Quantcast
4000 проверки на ДКХ и НАП не открили липсващите хазартни такси | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

4000 проверки на ДКХ и НАП не открили липсващите хазартни такси

Защо шефът на данъчната дирекция "Контрол" още не е уволнен, пита депутатът от БСП Румен Гечев
8 483
 Илияна Кирилова

Огромна контролна дейност са извършили Държавната комисия по хазарта и НАП в периода от 2015 г. до 2019 г., но това не е довело до разкриване на скандално занижените такси, които са плащали фирмите на Васил Божков.

Това стана ясно от отговора на финансовия министър Владислав Горанов в парламента на питане на депутата от БСП Румен Гечев. Червеният депутат поиска отчет за контролната дейност на Комисията по хазарта от 2015 г. насам, колко държавни такси от фирмите в сектора е събрала и как лично финансовият министър е контролирал комисията. 2015-та е годината, в която започва дейност хазартните фирми на Васил Божков, свързани с организиране на лотарията с търкане на талончета.

За периода 2015-2019 г. Комисията по хазарта е направила близо 3137 планови проверки на обекти за хазартна дейност и още 381 по сигнали и жалби за провеждане на хазартни игри без лиценз. В резултат на тях са съставени 378 акта за нарушения и са наложени санкции за 1.4 млн. лв.

В този период Националната агенция по приходите също е направила огромен брой проверки на фирмите в сектора - 812, като 210 са свързани с прихващания на вземания. Извършени са и 31 ревизии на организатори на хазартни игри, при което допълнително са установени задължения за 1.251 млн. лв.

Финансовият министър обясни още, че в периода от 2015 г. до 2019 г. ДКХ в поредица свои решения е утвърдила противоречащи на закона правила на организаторите на хазартни игри, в които те са се определили като концесионери. "Тези правила трябва да са в съответствие на закона и само да конкретизират прилагането му, но не и да противоречат на неговите разпоредби. Не може в тези правила да се уреждат по-ниски такси от определените в закона. Те са нищожни и не пораждат правни последици", заяви Горанов.

Финансовият министър посочи известната вече сума от 697.199 млн. лв., която не е влязла в бюджета заради намалените такси на фирмите, свързани с Божков. Те бяха установени при назначената в края на миналата година проверка, след като избухна скандалът между хазартния бос и бившите му съдружници - фамилията Найденови. Съставени са 8 акта на четирите фирми - Евробет, Еврофутбол, Ню Геймс и Национална лотария.

"Действително е допуснато съществено нарушение от страна на ДКХ, което се обследва от правоохранителните органи", обобщи Горанов. Той не отговори на въпрос как лично е контролирал комисията, от която се очаква да осигури стотици милиони левове за държавната хазна.

"Какъв е смисълът от тези близо 4000 проверки? В комисията не може да си съберат заплатите само!", възкликна депутатът от БСП Румен Гечев. И обвини финансовия министър, че лично е отговорен за проспаните занижени такси, защото лично назначава председателя на комисията, както и представителя на НАП в ръководството й. "Тези хора некадърни ли са или крадат заедно с крадците?", попита Гечев. И посочи, че от 11 години в комисията е Васил Панов - шефът на дирекция "Контрол" в НАП. "Как той не е видял, че 700 млн. лв. ги няма? Какво прави още Панов в НАП? Защо не го уволните? попита Гечев. Горанов не пожела да отговори на този въпрос.

48

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Спецпрокуратурата се изгубила в апартамента на Кръстника

12.10.2020

ФАЛШИМЕНТ ПЕТРОВ

23595 6
2 години прокуратурата мотае разследването за апартамента на Горанов

12.10.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

5981 16
1 г. прокуратурата мотае проверката за апартамента на Горанов

02.03.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

6740 18

Коментари

Страници

'FranceskRivalta'8

"Тези хора некадърни ли са или крадат заедно с крадците?"

