Quantcast
14 неудобни въпроса на хипермаркетите към земеделския министър | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

14 неудобни въпроса на хипермаркетите към земеделския министър

Чий интерес защитава в млечния сектор Десислава Танева - на малките фермери или на някой голям олигарх, питат търговските вериги
7 404
 Илияна Кирилова
"Брюксел" не ме интересува, отсече министър Десислава Танева по повод на критиките, че лансира регулации, противоречащи на европравилата. Но иначе е турнала в кабинета си на показ знамето на ЕС.

Големите търговски излязоха с остра обща позиция срещу приетото вчера набързо постановление за храните. На извънредно заседание в понеделник правителството одобри проект, подготвен от Министерството на земеделието, който задължава големите вериги да предлагат българските стоки на "достатъчно големи площи", отделени от вносните. Има и други изисквания - например сиренето и кашкавалът в българските секции да са произведени от българско прясно мляко, при положение че от години се знае, че поради огромен недостиг на суровина производителите на млечни продукти разчитат на внос.

Приетото постановление съдържа неприложими текстове, създава поле за нелоялна конкуренция и корупция и противоречи на българското и на европейското законодателство, гласи позицията, подписана от Billa,  Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, "Фантастико", "Аванти" и DM.

"Ние не носим отговорност за проблемите в селското стопанство, трупани с години - 11 млрд. лв. от европейските фондове са отишли в няколко джоба вместо за обединяване и подпомагане на малките производители. Българско сурово мляко за 90% от пазара в България няма - ще продават на потребителите продукти със сухо или вносно мляко на каквито си искат цени при гарантирани с постановление 90% техни продукти на рафта - ето това е господстващо положение, основано на липсваща в България суровина", се казва още в позицията.

 "Българските потребители очакват от нас богат избор от безопасни висококачествени храни на изгодни цени - министър Десислава Танева да им обясни от кои любими свои продукти трябва да се лишат, за да сложим на рафтовете по нареждане с постановлението други - на близки до нея кръгове", коментират гневно големите търговци, като обвиняват министър Десислава Танева в "деструктивно поведение".

 

Ето пълния текст на позицията: 

 

1 .Работим много добре с министерствата на икономиката и здравеопазването за преодоляване на последиците от кризата и стриктно налагаме в нашите обекти правилните мерки на правителството в тази насока. Изненадани сме от предложенията на земеделския министър, и то в момент, в който успяхме да убедим потребителите, че няма проблем с доставките на основни стоки, и потреблението се нормализира.

 

2. Така и не се проведе среща с нас, за да предложим мерки за подкрепа на българските производители, работещи от утре. Видяхме деструктивно поведение от земеделския министър Десислава Танева - допускаме, че при приемането на постановлението е подвела своите колеги в правителството относно негово конкретно съдържание, например 90% монопол за млечните продукти.

 

3. Нашата основна отговорност е да защитаваме интересите на милионите български потребители, които очакват от нас богат избор от безопасни висококачествени храни на изгодни цени - министър Десислава Танева да им обясни от кои любими свои продукти трябва да се лишат, за да сложим на рафтовете по нареждане с постановлението други - на близки до нея кръгове.

 

4. Ние подкрепяме българските производители и фермери - щандовете в нашите магазини сами говорят за това. А какво реално направи министър Танева за българските фермери и производители?

 

5. С приетото постановление не се увеличават българските стоки в търговските вериги. С него държавата само преразпределя пазара между българските производители, като дава предимство на едни производители за сметка на други. Преразпределянето на пазара се прави не на база качество и цена на стоката, а в зависимост от местоположението на производителя. Чии интереси всъщност защитава министър Танева?

 

6. Проектът се отнася само за няколко търговски вериги, а не за целия бранш, което изкривява свободната конкуренция между търговците и ги поставя в неравностойно положение. Защо министър Танева иска да регулира под 40% от пазара на търговия с храни и да остави всички останали при по-изгодни условия?

 

7. От пресата вчера научихме, че министър Танева предвижда субсидии за търговски вериги. Любопитни сме да разберем в кои търговски вериги министър Танева насочва тези субсидии и дали тези вериги попадат в обхвата на регулациите на постановлението. Ние не желаем субсидии! Единственото, което желаем, е да се запази пътят, избран от България - част от европейския единен пазар, на който чрез нас изнасят немалко български производители.

 

8. Ние не носим отговорност за проблемите в селското стопанство, трупани с години - 11 млрд. лв. от европейските фондове са отишли в няколко джоба вместо за обединяване и подпомагане на малките производители. Българско сурово мляко за 90% от пазара в България няма - ще продават на потребителите продукти със сухо или вносно мляко на каквито си искат цени при гарантирани с постановление 90% техни продукти на рафта - ето това е господстващо положение, основано на липсваща в България суровина. Нека журналистите поразровят в полза на чий джоб. И веригите няма да могат да спрат това негарантирано и занижено качество да стигне до потребителите, защото постановлението ни задължава да го продаваме. Чий интерес защитава в млечния сектор министър Танева? На малките фермери или на някой голям олигарх?

