Медия без
политическа реклама

Пускането на тунела чудо "Железница" се отлага за зимата

Новият регионален министър отписа идеята на предшественика си за концесии на магистрали

Арх. Цеков е поредният регионален министър, който открива, че в България строителството и ремонтите на пътищата се правят на парче.
МРРБ
Арх. Цеков е поредният регионален министър, който открива, че в България строителството и ремонтите на пътищата се правят на парче.

Довършването на магистрала "Струма" се оказва една от най-трудните задачи в инфраструктурното строителство у нас. Проблемите с преминаването на аутобана през Кресненското дефиле са далеч от решаване, а прословутият тунел  "Железница", който е най-дългият в България (2 км), е готов, но не може да влезе в експлоатация, защото край двете му тръби все се активират свлачища и се налага укрепване. 

Пускането на "Железница" се отлага вече няколко пъти при различни правителства, а сега новият министър на регионалното развитие Андрей Цеков попари надеждите, че тунелът ще заработи през август, както се заричаше предшественикът му Иван Шишков.

Лошото е, че заради неволите със свлачищата и отлагането на пуска на тунела не може да се ползва и готовата отсечка от магистралата между Благоевград и Симитли.

"Тунелът ще заработи през декември", даде нов срок министър Цеков пред БНТ. Той обясни, че предпочита свлачищните процеси да бъдат напълно блокирани, вместо да се бърза с пускане на едната тръба за пиарски ефект.

Частичното отваряне бе идея на служебния министър Иван Шишков. През пролетта той няколко пъти обеща, че през август ще заработи тунелното трасе в посока София, защото е по-далеч от свлачището, а докато приключи укрепването, в посока Гърция автомобилите ще се движат по стария път. 

Но ето че новият ресорен министър смята, че този вариант не е добра идея. 

Теоретично е възможно. Но това означава, че трафикът ще се осъществява паралелно с работата по свлачищата и че ще има ограничения. И тук възниква въпросът нужно ли е чисто ПР-ски да се отваря един магистрален участък, който да не се е оползотворява пълноценно. Моето решение е да приключи работата по свлачищата до декември и тогава да се отвори напълно изграденият магистрален участък“, заяви Андрей Цеков. 

Преминаване през Тунел Железница 04 май 2023 г.Тунел “Железница” е разположен в Югозападната част на България на територията на област Благоевград. Обектът е...

Без концесии

Бившият и настоящият министър се оказаха с различни визии и за дострояването на магистралите в България. Арх. Шишков често повтаряше, че трябва да се използват и концесии, така че доизграждането на магистралите да приключи по-бързо. Но арх. Цеков е убеден, че държавата има всички ресурси и не се налага да предоставя някои от ключовите скоростни пътища за строителство и експлотация на частни компании.

"През годините държавата не е направила достатъчен опит да си подреди собствената къща. Ако държавата не е в състояние да ги изгражда, то това би било най-тъжната констатация. Убеден съм, че не е така. Напротив, държавата има ресурса, има експертизата да може да планира и да осъществява тези инвестиции сама. Другото би било абдикация от отговорност. Концесиите намират приложение там, където свършва ресурсът на държавата", обясни регионалният министър.

Бавно и на парче

И Цеков като предшествениците си Шишков, Гроздан Караджов, Венета Комитова отчете силно забавяне на работата по най-важните шосета, които са част от европейските транспортни коридори - като магистрала "Хемус" и пътя Видин - Кулата. Проектирането на бъдещите магистрали "Черно море" и  Дупница - Гюешево още не е възложено. За магистралата от Русе до Маказа има технически проект само на участъка Русе - Бяла, няма решение какво ще се прави в отсечката от Велико Търново до Маказа, посочи министърът пред БНТ.

Има Национална програма за териториално развитие, в която гордо сме заявили, че до 2030 г. ще бъдем свързана и интегрирана България. Вече е 2023 г., а все още не сме свързани с нито една от съседните държави чрез магистрала, освен до Турция“, подчерта арх. Цеков, като уточни, че в километрите преди ГКПП "Капитан Андреево" АМ "Марица" е в окаяно състояние. 

Според министъра големият проблем е, че се планира и работи на парче. "Пускаме пътен участък, който се задънва в нищото. Следващият пътен участък изобщо не е планиран – не са започнати отчуждения“, коментира той. И даде пример с пътя между с. Мъдрец и Гълъбово, Старозагорско, който от 46 г. не е ремонтиран и е в ужасно състояние. В същото време бил ремонтиран път, който не е в лошо състояние, за 10 млн. лв., свързващ две села в Монтанско – едното с 27 къщи, другото с 56 къщи.

Ремонтите, които текат по АМ "Тракия" точно в сезона на летните почивки, също показват лошо и липсващо планиране. Само един от ремонтите там е авариен, но останалата работа е трябвало да се свърши преди началото на активния туристически сезон, категоричен е министърът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата