Quantcast

Медия без
политическа реклама

Отиде си созополският бохем - актьорът Доси Досев

Поклонението пред 88-годишния ветеран ще бъде в любимия му Созопол

19 Септ. 2022Обновена
Актьорът с наградата "Златен век" - огърлие.

Актьорът Доси Досев, една от емблемите на бохемския Созопол, е починал. Доайенът от филмовия екран и сцената ни напусна на 88-годишна възраст, съобщи БНР. Тъжната вест е предал Христо Бардуков, главен експерт "Спорт, демографски и етнически въпроси" в Община Созопол.

„Созопол и България осиротяха! Напусна ни един велик актьор, добър приятел и голям Човек! Връзките и контактите, които имаше, винаги ги използваше в помощ на хората от града. Той беше влюбен в Созопол и в младите хора. Беше един посланик на щастието и доброто!“, пишат от общината.

Доси Досев (популярен и като Досьо Досев) е починал след обостряне на язва, от която е страдал дълги години. Актьорът и Бардуков са съседи в стария град, видели се само преди дни, а непринуденият разговор се въртял около виното, веяния паламуд и хубавите неща в живота.

Поклонението пред актьора ще е в Созопол.

Доси Досев е роден София на 12 април 1934 г., завършва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1955 г. Работил е в Драматичен театър "Боян Дановски" Перник (1955 - 1956), Сатиричен театър "Алеко Константинов" София (1956 - 1957). Играе в Бургаския театър в славния период, когато Вили Цанков, Юлия Огнянова и Методи Андонов са режисьори между 1957 и 1961 г.  След 3 сезона и роли, които са завоевание в творческата му биография, напуска след разпадането на групата. Част е от състава на Народен театър за младежта София (1961 – 1965) и Театър „София“, на чиято сцена играе над 4 десетилетия. 

Снимал се е в близо 70 филма. Сред тях са „Привързаният балон”, „Гибелта на Александър Велики”, „Мъже в командировка”, „Иван Кондарев”, „Масово чудо”, „Вик за помощ”, „Версенжеторикс”, „Пансион за кучета”, „Подгряване на вчерашния обед”, „Принцът и просякът”.

Самият той винаги е казвал, че се чувства повече гражданин на Созопол и Бургас, отколкото на София. Носител е на наградата „Златен век - огърлие“ и грамота от 2019 г.

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?