Медия без
политическа реклама

Здравният министър: Държим пандемията на каишка

Ако прекрачим границата от 200 заболели на 100 хил. души, ще затегнем последно разхлабените мерки

18 Февр. 2021
Редовен брифинг на Националния оперативен щаб

Редовен брифинг на Националния оперативен щаб - каква е епидемичната обстановка в страната?

Posted by bTV Новините on Wednesday, February 17, 2021

"Доволни сме от постигнатите резултати. Следим нарастването на случаите, но отчитаме и нещо, което е изключително добър знак - нямаме такъв голям наплив и натиск върху лечебните заведения. И в Кюстендил, и във Враца видях, че колегите се справят, имат достатъчно свободни легла, лекарите работят спокойно", това заяви министърът на образованието проф. Костадин Ангелов на традиционния в четвъртък брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки. По думите му това дава възможност на Щаба да продължи уверено с плана, който следва - с анализирането на данните на 14 дни, така че да не бъде изпусната ситуацията. 

На брифинга присъстваха още главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов и зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

"Опитваме се да държим пандемията на каишка и да разлеждаме мерките на всеки 14 дни. Разхлабвайки мерките през определен период, през това време ние анализираме всички числа. Не може да продължим да бъдем затворени изцяло още месеци наред. Хората освен физическо, имат и психическо здраве. Има хора, които вече не издържат, които по никакъв начин не могат да стоят затворени. Осъзнаваме, че вървим на крехък лед. Следим числата на всеки 12 часа. Да, има увеличение на случаите, но отчитаме като резултат това, че не сме стигнали 200 заболели на 100 хиляди души", заяви още той. По думите му, ако се прекрачат тези граници, които сме си поставили, тогава ще се затегнат последно разхлабените мерки.

Заетостта на болничните легла у нас е 40% - за неусложнени случаи, 42% - за интензвини случаи. Най-много заети легла за интензивни случаи има в Благоевград, Разград, Силистра, София-област и Хасково. Най-много заети легла за неусложнени случаи има в Благоевград и Плевен.

"Няма особена динамика в заболяемостта на Европа и Балканите. Запазваме класацията по заболяемост - България е на 25-о място по заболяемост в ЕС и на 5-о на Баканите със 127 заболели на 100 хил. души. По смъртност сме на 15-о място", коментира Ангел Кунчев. По думите му България, Гърция и Скандинавските страни без Швеция продължават да са в най-светлата зона, а в Португалия, Чехия и някои страни от Бенелюкс положението продължава да е тежко. Раздвижването според Кунчев у нас е по отношение на новите области, които влизат в червената зона - в момента 14 области у нас са в червената зона, 10 - в оранжевата. Най-ниска е заболяемостта във Видин, Добрич, Разград и Търговище. Най-сериозна остава картината в Кюстендил, където е засечен британският щам на коронавируса. В България все още нямаме регистрирани случаи от новите южноафрикански и бразилски видове на коронавируса.

Проф. Мутафчийски коментира, че тенденцията е за нарастване на случаите - с 24% спрямо миналата седмица. Този четвъртък заболелите са 173 на 100 хил. души, а миналия бяха 139 на 100 хил. души. "Намираме се в нивата от 22 октомври м.г., но кривата не е толкова остра. Нямаме експоненциално нарастване, още сме в фазата на бавно нарастване", заяви той. По думите му смъртността, която у нас е на нива от 7.4 души на 100 хил. човека, е колебаеща се - при нея има намаление от 9% спрямо миналата семица. "От 4 седмици смъртността е на приливи и отливи - между 7 и 9%, на нивата от 5 ноември м.г." коментира той. Според него обаче тенденцията е ясна - на увеличение на случаите. "Миналата седмица имахме 30% заемане на леглата, тази седмица са 40%", даде за пример той.

Директорът на "Пирогов" Асен Балтов заяви, че среща проблем с ваксинирането, защото много хора не идват в уречения час и ден, за да бъдат ваксинирани. В пунктовете към "Пирогов" желание за имунизация били заявили 170 човека, от които обаче в уречения ден дошли само 50-ина. Според него този проблем веднага рефлектира върху хората, които очакват да дойдат да се ваксинират. "Защото например днес правим заявка да ваксинираме 500 човека. От тези 500 човека идват реално 30%. Това се оказва голям проблем не само за нас, а и за мотивацията и темпа на ваксинация", коментира той. Здравният министър също коментира, че "това е нечовешко". "Очакваме да се ускори ваксинационният план. Не, ваксинационният план не е пред провал", категоричен бе той.

Относно подготовката на служители от ИТ компаниите за ваксиниране, въпреки че доста от тях са млади и работят предимно у дома, проф. Мутафчийски коментира, че те спадат към третата фаза, която включва служители от критична и стратегическа инфраструктура, от които зависи функционирането на обществото. "Това е доста голяма група, която не е много коректно описана във ваксинационния план, но ИТ компаниите и медиите попадат в нея", коментира той. Така и не стана ясно на какъв принцип се формират групите от служители от тази важна инфраструктура, които подлежат на имунизиране в третата фаза.

 

ВАКСИНИ

"Ваксинацията от втора фаза е почти приключила. Националният ваксинационен щаб предлага да се премине вече към четвърта фаза - възрастните хора и тези с хронични заболявания", коментира проф. Красимир Гигов. По думите му на ден се извършват около 5 хил. ваксинации. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов съобщи, че утре ще пристигнат 57 600 дози от ваксината на Оксфордския университет и "Астра Зенека". До края на този месец очакваме общо 240 000 дози от ваксините. Вече има и предварителни очаквания за количествата ваксини, които ще пристигнат в България през март. Страната ни очаква над 500 000 дози, което ще позволи да бъде ускорен процесът на ваксиниране, каза още Кирилов. По отношение на руската компания, той посочи, че продължават консултациите между Европейската агенция за лекарствата и фирмата, която се е ангажирала с нейното представяне през европейските власти. Очакваме през следващите седмици да имаме по-конкретна информация, добави той.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата