да покаже талона на автомобила на касата. „Където можем, помагаме на уязвимите групи. Помощта за работещи родители с деца, при пенсионерите е фокусирана към по-ниския клас пенсии. Където е технически възможно, помощта е таргетирана”, коментира министърът.

Увеличение на минималната заплата от 1 юли няма да има. Не е разумно в една година два пъти да се вдига, каза ще Асен Василев. Следващото увеличение ще е през 2023 г. и ще се изчисли по формула, каквато е договорката с работодатели и синдикати. Същото се отнася и за максималния осигурителен доход, допълни той. Най-вероятно най-ниското възнаграждение ще е базирано на средната заплата в страната.

Необлагаем минимум няма да има - поели сме ангажимент да не променяме данъчната политика в страната, заяви финансовият министър.

 

РУСКИ ПЕТРОЛ

Запитан кога България ще се откаже от руския петрол, вицепремиерът обясни, че това ще стане, когато има техническа възможност в „Лукойл”. От компанията са казали, че това може да стане за 12 до 18 месеца. „Или когато цяла Европа се откаже”, допълни Василев. Страната ни ясно е заявила, че иска да е сред изключенията, ако има такива страни. „Ясно сме заявили, че ако има изключения и ние не сме сред тях, ще наложим вето”, каза Асен Василев.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата