Медия без
политическа реклама

"Клети създания" на Йоргос Лантимос триумфира във Венеция

Италианецът Матео Гароне спечели „Сребърен лъв“ за най-добра режисура

09 Септ. 2023
Гръцкият режисьор Йоргос Лантимос (вляво) получава голямата награда "Златен лъв" във Венеция за филма си "Клети създания".
ЕРА/БГНЕС
Гръцкият режисьор Йоргос Лантимос (вляво) получава голямата награда "Златен лъв" във Венеция за филма си "Клети създания".

Филмът „Клети създания“ на гръцкия кинорежисьор Йоргос Лантимос спечели голямата награда „Златен лъв“ от 80-ото издание на Международния кинофестивал във Венеция. Съзряването и еманципацията на млада жена през един фантастичен 19-и век е в центъра на историята, а в главната героиня Бела Бакстър се превъплъщава великолепно Ема Стоун, която Лантимос вече е режисирал във „Фаворитката“. Тук тя е момиче, върнато към живот от брилянтния и неортодоксален учен, изигран от Уилям Дефо. Филмът се прицелва в надпреварата за „Оскар“. Главната актриса отсъстваше от форума заради стачката в Холивуд, но Лантимос не я забрави: „Този ​​филм е Ема Стоун!“, каза режисьорът. Лентата ще открие на 6 октомври деветото издание на кино-литературния фестивал „СинеЛибри“ у нас.

Връчването на наградите на 80-ото издание на Международния кинофестивал във Венеция – най-стария в света, започна около 18.00 ч. италианско време в Двореца на киното. Журито, оглавявано пък от най-младия президент на жури на подобен форум – режисьора Деймиън Шазел, зае местата си преди този час, като Шазел, Джейн Кемпиън и останалите членове на журито вече бяха определили носителя на голямата награда „Златен лъв 2023“, но както винаги раздаването на отличията стартира от по-незначителните към най-важните. Водеща на тържествената церемония бе „кръстницата“ на тазгодишното издание – италианската актриса Катерина Мурино.

Наградата на зрителите спечели филмът „Щастие“ – режисьорски дебют на италианската актриса Микаела Рамацоти. Историята е за едно дисфункционално семейство, в което брат и сестра се опитват взаимно да си дадат кураж в живота. Отличието си Рамацоти посвети „на всички онези, които живеят в нещастие – то може да продължи дълго, но за постигането на щастието трябва да се борим“.

Наградата „Лъв на бъдещето“ бе присъдена на китайския режисьор Лий Хонг Чи за филма му Love Is a Gun („Любовта е пистолет“).

За най-добри изпълнители в съпътстващата програма „Хоризонти“ бяха обявени монголецът Тергел Болд-Ердене за филма „Град на вятъра“ и колумбийската актриса Маргарита Роса де Франсиско за „Раят“. Актьорът е в Монголия и бе изпратил видео, с което благодари, а известната колумбийска звезда произнесе благодарностите си на италиански – нещо, което призна, че прави за първи път.

„Сребърен лъв“ за най-добра режисура получи известният италиански кинематографист Матео Гароне („Гомор“, „Пинокио“ и др.) за филма си „Аз, капитанът“ за пътя на двама сенегалски мигранти от Африка към Италия. Младият актьор в една от главните роли – Сейду Сар, пък бе премиран с актьорското отличие на името на Марчело Мастрояни. 

За най-добър сценарий бяха отличени чилийците Гийермо Калдерон и Пабло Лараин за El Conde. "Не на безнаказаността" е тяхното послание, визиращо годините на военната диктатура в страната. Купа „Волпи“ за най-добър актьор и актриса заслужиха Петер Сарсгаард за участието си в мексиканския филм Memory – за 50-годишен мъж, поразен от деменция, и актрисата Кайли Спини от „Присила“ на София Копола за превъплъщението си в единствената съпруга на Краля на рока Елвис Пресли.

Голямата награда на журито е за филма "Злото не съществува" на японеца Рюсуке Хамагучи, а специалната награда на журито - за "Зелена граница" на полската режисьорка Агниешка Холанд.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата