Медия без
политическа реклама

Българин е задържан на яхта в Поморие по заповед на Австрия

Мъжът Полихрон Луков е мамил чужди граждани с фалшиви документи, като се е представял за посланик

14 Септ. 2022Обновена
Задържаният българин е поддържал висок стандарт и луксозен начин на живот.
МВР
Задържаният българин е поддържал висок стандарт и луксозен начин на живот.

Българин, издирван за измама с документи, е арестуван на яхта в Поморие, съобщи БНТ. Срещу 53-годишния Полихрон Луков има издадена Европейска заповед за арест от прокуратурата в гр. Велс, Република Австрия.

Мъжът е обявен за международно издирване в края на юли. Установено е, че той набавял и предоставял фалшиви лични документи - дипломатически паспорти на чужди граждани, както и испански лични карти на част от тях. Пред пострадалите Полихрон Луков се представял с друга самоличност, въвеждайки ги в заблуждение, че е посланик на Федерация Сейнт Китс и Невис.

По този начин мъжът заблудил пострадалите, че може да присъди дипломатически статут, както и да им издаде задгранични паспорти и автомобилни регистрационни номера. Измамените чужди граждани са повече от 10. Общата стойност на настъпилата щета възлиза на 334 000 евро.

По време на задържането си, Луков първо, се е представил за чужд гражданин. Твърдял е, че не знае български език и е поискал преводач от френски или испански. Задържаният поддържал висок стандарт и луксозен начин на живот. Във финалната част на операцията на място са присъствали и представители на австрийските служби. При претърсванията на два адреса, яхта и два автомобила с фалшиви дипломатически номера са иззети множество фалшиви документи, удостоверения и печати, съобщават от МВР.

Окръжната прокуратура-Бургас е задържала Луков за срок до 72 часа, като предстои държавното обвинение да поиска от съда да бъде постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Още по темата