Медия без
политическа реклама

Кан посрещна Мария Бакалова и "Жените наистина плачат"

Българският филм с изцяло женски екип се състезава в конкурса "Особен поглед"

14 Юли 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Режисьорките Мина Милева (вляво) и Весела Казакова със звездата си Мария Бакалова.

"Жените наистина плачат", а понякога триумфират в Кан. Вторият игрален филм на българското режисьорско дуо Мина Милева и Весела Казакова попадна в селекцията за конкурса "Особен поглед", а световната премиера на семейната драма е тази вечер на Лазурния бряг.

Днес българският екип е в центъра на вниманието на булевард "Кроазет", предвождан от голямата звезда - номинираната за "Оскар" и "Златен глобус" Мария Бакалова, която се снима в "Жените наистина плачат", преди да стане световна знаменитост с "Борат 2". Филмът не е бил напълно готов, когато е селекциониран за в Кан, и режисьорките Милева и Казакова го довършват буквално "на коляно" в Париж.

Мина Милева и Весела Казакова започват като аниматор и актриса, за да преминат през документалното кино и да се обърнат към игрално, но със силна социална ангажираност. "Демоничното дуо", както ги нарече един български политик след премиерата на "Звярът е още жив", проби на международната сцена със своя игрален дебют "Котка в стената", забелязан на фестивала в Локарно. И ако той се занимаваше по духовит начин с въздействието на Брекзит върху емигрантския живот в Лондон, то новият им филм разказва за няколко жени от една фамилия, обединени от обща травма. Сценарият стъпва върху семейна история на сестрите Казакови, които за пръв път са заедно в един филм - Весела, Биляна и Катя. Освен тях и Мария Бакалова в Кан е Ралица Стоянова, която също изпълнява централна роля в "Жените наистина плачат". В продукцията участва и ветеранът Йосиф Сърчаджиев, който не е с "жените" на премиерата.

Филмът е българо-френска копродукция и вече има световен разпространител - компанията mk2, но все още не е ясно кога ще се появи пред българската публика. Според пресрилийз в сайта на дистрибутора филмът "изследва сложните взаимоотношения на България с проблемите на джендър идентификацията и насилието, основано на пола".  

"Особен поглед" е втората по важност конкурсна програма в Кан, която поставя акцент върху произведения, оригинални в своите изразни средства и обновяващи киноезика. В нея през 2017 г. влезе "Посоки" на Стефан Командарев, а преди това участие в конкурсите на Кан не сме имали от 1988-а насам. Името на Камен Калев (който е участвал в паралелни програми с "Източни пиеси" и "Островът") попадна в списъка със селекционирани филми през "нулевата" за Кан 2020 година, без да е уточнено за коя от двете състезателни програми е избран. Тогава фестивал не се проведе и неговият "Февруари" не можа да извлече дивиденти от тази чест. Това са всички български участия на най-престижния европейски кинофестивал за последните три десетилетия. 

Днес Variety, медиен партньор на фестивала в Кан, разпространи за пръв път и рекламен клип на "Жените наистина плачат", а френското издание Le Film Francais го сложи на корицата си.

 

Още по темата