Quantcast

Медия без
политическа реклама

11 млн. лв. ще струва развалянето на концесията за гарата в Пловдив

Бизнесменът Миролюб Столарски ще получи компенсация от държавата за направени от него инвестиции

13 Юли 2022

Договорът за концесията на жп гарата в Пловдив, подписан през 2013 г., се прекратява по взаимно съгласие. Предложението е направено от концесионера Миролюб Столарски и е прието от правителството, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

Така държавата си връща обратно жп гарата в Пловдив, като ще изплати 10.731 млн. лева на досегашния концесионер за вложените от него инвестиции.

Причината за прекратяване на концесионния договор са започналите от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ строителни дейности на територията на гарата по проекта за развитие на жп възел Пловдив, който се финансира със средства от ЕС. Строителството ще препятства ползването на обекта на концесия за продължителен период от време, уточняват от ведомството.

Концесионният договор за гарата бе подписан през 2013 година с ангажимента да продължи 35 години и концесионерът да инвестира 11 200 000 лева. Компанията "Карат С" на Миролюб Столарски реставрира чакалнята на гарата, изгради хотел в съседство, както и перон на автогара на паркинга пред гарата. 

В същото време работата по пробива доведе до конфликт, тъй като навлиза в територията на концесията. Миролюб Столарски подаде жалба в Административния съд срещу издаденото от Община Пловдив строително разрешение. Сега се очаква в рамките на постигнатото споразумение с транспортното министерство той да оттегли жалбата си и строителството на пробива да продължи в посока бул. „Христо Ботев“. 

Процедурата по прекратяване на концесията трябва да се извърши в срок от 30 дни.

Още по темата