Quantcast

Медия без
политическа реклама

Служебен министър предлага концесии за тунела "Петрохан" и АМ "Рила"

Незаконното строителство по магистрала "Хемус" да бъде признато за "търпимо", иска арх. Шишков

28 Ноем. 2022Обновена
БНР
арх. Иван Шишков

Министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков призова политиците да помислят възможно ли е строителството на магистрали да се дават на концесия предвид намаляващото европейско финансиране за такива проекти.

„Предлагам политиците да направят анализ дали не е време две магистрали да бъдат дадени на концесия. Едната е с тунела под Петрохан, която за съжаление не е проектирана като приоритетна. Другата е магистрала “Рила” от Ихтиман през Дупница“, посочи министър Шишков пред БНР.

Според него е логично да има интерес за строеж на концесия, но таксите за преминаване през тях трябва да бъдат поносими, "защото никой няма да иска да минава по тях, ако са скъпи". Шишков изрично подчерта, че не предлага процедурата да се прави от служебния кабинет, а да се обсъди от политиците и смята, че само така можем да построим всички магистрали в рамките на 10 години. Наред с това по този начин ще се освободи ресурс за социална политика.

За магистрала „Хемус“ регионалният министър съобщи, че внася в Министерски съвет законов текст, който да регламентира незаконното строителство на отделни участъци в периода 2020-2021 г. То бе установено по времето на служебния кабинет на Стефан Янев - проверки показаха, че от 9 лота на "Хемус", по които са правени авансови плащания и са започнали строителни работи, само три имат одобрени проекти и разрешения за строеж. В последствие редовният кабинет на Кирил Петков имаше намерение също да внесе в Народното събрание законопроект, който да узакони изграждането на магистралата със скандалните инхаус поръчки, но това се случи - споровете между ИТН и "Продължаваме промяната" за парите за пътища доведоха до падането на правителството на четворната коалиция. С

Сега служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков излиза с подобна идея. "На депутатите ще бъде предложен т.нар "текст за търпимост", защото както беше тръгнало строителството на „Хемус“, няма да доживеем да видим цяла магистрала", посочи Шишков.

Министърът коментира и проблема със забавеното изграждане на магистрала „Европа“. „Входът към България не е европейски. 150 метра от пътя - между ГКПП „Калотина“ и началото на магистралата, не са в проекта. Трябваше да останат с по една лента. Започва в нищото и завършва в нищото. Очаквам другата или по-другата седмица да бъде внесен за одобрение проект с по две ленти в двете посоки“, обясни арх. Шишков. Той обаче очаква да загубим финансиране заради забавено изработване на подробния устройствен план (ПУП) в участъка от Сливница до София. „Документите вече са готови, но седемте месеца на редовния кабинет не мога да ги върна. Те могат да ни костват загуба на европейски пари“, посочи министърът.

Вече е възложено проектирането на магистралата Русе – Маказа, която трябва да свързва три магистрали. Одобрен е ПУП за пътя Русе – Велико Търново, подписан е и договорът за инженеринг.

„Всичко, което се е случвало в МРРБ през последните 10-12 г., е било политика без политики и говорене без проекти. За 12 г. са построени около 20% от нужните магистрали. Много говорене, малко асфалт“, коментира арх. Шишков. Той посочи, че това се е случвало и в пътищата, и във ВиК сектора.

По повод дългогодишният проблем с безводието на град Омуртаг Шишков припомни, че има създаден ВиК холдинг и в него има пари. „Но ВиК - Търговище досега не са кандидатствали и не са искали да бъдат финансирани от холдинга“, посочи той. Затова във вторник е поканил на работна среща в МРРБ всички заинтересовани страни в търсене на решение с остарялата ВиК мрежа и с недостига на водоизчточници.

Още по темата