Медия без
политическа реклама

Полицията откри част от ценностите, откраднати в Дрезден преди 3 г.

17 Дек. 2022
EPA/BGNES архив
Мохамед Р. - един от шестимата заподозрени за кражбата, в съда през януари 2022 г. Шестимата са от фамилия Ремо, която живее в Берлин

Германски разследващи са открили голяма част от ценностите, откраднати преди три години от дрезденския Музей "Зеленият свод" (Gruenes Gewoelbe), съобщиха полицията и прокуратурата, цитирани от информационните агенции, предаде БТА.

Разследващите са иззели снощи 31 ценни предмета или фрагменти в Берлин, сред които е и украсеният с диаманти полски Орден на белия орел. От януари срещу шестима души, обвинени за грандиозна кражба с взлом, се води процес. 

На 25 ноември 2019 г. двама крадци проникнаха в "Зеления свод" в Дрезденския замък и разбивайки с брадва стъклена витрина, отмъкнаха ценности от 17-и и 18-и век. Откраднати бяха 21 бижута с вградени в тях близо 4300 диаманта, един от които от 49 карата, и други скъпоценни камъни на обща застрахователна стойност повече от 113 млн. евро (119 млн. долара).

Някои от най-ценните предмети все още не са открити, а обвиняемите отказват да говорят в съда. 

Голямата част от откраднатото обаче беше открито благодарение на "проучвателни разговори", проведени между защитата и обвинението с оглед на евентуално споразумение. В днешното изявление на полицията и прокуратурата не се съобщават подробности къде са били открити предметите и при какви обстоятелства. Властите обещаха да дадат повече информация след съдебното заседание във вторник идната седмица.

Иззетите предмети вече са прехвърлени от Берлин в Дрезден под охраната на специални полицейски части. Те ще бъдат проучени от изкуствоведи, за да се провери тяхната автентичност и цялост.

Още по темата