Медия без
политическа реклама

Двойно българско участие в Кан - Мария Бакалова и Константин Божанов

"Стажантът" се състезава за "Златна палма", а "Безсрамните" - в "Особен поглед"

11 Апр. 2024Обновена
Urban Factory
Кадър от "Безсрамните" на режисьора и сценарист Константин Божанов.

Двойно българско участие ще има на 77-ия фестивал в Кан. Това стана ясно от селекцията, обявена преди минути в Париж от директора на престижното филмово събитие Тиери Фремо. Селекционерите е трябвало да пресеят най-добрите измежду над 2000 претенденти за участие на форума.

"Стажантът", в който Мария Бакалова играе Ивана Тръмп, попада в основния конкурс за "Златна палма". Филмът на Али Абаси разказва за младия Доналд Тръмп през 70-те години, а в ролята на бившия (и може би бъдещ) американски президент влиза румънско-американският актьор Себастиан Стан. В "Стажантът" (The Apprentice) по сценарий на Гейбриъл Шърман участва и Джереми Стронг.

А режисьорът и сценарист Константин Божанов ("Аве", "И после светлина") е във второто по важност състезание "Особен поглед" със своя трети филм "Безсрамните", копродукция между Франция, Швейцария и България. 

Последната българска изява в Кан беше през 2021 г. Тогава "Жените наистина плачат" (реж. Мина Милева и Весела Казакова), в който играеше номинираната през същата година за "Оскар" Мария Бакалова, се състезаваше в конкурса "Особен поглед". Програмата Un Certain Regard търси предимно млади и неизвестни режисьори, чиито творби са оригинални в своите изразни средства и обновяващи киноезика.

"Безсрамните" (The Shameless) е с участието на индийски актриси и е сниман в Непал и Индия. Филмът, който разказва за забранена любов между две момичета в строго патриархалната страна, се реализира с подкрепата на Националния филмов център. Дебютът на Божанов "Аве" бе показан в паралелната програма "Седмица на критиката" - която няма същата тежест като официалната селекция, в Кан през 2011 г. Понастоящем българският режисьор живее основно в Берлин, преди това - и в Ню Йорк.

Най-големият и престижен европейски филмов фестивал ще се състои за 77-и път от 14 до 25 май. В надпреварата за "Златна палма" ще се включат новите филми на Дейвид Кроненберг, Пол Шрейдър, Жак Одиар, Шон Бейкър, Андреа Арнолд, Кирил Серебреников. В конкурса са още Kind of Kindness на Йоргос Лантимос, завършен месеци след премиерата на предишния му хит "Клети създания", Parthenope на Паоло Сорентино и "Мегалополис" на Франсис Форд Копола, за който "Сега" вече писа. 

Председател на журито е Грета Гъруиг ("Барби", "Малки жени"). Джордж Лукас ще получи почетна "Златна палма" във вечерта на закриването на фестивала, когато ще бъдат връчени и наградите в конкурса.

Извън конкурса ще бъдат прожектирани "Фюриоза" на Джордж Милър,  уестърн епосът на Кевин Костнър "Хоризонт: Американска сага" и "Второ действие" на Куентин Дюпийо с участието на Леа Сейду и Венсан Линдон, който ще открие фестивала на 14 май. В "Специални прожекции" са включени "Красотата на Газа" - документален филм на трансджендър хора в разкъсваната от война зона, "Синът" на Даниел Отьой и "Инвазията" на украинския режисьор Сергей Лозница.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?