ГЕРБ: "Ние грабим, вие плащате. Ясно?" 

nottheone

грешка. ние ги избираме на власт, ние ги държим на власт,

Balamurnik

👍 И да добавя и постоянно увеличаващата се армия от държавни служители. Вчера гледахме щатно разписание. Та един технически секретар е със заплата 1700. Как да не гласуват за бащицата? И камъни да падат, и коронавируси и т.н.,  те си вземат заплата на точната дата и задължително в края на годината се разпределят премии,има индексации на заплатите и т.н.  Няма друга държава с такъв огромен брой държавни служители на глава от населението!!!

Сгугню
снимка на Сгугню

от 11 години в комисията е Васил Панов - шефът на дирекция "Контрол" в НАП. "Как той не е видял, че 700 млн. лв. ги няма? Какво прави още Панов в НАП? Защо не го уволните? попита Гечев. Горанов не пожела да отговори на този въпрос.

Наблягането на тия проспани 700 млн. е много добър ход на БСП.

Сумата е огромна и звучи невероятно, че е не е хваната тая незаконна практика за плащане на такси на Божков по-рано. Ясно е защо.

Ако БСП не спрат с този натиск и с раздухването на този скандал, в един момент на Борисов ще му се наложи да жертва Горанов.

Интервал

Искаш да кажеш, че всичко се е знаело и министър Влади е бил просто... бушон? 😨
Не вярвам да го мислиш, защото всички знаем, че Той не би го позволил!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Какви проверки, бе! Сгуню нали каза : виновен е Божков, защото не е плащал по правилната тарифа. А държавните органи не са виновни. Аз вярвам на Сгуню, защото много чете, много знае и е еталон за "обективност".

hahobg

Ако Шиши разреши, може и да си отиде министъра. Не и преди това.

zumer

Бих добавил, че в момента в който ДПС намери "достоен" заместник на министърът на финансите, Горанов ще си подаде оставката.

Ако ли не, правителството пада. 

zumer

👍

Би било добре, ама той не е от бушоните.

Той е от хипер-наглите /депутати/ законотворци-лобисти.

dobadoba

Доколкото съм запознат със случая Божков никакви такси не е укривал.

Просто е използвал вратичка в закона, позволяваща му ЗАКОННО да плаща по-малко.

#КОЙ е оствавил вратичката е друга тема.

⚓️

Тартамут

Menda е архитект врати, Vladi е главен ключар.

ssto

Е, такива как да ги заключиш? 

Звучи нелепо.

ivanko77

Не са ги открили, защото не са липсващи, просто им трябваше повод за натиск, ама се престараха и сега не могат да излязат от калчищата, в които се набутаха. 

Michael
снимка на Michael

👍

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

А Найденов защо не е обвинен като съучастник?

Отговорен е поне колкото Божков.

Balamurnik

Той е "разкаял се" свидетел. За да те сложат в тази графа и да ти оставят договорената част от откраднатото, първо те тестват за преданост. Него го тестваха и, както разбрахме, твърдеше, че Божков е канибал, изнасилвач, убиец. Мисля, че е щял да каже и "терорист", но в последния момент са се сетили, че ще има включване от братята хамериканци и може да излязат наяве някои договорки. Много нечистоплътен тоз Найденов. Над 10години е бил глух и сляп. А може би е развил някакъв синдром? Мижитурка. При такива свидетели подсъдимият неминуемо ти става симпатичен.

VBA...

Предателите ги убиват последни.

PlaNed
снимка на PlaNed

Какво прави още Панов в НАП? 

