Медия без
политическа реклама

Жалбата на ПП и ДБ срещу "хартиената коалиция" проби в КС

Конституционните съдии ще разгледат редица оспорени разпоредби, включително за машинната бюлетина

15 Март 2023
Депутати внесоха жалбата в края на януари т.г.
БГНЕС
Депутати внесоха жалбата в края на януари т.г.

Конституционният съд (КС) е решил, че ще разгледа по същество искането да бъдат обявени за противоконституционни редица разпоредби от Изборния кодекс, прокарани от мнозинството на „хартиената коалиция“ в предното Народно събрание. Това обяви КС днес.

Жалбата срещу законовите текстове беше внесена от депутатите на ПП и ДБ в края на януари т.г. Още тогава беше ясно, че каквото и да бъде финалното отсъждане на съдиите по темата, то няма да повлияе на предстоящите предсрочни избори на 2 април.

При всички случаи, това е победа за двете политически сили, тъй като КС е приел да се произнесе по основните въпроси, по които беше сезиран. На първо място, срещу разпоредбата от Изборния кодекс, в която е записано, че гражданите могат да избират дали да гласуват с хартиена или машинна бюлетина. Това беше сърцевината на спора по промените в закона миналата година. От ПП и ДБ обявиха, че въвеждането на т.нар. бюлетина от машинно гласуване – която по същество е втори вид хартиена бюлетина, свежда устройствата до принтери, както и че ще доведе до дискриминация, тъй като в малките избирателни секции ще се гласува само с хартия и няма да има възможност за избор между двата типа бюлетини.

КС ще разгледа и свързани с това текстове, в които се говори за отпечатването на бюлетината от машината; за използването на специална защитена хартия за изработването за машинните бюлетини; за това, че машинните бюлетини ще се пускат в отделна урна; както и – също много важно – че те ще се броят на ръка от секционните избирателни комисии.

Съдиите ще се произнесат и за премахването на възможността да се въведе онлайн гласуване. По отношение на машинния вот решение ще има и по някои други промени в кодекса – за това, че само парламентарни формации ще могат да получат достъп до изходния код на устройствата, както и за забраната да се гласува с машини в задгранични секции, в които няма техници, говорещи български.

С КАКВО ОТКАЗА ДА СЕ ЗАНИМАВА КС

Една част от жалбата на ПП и ДБ обаче ще остане неразгледана. Става въпрос за искането им съдът да се произнесе по текста, според който машинно гласуване няма да се допуска в секции в чужбина, за които са подадени по-малко от 300 заявления от избиратели, или са гласували по-малко от 300 души на последния вот. От КС се аргументират за отказа с това, че са се произнесли по идентичен текст от предходна редакция на въпросната разпоредба със своето решение №9 от 2021 г.

Още по темата