Медия без
политическа реклама

Банов: Ще тестваме безплатно всеки, влизащ в театър или музей

Ние сме най-интелигентното население в Европа, заяви министърът пред БНТ

06 Ноем. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Безплатен, но за сметка на това задължителен антигенен тест е предвидила държавата за всеки потребител на култура, който влиза в театър, киносалон или друга институция (музей, галерия...). Това обяви министърът на културата Боил Банов тази сутрин в предаването "Култура.БГ" на БНТ. По думите му реализацията на тази идея му е възложена от премиера Бойко Борисов. 

"В момента разработваме механизма, по който това да се случи, за да бъде облекчение за хората, да могат да посещават безпрепятствено културни събития. Ние сме така или иначе изключителен, огромен процент интелигетно население. Ние сме най-интелигентното население в Европа и то има нужда да потребява култура", коментира Банов.

Тестовете като билет за култура били "твърда задача на премиера" и Боил Банов се надява те да започнат да се правят до края на годината. 

"Справя се не просто добре, а отлично. - Отвърна министърът на въпрос на водещата как страната ни се справя с Ковид-кризата. - За това свидетелстват много неща, включително и това, което еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони докладва - че сме единствената държава в Европа, която 2020-2021 ще има средно под 3 процента дефицит. Държавата и в лицето на премиера Борисов, и в лицето на финансовия министър се води изключително успешно в тези времена. Здравната система вече е подготвена да посрещне предизвикателствата на пандемията", продължи да лее оптимизъм той и извън своя ресор - и в пълен разрез с фактите, пристигащи ежедневно от болниците.

Категорично няма да се затварят културни институти, независимо от развитието на епидемиологичната обстановка, заяви още Банов. Според него най-защитени в държавата са културните пространства, където има разписан категоричен протокол, спазват се всички задължителни мерки. „Театри, опери, филхармонии са за пример”обяви министърът и допълни, че лично той тръгва на проверка из страната, за да се увери лично, че навсякъде са спазени противоепидемичните мерки -дистанция и носене на маски. 

Министърът съобщи и сумата, предвидена в бюджет 2021 за култура. Следващата година Министерството на културата ще разполага с 250 млн. лв. бюджет, с 28 милиона повече от миналата година. Още 25 милиона се чакат до края на годината, за да отидат за кинопроизводство - през следващата седмица Министерски съвет ще приеме и окончателния вид на новия Закон за филмовата индустрия. 

Служителите в държавните културни институции ще получат 10% увеличение на заплатите. С 25% ще бъде увеличен бюджетът на Националната библиотека, която министърът нарече "обект на националната сигурност". 10% увеличение се очаква и за читалищата. По въпроса с разпределението на парите по Плана за възстановяване, министър Банов опроверга твърденията, че само 60 млн. евро от отпуснатите 12 милиарда ще бъдат вкарани в културата. Той подчерта, че към тази сума трябва да се прибавят и парите, предназначени за саниране на сгради, в които се помещават културни институции, както и средствата, които ще бъдат използвани за дигитализиране на културното наследство.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата