Quantcast

Медия без
политическа реклама

От утре отпада тъмночервената зона за пристигащи от чужбина

Окончателно се отменя зеленият сертификат за клиенти на обществени обекти

09 Март 2022
https://news.gtp.gr

От утре, 10 март министерството на здравеопазването облекчава ковид ограниченията за пристигащи от чужбина. От цветовите зони, по които се класират държавите, отпада тъмночервената зона. Това означава, че вече няма държави, от които човек трябва да покаже задължително отрицателен PCR тест, дори да е ваксиниран. Промяната се прави предвид отчетената благоприятна тенденция в  развитието на епидемичната ситуация в страната, посочват от МЗ. 

Изискванията за лицата, пристигащи от „зелена“, „оранжева“ и „червена“ зона остават непроменени. Пристигащите лица се допускат при представяне на валиден документ за ваксинация, преболедуване или изследване.

Пълният списък от държави по цветови зони е публикуван в заповедта на здравния министър проф. Асена Сербезова. В зелена зона в момента няма нито една държава, повечето европейски държави са в червена зона.

Лицата, пристигащи от червена зона, се допускат у нас при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (с PCR или антигенен тест) или на равностойни/аналогични документи.

При влизане от червена зона българските граждани и постоянно пребиваващите у нас могат да не представят нито един от посочените документи, но в такъв случай се поставят под 10-дневна карантина. Тя може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането у нас.

С друга заповед министърът регламентира и обещаната втора стъпка за отмяна на зелените сертификати като достъп до обществени обекти. От утре те окончателно отпадат като изискване за клиентите, но остават до 20 март да важат за персонала. Това трябваше да стане от 5 март, но промяната се забави. Тя обаче е напълно безсмислена, тъй като няма заведение и търговски обект, които доброволно да изискват сертификати от посетителите си.

Реална промяна има при изискванията за провеждане на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове, центрове за подкрепа на личностно развитие и други обучителни центрове и школи. За тях от утре отпада ограничението за брой деца в група.

Още по темата