 

9. Ако с такива мерки се решават проблемите на производителите, да задължим и търговците на техника да имат 90% българска стока. Така ще развием и промишлеността и министър Танева може да възроди Аграрно-промишлените комплекси (АПК).

 

10. Добрите практики в Европа в момента за защита на местните производители включват единствено доброволни мерки, а не регулации, например държавата да изкупува от малките фермери за приготвяне на храна за болници, училища, детски градини и социален патронаж. Защо министър Танева не е направила това? Какъв е делът на българските храни там?

 

11. Ние не носим отговорност за икономическите ефекти от правителственото постановление - попитайте Министерството на икономиката (благодарение на чиято кооперативност от началото на кризата заедно преодоляхме проблемите с продоволствието на населението) какво означава това, защото това е министерството, което и в извънредното положение се стреми да запазва основни принципи на пазарно поведение в полза на българския потребител.

 

12. Ние вярваме, че свободният пазар, конкуренцията и сътрудничеството защитават най-добре интересите на потребителите и икономиката на България - другото видяхме, че не работи, или нека открито се върнем в социализма, водени от министър Танева.

 

13. Приетото постановление противоречи на българското и европейското законодателство - скандално е български министър да обявява пред широка група хора, включително свой колега министър, цитираме, "Брюксел не ме интересува" в разговор, записан от самото министерство, а сме се наредили за следващ пакет финансиране от Европа и за чакалнята към еврозоната.

 

14. Постановлението създава предпоставка за корупция с неясни понятия като "достатъчно място" и "по подходящ начин", които ще се тълкуват и прилагат от държавни чиновници по регионите без ясна нормативна база. Дали това не е сред основните цели на министър Танева?

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Хипермаркети изгубили 50% от клиентите в извънредното положение

11.08.2020

РЕБЕКА БОРИСОВА

2313 15
Дончев за Танева: Министрите не трябва да говорят така

09.06.2020

Обновена

3024 13
Министър: Да мълчим за измамите, че ще спрат парите от ЕС!

08.06.2020

Обновена

29557 48

Коментари

Rattrack

Какво "лъхане", то направо ще ни отвее.

От тези гербаджийски  каки със скъпите костюмчета какво друго може да очекваме

 

Slava
снимка на Slava

Борисов яко се нахендри с бесепарската тъпня👎, да видим кой ще опере пешкира.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Прави са веригите да задават тези въпроси. Не можеш да си апологет на "либерална пазарна икономика" и да приемаш антипазарно законодателство. Или поне, след това недоносче, нямаш право да споменаваш думата "пазар".

greenbush
снимка на greenbush

14 звучни шамара отнесе нарочената за министърка женица.

Evasion

Абсолютно!  Все едно да имам автосервиз и някой да ми нареди в 50%  от площа на сервиза да ремонтирам само български коли... от Баховица...

Каубой
снимка на Каубой

Съд до дУпка! Който го е казал, ако го е казал да хвърля оставка и да се дави в Перловския канал. Доста чист в момента има патици.

PlaNed
снимка на PlaNed

Slava 14/04/2020 - 15:38

Борисов яко се нахендри с бесепарската тъпня

Старата партийна школа си личи от километри! 

"... Защото ти си права, когато съгрешиш дори.."

Пак ще има рев, кой ми ... в гащичките.

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Време беше някой да разобличи тъпотата на тази женица, попаднала по неведоми пътища в министерството
Памфуций
снимка на Памфуций

14 звучни шамара отнесе нарочената за министърка женица.

Танева може да бъде оприличена с акула или поне баракуда в селскосопанския водоем. Хич не е случайна жена тя.

Nashenec

Старата партийна школа си личи от километри! 

Грънци стара партийна школа. Тези са неуспелите на приемните изпити за подготвителнат степен на школата. Това, че ТОЙ си ги избира за министри - ами вие виждали ли сте нормален владетел, дето да си избира по-умни от себе си. Особено ако могат по канона да претендират да го изместят от владичеството.

PlaNed
снимка на PlaNed

От скука, реших да си изплача мъката по млякото на "Аванти", а за сиренето, кашкавала на DM, просто нямам думи!

А иначе, дано само да стигнат катрана и перушината и за Танева и Co. 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Борейки се с измислена епидемия администрацията постига реални победи в лобизма си по всички фронтове.Что ли еще будет?

Илиан Мавров156...

То не бяха птичи грипове, чуми по прасетата, луди крави, диви бици и простоти на тонове!ТАЗИ администрация, не от Марс или Юпитер, ходеше и колеше овцете по Странджанско, помните ли?ТАЗИ администрацияи частност БАБХ ЛЪЖЕШЕ за АЧС-и загробиха голямо количество прасета-Не уточнявам бройки ,защото и с тези убийства имаше "схема".ТОЗИ човек, директор на една телевизия извади тръби от земята наряза ги на скраб и ги продаде-сега обикаля студията и дава акъл от "последна инстанция"-помните ли?

В групата на "Дарик-радио" ме питат за "секретните ми канали за информация след като обявих :БНТ,Нова ТВ, Канал 3, ТВ Европа БТВ за СМРАД=Средства за Масова Реклама Агитация и Дезинформация .

Влез или се регистрирай за да коментираш