Пази да не се случи нещо на наш'ти хора или не дай боже на свищовската възпитаничка! При това си знае, че винаги може да бъде жертван, но ще мълчи, като правоверен партиен член!

fractal
снимка на fractal

Гечев да каже как със спестените левове на българите работили 30-40 години в социализма се купи валута след което фалираха банките 1996 на хартия а купената валута е в частни ръце в чужбина

 

Интервал

Фрацтал, годината е 2020, в момента изчезват спестяванията и вноските на следващото поколение българи, скоростно се теглят заеми, които още поколения ще плащат, а ако режимът на Боце бе наистина загрижен, можеше и да предприеме стъпки за осветляване и осъждане на престъпниците от предните режими. Толкова е просто.
Не са много възможните изводи, защо това не се е случило за десетина години Банкянски режим.
Продължавай да пригласяш или да отклоняваш теми :)

fractal
снимка на fractal

Като е 2020 защо има плосък данък приет от тройната коалиция за да си запазят парите

а гражданите плащат 20%ДДС който се връща на фирмите

fractal
снимка на fractal

Спестяванията от преди 1996 изчезнаха и на българите им даваха 3 долара заплата и пенсии

mick

4000 проверки не са открили грешка.. просто защото е нямало такава. Сега просто искат да вземат бизнеса на Божков.. та с това са решили да го съборят. Взеха му бизнесите, взеха му антиките - дето човекът музей щеше да прави за всички, т.е. вършел е работата на държавата. След време, прокуратурата и данъчните ще дадат заден.. ама то бизнесите ще са прилапани отдавна от едни прасета. После Божков ще осъди дъжавата и .. данъкоплатците ще плащат.


Добре дошли в нормалната демокрация - без лесни пари/ малко са демокрациите с лесни пари - развити държави им казват, раздават си едни пари на корем.. при нормалните демокрации.. всичко е мизерия и парите не стигат за нищо, просто защото исканията са повече от парите, произвежда се по-малко отколкото се потребява. Затова и имаме канибализъм, големите се изяждат един друг.. щото лесни пари няма, а тия дето идват от малките и бедните не са достатъчни.

 

Познайте какви биха били развитите държави, ако нямаха достъп до лесни пари от десетки трилиони долари и евра?

 

Сгугню
снимка на Сгугню

Какви проверки, бе! Сгуню нали каза : виновен е Божков, защото не е плащал по правилната тарифа. А държавните органи не са виновни. Аз вярвам на Сгуню, защото много чете, много знае и е еталон за "обективност".

Изглежда някои житейски натрупвания, а и образователни липси, ти пречат да схващаш доста общоизвестни неща.

 

Божков е виновен, че е скатал 700 млн., които е дължал на бюджета и държавата по закон.

 

ДКХ, Горанов, НАП и сие са виновни, че не са установили своевременно тая работа, та да я пресекат по-отрано.

 

Ако и сега не си разбрал кой за какво е отговорен и виновен в тоя скандал, значи си неспасяем случай.

geo_19

Божков е виновен, че е скатал 700 млн., които е дължал на бюджета и държавата по закон.

 

ДКХ, Горанов, НАП и сие са виновни, че не са установили своевременно тая работа, та да я пресекат по-отрано.

----

Признавам, че не съм отварял закона регулиращ хазарта, (иначе обичам да се позовавам на източника), но доколкото си спомням по обяснения от пресата, законът е бил направен така, че на задълженото лице му е било дадено право да избира между два режима на облагане. Че ако съществува такава законна възможност ще е луд този, който си избере да плаща повече. В този смисъл, нито Божков, нито Горанов са виновни, а законотворците... Е, и Горанов защото той като спец по материята би посочил на законодателите, че грешат и тяхната щедрост ще допринесе до бъдещи загуби в размер на въпросните 700 млн.

geo_19

Е, все пак не издържах и отворих закона:

 

https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135783265

 

Та стигнах до интересуващия ни чл. 30 ал. 3:

 

(3) (Нова - ДВ, бр. 1 от 2014 г., в сила от 01.01.2014 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) За поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри - традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, с изключение на онлайн залаганията, се събира държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони.

 

От първия прочит не схванах кой би бил по-изгодния модел на таксуване: дали 15 % върху всички залози или 20% върху "получените такси и комисионни" Затова потърсих още малко:

 

...Според Начев инспекторите му проверяват дали държавата не е била ощетена и с колко от различното облагане на държавния тотализатор и частните компании, организиращи хазартни игри. По закон моментната лотария, тото и лото игрите се облага с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член на Закона за хазарта обаче е посочено, че „за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие“, държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони.

