Quantcast

Медия без
политическа реклама

България иска 20% участие в концесията на порт Александруполис

Страната ни ще увеличи квотата за внос на стомана от Турция

24 Март 2022Обновена
Развитие на транспортната и енергийната свързаност между България и Гърция обсъдиха вицепремиерите Асен Василев и Гроздан Караджов и министрите Николай Събев и Александър Николов с гръцка делегация, водена от министъра на инфраструктурата и транспорта Константинос Караманлис.

България иска да участва в процедурата за концесиониране на пристанището в Александруполис, като придобие 20% в концесията. Това стана ясно след срещите на вицепремиера Асен Василев и още няколко министри от българското правителство с министъра на инфраструктурата и транспорта на Гърция Константинос Караманлис, който е на визита у нас.

Вицепремиерът Василев акцентира върху участието на България в процедурата по концесия на пристанището в Александруполис. Той подчерта, че осигуряването на свързаността ще помогне на страната ни за подобряване на веригата на доставките и за по-широк достъп до алтернативни енергоизточници. Министър Караманлис също подчерта, че включването на нашата държава в порта ще има ключова роля и ще осигури връзка „от море до море“ чрез свързването на Черно и Егейско море, се казва в прессъобщение на финансовото министерство.

„Все още обсъждаме към кой от консорциумите да се присъединим. Пристанището в Александруполис може да стане една от стратегическите точки в общата транспортна свързаност между България и Гърция“, коментира по-късно министърът на транспорта Николай Събев.

Още тази година ще бъде открит нов граничен пункт при Златоград-Термес, а догодина пункта при Рудозем и Ксанти, бе съобщено след срещите. Българската страна се е ангажирала да ускори преминаването през пункта Маказа-Нимфея като ще бъдат поставени кантари за тежкотоварни автомобили. Така ще се облекчи трафикът през ГКПП Кулата-Промахон. 

Гръцкият министър Константинос Караманлис е посочил, че се отваря нова страница в отношенията между двете страни по отношение на общите транспортни проекти. Той е информирал, че са обявени търговете за реализирането на железопътен коридор „Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе“. През 2023 г. предстои сключване на договори, а приключването на строителството е предвидено към 2027-2028 г.

По време на срещата е дискутирано и подобряването на транспортните връзки чрез изграждането на скоростни пътища и железопътни линии между България, Гърция и Румъния.

ВИЗИТА И ОТ ТУРСКА СТРАНА

Осигуряване на по-бързо преминаване през общите гранични пунктове между България и Турция чрез увеличаване на капацитета им и подобряване на системата за транзитни документи на товарния транспорт, бяха обсъдени днес от вицепремиера Асен Василев и официална турска делегация, водена от министъра на търговията на Република Турция Мехмет Муш. Войната в Украйна промени географията на доставките на основни храни и суровини, което оказва натиск на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Турция: Капитан Андреево – Капъкуле и Лесово – Хамзабейли, през които минава основният трафик, е посочено на срещата.

На среща с турския министър вицепремиерът Корнелия Нинова е уверила, че спрените доставки на стомана и продукти от нея заради войната в Украйна ще бъдат компенсирани с увеличаване на квотата за внос в ЕС от Турция. Обсъдени са възможностите на турската страна да изпълни увеличената квота, както и вноса на тези продукти в България. Това ще позволи да се възстановят нарушените доставки на стомана и продукти от стомана, които са необходими на българската индустрия и строителен сектор.

Още по темата