Медия без
политическа реклама

Почина писателят Алек Попов

Сбогуването с автора на "Мисия Лондон" ще бъде утре на Централните гробища

22 Март 2024Обновена
снимка: Антон Кръстев
Алек Попов

На 58-годишна възраст почина писателят Алек Попов. Тъжната вест съобщиха от Българската академия на науките, където той беше член-кореспондент. Попов е най-известен със сатиричния си роман "Мисия Лондон", претърпял редица издания и успешна филмова екранизация, преведен на 16 езика.

Роден е през 1966 г. в София, в семейството на професора по математика Васил Попов. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" и българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работил е като редактор, уредник в Националния литературен музей, аташе по културата в българското посолство в Лондон. Алек Попов бе директор на Дома на детската книга в София и главен редактор на списание "Родна реч", прес-секретар на българския ПЕН клуб. 

Но преди всичко той е един от най-популярните и четени съвременни български писатели. Сред знаковите му творби са и романите "Черната кутия", "Сестри Палавееви в бурята на историята", "Сестри Палавееви. По пътя към Новия свят", "Мисия Туран", редица сборници с разкази и есета. "В тях авторът демонстрираше умението си за дискретен психологически анализ на своите герои, таланта си да води живо и увлекателно повествованието, да владее фабулата и сюжета на разказа, новелата или романа. И преди всичко да постига впечатляващо иронично самоотстранение, кодирано не само в сюжета, но и в езиковата фактура на творбата", посочват от БАН.

По романите и разказите на Попов са създадени няколко филма, пиеси и радиопиеси. Той е съсценарист на "Мисия Лондон" през 2015 г., който и до днес остава най-гледаният български филм след 1989 г. Драматичен театър Пловдив поставя на сцената театрална адаптация по романа му "Сестри Палавееви в бурята на историята". Творбите му са издавани на повечето европейски езици и са включени в множество международни антологии, сред които Best European Fiction 2011. Лауреат е на многобройни литературни награди.

"Боя се, че литературната реалност се възприема все по-буквално – не само у нас, но и по света, което е драстично отстъпление от духа на модерната епоха. Постоянно има разни обидени. Един повсеместен стремеж към цензура, последван от автоцензура. Изкуството на самоиронията става все по-рядко. Но затова пък все по-ценно!", казва Алек Попов в последното си интервю пред "Сега" през 2021 г., което припомняме в линка. 

Поклон пред паметта му!

Опело за писателя Алек Попов ще бъде отслужено на 24 март от 15:30 часа в църквата на Централните софийски гробища.

Ключови думи:

Алек Попов, кончина