Начев отказа да тълкува закона и да обяви дали едната от двете възможности за облагане на хазартните игри е неправилна или незаконна, и обясни, че тепърва ще разследват дали има нарушения. Дали операторите са били облагани правилно пък ще трябва да се произнесе прокуратурата.

Въпреки това той обяви, че с 15% са били облагани само приходите от държавния тотализатор, а частните оператори са плащали 20% върху разликата между получени залози и изплатени печалби. Досега инспекторите са проверили само моментните лотарии и смятат, че заради различната данъчна основа държавата е могла да получи 210 млн. лв. повече, ако частните оператори са били облагани като държавната лотария.

 

https://news.lex.bg/pregled-na-pechata/адфи-изчисли-че-държавата-е-получила-210/

 

Моето скромно мнение, че игрите на Божков са в 15-те процента. Ни виждам възможност за избор между два режима на таксуване. А що за животно е "комисиони за участие" (?) че да се иде на втория режим? Интересно четиво намирам в "Медиапул", който твърди, че тази врътка е изработена във Вътрешните правила на лотарията, но одобрени от ДХК:

 

Във вътрешните си правила за организиране на игрите, които подлежат на одобрение от ДКХ, лотарията сама си е разписала, че събира хем залози, хем комисиони, и на тази база твърди, че има право да си избере върху коя от двете стойности да начислява държавната такса. Съответно, компанията е избрала да плаща таксата не върху общата сума на постъпленията от продадени талони (тоест върху залозите), както е правил държавният тотализатор, а върху 50-60% по-ниска сума (т. нар. комисиони), която се получава, като се извадят средствата, върнати на участниците в игрите под формата на награден фонд.

 

https://www.mediapool.bg/natsionalnata-lotariya-izbrali-sme-si-da-plashtame-po-malka-taksa-news302476.html

geo_19

И стигаме до съответните "Правила" на "НЮ ГЕЙМС" АД:

 

"НЮ ГЕЙМС" АД събира комисиони за участие в играта "Национална лотария - моментни игри". Комисионът за участие е фиксиран като процент от стойността на билета за всяка отделна разновидност на играта. На събраните съгласно преходното изречение комисиони от продадените за съответния месец билети се дължи такса, съобразно разпоредбите на ЗХ.

-----

Извод: "Не е луд кой яде зелника, а който му го дава"

geo_19

А мишоците от ДКХ се мятат като риби на сухо:

 

отговор на въпроси на Mediapool в края на декември от ДКХ обясниха, че в Закона за хазарта няма легална дефиниция на понятието "хазартни игри, за които се събират такси и комисиони"но в други държави членки на ЕС такова облагане се прилага към игри, при които играчите залагат един срещу друг и хазартният оператор събира комисиони за покриване на организационните разходи и за заплащане на дължимите данъци. Това е доста по-различен вид игри, нямащи нищо общо с лотариите.

ДКХ излезе с неясно обяснение как е възможно в продължение на пет години да е събирала коренно различен размер на държавната такса за едни и същи вид хазартни игри, организирани от различните фирми на пазара.  "По отношение на държавните такси за поддържане на лиценза - възприетите от хазартните оператори различни подходи към формирането на конкретния им размер водят до разлики, които не би следвало да се получават, ако законодателят е въвел прилагането на тези подходи като алтернативни"

Сгугню
снимка на Сгугню

Искаш да кажеш, че всичко се е знаело и министър Влади е бил просто... бушон? 😨
Не вярвам да го мислиш, защото всички знаем, че Той не би го позволил!

Не, не смятам че Борисов, Горанов и сие са знаели за скатаните от Божков 700 млн. Именно заради това и стана сканадалът - че той ги е прибрал тайно от тях, без да им даде дължимия пай.

Интервал

Отдъхнах си! Мерси за обяснението, че тръгнаха едни съмнения.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш