Медия без
политическа реклама

Крал Чарлз III удостои двама българи с почетно звание

Директорът на “София филм фест” и градинарят на британското посолство в София бяха отличени за укрепването на двустранните отношения

14 Апр. 2023Обновена
Стефан Китанов
БГНЕС
Стефан Китанов

Стефан Китанов бе удостоен със званието почетен член на Ордена на Британската империя. Британското посолство в София обяви в официално прессъобщение решението на крал Чарлз III да награди основателя и директор на "София филм фест" за неговия изключителен принос за популяризиране на английското кино в България.

Валентин Въльовски, градинар в резиденцията на британското посолство в София, пък е награден с Медала на Британската империя (BEM) за принос към укрепването на британско-българските отношения.

Началото е поставено още в последното десетилетие на ХХ век. През 1993 и 1994 г. в партньорство с Британския съвет в София и Лондон се реализират два емблематични фестивала за кино и музика у нас под името "Рок филм фест". През 1996 г., отново съвместно с Британския съвет, Стефан Китанов представя за първи път в България пълна ретроспектива на филмите на Монти Пайтън пред родната публика. Този специален фестивал и най-важният му гост Тери Джоунс бяха сред поводите да се стигне до организирането и на други форуми с акцент британското кино, както и на Международния филмов фестивал "София филм фест", който днес е едно от най-важните културни събития в България.

"София филм фест" продължава да показва всяка година най-новите и значими творби от британското кино, включително през 2023 г. в Дома на киното е представена инициативата на Британския съвет "Пет филма за свободата". През 2014 г. столицата ни получи статут на Град на киното на ЮНЕСКО и това решение до голяма степен бе повлияно от изключителната международна репутация на фестивала.

Роб Диксън, посланик на Великобритания у нас, по този повод заяви: "Много се радвам, че Негово величество реши да отличи заслугите на г-н Китанов за представяне на британското кино в България в продължение на повече от 30 години. Той има значителен принос за развитието на културните отношения между Обединеното кралство и България, като предлага отличните британски филми на българските зрители".

Ето какво сподели Стефан Китанов при новината за признанието: "Работата ми с Британския съват в София, както и 7-месечният ми престой във Великобритания през 1993-а и 1994 г. със стипендия на Британския съвет, са в основата на всичко, което успях да реализирам от 1992 г. насам. Званието почетен член на ордена на Британската империя е изключително признание за постигнатите резултати от мен и екипа, с който съм работил през изминалите малко над 30 години. Горд съм и изключително благодарен за това признание!".

Китанов използва повода да благодари лично на крал Чарлс III за високата чест, както и да го покани при следваща визита в България да засади дърво в символичната гора на София филм фест редом до дървото на дъщерята на най-великия британец в киното – Чарлз Чаплин.

Орденът на Британската империя се присъжда за изключителни заслуги към обществото и служба, която изпъква като пример за другите хора. Той е учреден на 4 юни 1917 г. от крал Джордж V и има пет степени. Присъжда се както за граждански, така и за военни заслуги. Петте степени на Ордена във възходящ ред са член, офицер, командор, рицар командор, рицар (или дама) на големия кръст на Ордена на Британската империя. Граждани на други държави също могат да бъдат удостоявани с почетното звание за заслуги към Обединеното кралство и британския народ. В наши дни Орденът на Британската империя има над 100 000 членове по целия свят.

От дипломатическата мисия посочват, че в продължение на 30 години Валентин Въльовски развива и поддържа градината на резиденцията на британското посолство в София, която днес мнозина приемат за най-добрата представителна градина в България. На площ от 1,5 акра в нея растат 38 дървета (13 вида), 30 пълзящи рози (15 вида в различни цветове) и 300 розови храста (40 вида), включително типични английски сортове като Princess Charlottе и Rosa Glauca. През 1998 г. крал Чарлз, тогава принц на Уелс, засажда орех, превърнат от Въльовски в главния елемент на градината. Въльовски е специалист в своята област, който обменя опит с колегите си от "Кю гардънс" и "Хамптън корт" в Обединеното кралство. Той редовно споделя своите познания и помага на местно училище да създаде своя градина, отбелязват още от британското посолство.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата