Медия без
политическа реклама

Жената и "дясната ръка" на Васил Божков излизат от ареста

Елена Динева напуска килията след 8-месечно задържане, а довереният адвокат на бизнесмена е с електронна гривна

23 Окт. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
По този начин прокуратурата атакува дома и офиса на Славчо Марков

Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) пусна от ареста считания за "дясна ръка" на Васил Божков и негов най-доверен адвокат Славчо Марков заради заболяване, което не позволява да остане с най-тежката мярка за неотклонение, съобщава "Лекс".  Затова 70-годишният адвокат, който е и бивш високопоставен полицай, ще бъде под домашен арест с електронна гривна за проследяване.

В същото време и съпругата на намиращия се в Дубай бизнесмен напуска ареста. Наблюдаващият делото прокурор е изменил мярката й за неотклонение тъй като на 27 октомври изтичат осемте месеца от задържането й. На 6 октомври Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката на съпругата на Васил Божков на гаранция от 1 млн. лв., но тя не плати сумата и тогава не излезе от ареста. В официално съобщение държавното обвинение обяви, че гаранцията от 1 млн.лв за нея остана, както и забраната да напуска страната. Динева е обвиняема за участие в организирана престъпна група, ръководена от Васил Божков, 

Освободеният Марков беше арестуван в началото на юли и обвинен от прокуратурата, че бил част от престъпна група за принуда, изнасилвания и убийства, ръководена от намиращият се в Дубай бизнесмен.  Оттогава той беше в ареста и съдилищата отказваха да го освободят. Сега съставът на АСНС е преценил, че и към момента има доказателства за обвиненията срещу него, както и опасност да извърши престъпление, но е преценил, че здравословно състояние на Марков е несъвместимо с условията на следствения арест.

След ареста на Славчо Марков и още няколко близки на Божков хора, прокуратурата обяви, че са открити данни за това, че са следени и са правени профили на магистрати и висш служител на МВР.  Профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Васил Божков, съдържали техни лични данни (домашни адреси, ползвани телефонни номера и др.) и подробна информация за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица. В един от профилите се съдържали указания за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство. В друг от профилите се посочва, че адресът на магистрат е установен чрез „техническо средство", твърдеше държавното обвинение.

Тогава прокурори, командоси и хора на Бюрото за защита към главния прокурор влетяха на адреси в София и Сандански. Още при ареста Васил Божков обвини във фейсбук профила си, че се фабрикуват доказателства: "Очевидци са категорични, че при задържането на Веселин Балтов полицаите са напъхали в джобовете му вещества с неясен произход. Арестът е извършен на улицата, без представена заповед. Прокуратурата унищожава истинските доказателства и се опитва да фабрикува фалшиви", написа той. Специализираната прокуратура пак влезе в ролята си на наказателен отряд. Задържани са мои бивши служители. Сред тях е и 70 годишен адвокат. Причините отново са непознати за българските и европейски закони. Ако целта на хунтата е да арестуват всички, които ме познават или подкрепят, ще трябва да построят още много затвори. ", заяви тогава още намиращият се в Дубай бизнесмен.

Две седмици преди ареста на Марков и Балтов, Божков беше публикувал в профила си във Фейсбук снимки на прокурор Ангел Кънев, заснет да излиза от Националната агенция за приходите (НАП), като твърдеше, че фотографиите му били предоставени от симпатизант и обеща да разкрие повече за натиска на прокуратурата над НАП. След това пък Прокурорската колегия на ВСС излезе с декларация, че заснемането на Кънев е криминален натиск.

Последва реакция и от Софийския адвокатски съвет (САК), който изрази тревога от поредното задържане на адвокат на известен подсъдим, след като преди това беше задържан защитник на Цветан Василев. От САК подчертаха, че на 5 юли Славчо Марков е бил оставен в ареста след секретно заседание на спецсъда, на което представител на колегията не е допуснат до залата.

Срещу самият Васил Божков пък прокуратурата до момента е повдигнала 18 обвинения. Сред тях са ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. По-късно от прокуратурата обявиха, че Божков ще отговаря и за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред. Накрая бе обвинен и като организатор на група за убийства и принуда. Той отрича всичко и твърди, че е той и близките му са обект на саморазправа от прокуратурата и управляващите.

Още по темата