Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ислямската изложба в Лувъра била договорена лично от Рашидов

14 Февр. 2020ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ
Снимка: БГНЕС
Министърът на културата Боил Банов и председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов са в състояние на студена война.

Оказа се, че Вежди Рашидов по време на своя мандат е договорил с Лувъра скандално провалената изложба в Ислямския отдел на музея, макар да се възмущаваше срещу нея по медиите тези дни. Този факт дори е упоменат на сайта на Министерство на културата от съответната година. 

Това стана ясно от парламентарната комисия за култура, където настоящият министър Боил Банов бе поканен да отговаря на въпроси - от участието ни във Венецианското биенале, през отложения балетен конкурс във Варна, до отменената изложба в Лувъра. Изненадващо на тази среща не дойде председателят на комисията Рашидов, който напоследък все по-често критикува публично различни аспекти в дейността на министерството. Той се появи на заседанието чак след като приемникът му си тръгна. 

На въпроси на опозицията Банов отговори, че изложбата е договорена с Лувъра през 2012 г., и отново е предоговорена през 2016 г. при следните условия - изкуство от османския период в България, което да бъде изложено в Ислямския отдел на Лувъра. Тя е планирана като част от трите български изложби във френския музей, две от които вече успешно преминаха - "Епопеята на тракийските царе" (2015) и "Първото българско царство" (2018). 

Министър и през 2012-а, и през 2016 г. беше Вежди Рашидов. На сайта на министерството и досега стои новина от 2014 г., озаглавена „Със Споразумението с Лувъра България влезе в световната история”. Там е описано как през още 2011 г. от „ръководството на Лувъра уверяват министър Рашидов, че оценяват българското културно наследство като уникално, и че три от общо осемте департамента на музея проявяват много голям интерес към България. Това са Департаментът за античността, Департаментът за византийско изкуство и източно християнство и Департаментът за ислямско изкуство”. 

На 31 януари 2012 г. на официална церемония в Лувъра министър Рашидов и тогавашният президент на музея Анри Лоарет слагат подписите си под петгодишното споразумение за сътрудничество. В работната група е и тогавашният директор на НИМ Божидар Димитров. Според първоначалния план изложбата в Департамента за ислямско изкуство е трябвало да се състои втора по ред, по време на българското председателство на ЕС, но впоследствие редът бил разменен и през 2018-а в Лувъра гостуваха артефакти от Първото българско царство. „Който е подписвал тези договорености, той да обяснява. Аз, като министър, съм длъжен да ги спазвам” - прехвърли Банов топката в полето на своя предшественик.

„Изборът на периода XVI-XVIII век за изложбата сам подсказва, че освен ислямско изкуство, в частта типично българско изкуство се предполага да включим иконопис. Уведомили сме Лувъра, че най-интересните икони са в църковния музей и в манастири, тоест те принадлежат на Българската православна църква и Патриаршията много рядко, да не кажем почти никога, не дава икони за изложби”, разказа още Боил Банов.

Въпреки това от музея изпратили куратор, който дошъл, обиколил и изготвил списък с нещата, от които се интересува. От министерството изпратили официални писма до съответните институции, така както се подхожда за всяка една международна изложба. Отговорът на БПЦ бил категоричен - не благославя. (Впрочем през 2009 г. в църквата на замъка Венсан край Париж, в продължение на 3 месеца и половина бяха изложени уникати на православното изкуство, сред тях и 80 икони от Националната галерия и няколко музея.)

„Това е фактическата обстановка около тази изложба. Отношенията ни с Лувъра са чудесни и оттук-нататък преминаваме към разговори за нова изложба от други периоди. За щастие нашата държава има много история, много периоди, с които можем да се представим достойно. Всичко друго е една тежка спекулация”, приключи министърът и нареди договореностите с Лувъра да бъдат публикувани, за да спрат всички спекулации. 

В края на отговорите си за отменената изложба министърът обяви, че предстои подписване не само на ново петгодишно споразумение с Лувъра, но и на същия тип договорености с Ермитажа и с музея "Гети" в САЩ - в съвсем скоро време. 

Около два часа по-късно, по време на обсъжданията на Закона за радиото и телевизията, вече появилият се Вежди Рашидов намери начин да каже: „Аз се опитах и България я вкарах в световния музей, защото е държава в държавата. Снощи проверих - хиляда човека влизат в зимния период в България туристи. И проверих в Лувъра - 30 000 на ден. И от вчера имам есемес, ще ви го кажа откровено: няма повече България в Лувъра”. 

След края на заседанието бившият министър обясни пред „Сега” защо няма да има повече България във френския музей:  „Ами няма да има… Имат си програма хората. До 2024 година всички зали са заети, това какво значи? Че имахме 10 години споразумение, то изтече догодина и оттам нататък нямаме споразумение. И едва ли ще имаме. То не може Лувъра само с България да работи, нали се сещате”. 

Още по темата