Quantcast
Хипермаркети изгубили 50% от клиентите в извънредното положение | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Хипермаркети изгубили 50% от клиентите в извънредното положение

Само за месец една от големите вериги е инвестирала над 1 млн. лева в санитарни мерки
2 323
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
По време на извънредното положение хората се редяха на опашки отвън, за да не се скупчват вътре в магазините.

И големите търговски вериги са пострадали от корона-кризата - под формата на отлив на купувачи и на спад на оборотите. В някои от месеците на ограничения заради Ковид-19 хипрермаркетите, предлагащи храни и напитки, играчки, обувки и други потребителски стоки, са отчели между 10 и 50% по-малко клиенти, показва анкета на Сдружението за модерна търговия. В проучването са участвали вериги с различен профил - Билла, Лидл, Кауфланд, Фантастико, Аванти, Дайхман, Мосю Бриколаж, Хиполенд. Средният спад на обороите в техните магазини по време на извънредното положение е 11%, сочи анкетата. Пет от компаниите са хранителния сектор, а три от нехранителния, като някои от тях бяха принудени да затворят част от магазините си по време на извънредното положение, уточняват от Сдружението, което е направило и анализ на резултатите от анкетата. Ето няколко акцента от него:  

  • "Кризата, предизвикана от Ковид-19, доведе до понижение на оборотите – по-слабо при хранителните вериги и по-ясно изразено при нехранителните,  до промяна на потребителските навици на хората.  Донесе и затруднения в отношенията на веригите с ключови партньори като търговски центрове, държавата и общините. Големите ритейлъри у нас обаче успешно се справиха с предизвикателствата, не допуснаха дефицит на стоки и празни рафтове, адаптираха се към новата ситуация и запазиха всички свои служители.
  • Участниците в проучването споделят, че след първоначалния пик на презапасяване хората са започнали да пазаруват по-рядко, но по повече артикули и по-прагматично. 
  • При трите нехранителни вериги, които по време на карантината затвориха 36 от своите 59 магазина, понижението на броя на клиентите е средно с малко над 30%.  Най-големите спадове са били отчетени при „Хиполенд“ и „Дайхман“ (50%), поради затварянето на магазини и отлагането на покупки на детски стоки, облекла и обувки.
  • Веригите стриктно са следвали предписанията на здравните власти и в кратки срокове са въвели предвидените мерки – осигуряване на лични предпазни средства за служителите на първа линия, редовна дезинфекция на магазините, количките за пазаруване и складовите площи, инсталиране на прегради и въвеждане на пропускателен режим в магазините. Това е довело не само до промяна на начина на работа, но и до огромни непредвидени разходи, като само за един месец инвестициите на „Lidl“ за изпълнение на мерките са били за повече от 600 000 евро. 

 

Още

14 неудобни въпроса на хипермаркетите към земеделския министър

14.04.2020

7405
Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

3836
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

4336