Quantcast
Заради COVID-19 се затварят театри, кина, зали и стадиони (обобщение) | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Заради COVID-19 се затварят театри, кина, зали и стадиони (обобщение)

В София по 4 пъти на ден ще се дезинфекцират градският транспорт, търговски обекти, банки и центрове за обслужване на клиенти
Обновена
19 013
 БГНЕС

Правителството проведе извънредно заседание във връзка с вече обявените 4 случая на заразени с коронавирус у нас - в Плевен и Габрово. Забранени са всички масови прояви за закрито в цялата страна.

В началото премиерът Бойко Борисов призова да няма паника и презапасяване с храни.

"Големите вериги магазини имат достатъчно, държат запаси за по 30 дни напред. Няма смисъл хората да се запасяват с храни и т.н., това само създава паника и тягостно настроение - каза Борисов. - Личната самодисциплина в ситуацията е много важна. Нека хората да изчакат да не се събират, да минат тези седмици, трябва да си помогнем сами. Призовавам нашите сънародници да покажем, че нищо не ни плаши и че сме самодисциплинирани".

Борисов и увери, че българските власти са взели и продължават да вземат всички необходими мерки за овладяване на ситуацията с коронавируса.

Максимално се опитваме да ограничим вируса. Ние считаме, че единият нулев пациент е дошъл от Гърция. Имаме още около четири хиляди новоплатени теста плюс близо три хиляди, които имаме и считаме, че са абсолютно достатъчни. Пред болниците ще има патрул - по двама полицаи, просто за да има кой да предупреди, ако има свиждания, на близките каже, че това би било лошо за последствията, това значи карантинен период и т.н.", добави Борисов.

 

Заради COVID-19 се затварят театри, кина, зали и стадиони https://segabg.com/hot/category-bulgaria/zaradi-covid-19-se-zatvaryat-teatri-kina-zali-i-stadioni

Posted by вестник Сега on Sunday, March 8, 2020

Премиерът съобщи още, че след одобрения договор с Турция, който трябва да подпише и посланикът ни в Турция Надежда Нейнски, ще може в България да бъдат внесени 100 000 защитни облекла и 50 000 маски.

Борисов добави, че и българската индустрия ще започне да ги произвежда. Той смята, че рамките на месец може произведем 3 милиона маски.

Забранявам ви да си ходите в министерствата, за да сте ми на разположение 24 часа“, каза още премиерът на министрите си. А също така нареди на здравния министър Кирил Ананиев лично да отиде в Плевен и Габрово да координира на място новите мерки.

254 болнични листове за карантина са издадени в периода 17 февруари-5 март, каза пък министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.  

"В централната сграда на НОИ всеки ден се събират много хора и е добре да се препоръча, който няма нужда от административна услуга, да избягва посещението на сградата", допълни Сачева.

По отношение на културните прояви, ресорният министър Боил Банов заяви, че трябва да се отменят посещения в театри и кина в цялата страна, а не само в засегнатите области Плевен и Габрово.

Час по-късно министерството на културата обяви на сайта си: "Всички културни събития на закрито се отменят в цялата страна (...) Първоначалната идея беше да се ограничат проявите на закрито само в областите, в които са потвърдени случаи на коронавирус. Министърът на културата Боил Банов обаче поиска да се разшири обхвата на забраната за цялата страна. Не от гледна точка на създаване на паника, а за това, че 400-500 души в затворени помещения за 2-3 часа създава риск от разпространяване на заразата, мотивира предложението си министърът на културата".

Предложено бе също така мачовете от Първа и Втора лига на футболното първенство да се играят пред празни трибуни. Министерството на спорта официално обяви, че в областите Габрово и Плевен се преустановява провеждането на спортни мероприятия до второ нареждане. И добави: "На територията на останалите области от страната провеждането на спортни мероприятия ще се извършва без публика. Забранява се провеждането на спортни мероприятия, в които участват деца."

Българският футболен съюз изпреварващо обяви, че от утре всички мачове от Първа и Втора лига ще се играят без публика. Само на насрочените за днес мачове ще се допускат зрители.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пък заяви, че неговото ведомство има пълна готовност да реагира. Той подчерта, че в момента има грипна ваканция до 11 март заради вируса от тип Б.

"Ако има извънредни мерки от утре, те ще бъдат за Плевен и Габрово. Двете висши училища в тези градове така или иначе са отменили занятията си до сряда. По отношение на детските градини - ден за ден решаваме, ситуацията е динамична. Вероятно утре или във вторник ще решим колко допълнително да удължим ваканцията в Плевен и Габрово - много вероятно е да бъде до второ нареждане", каза Вълчев. 

Но извънредните мерки в областите Габрово и Плевен бяха въведени още днес и ще важат до второ нареждане. Те включват:

- Преустановяване на учебните занятия и извънкласните занимания в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации;

- Преустановяне на детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приемът и провеждането на планова оперативна дейност и свижданията във всички лечебни заведения;

- Преустановяват се посещенията в детските ясли и детските градини;

Министър Вълчев подчерта, че е много трудно веднага да се премине на дистанционно обучение, за да се избегне риск от заразяване. Това се прилага за отделни ученици, а не масово, защото са необходими администратори и много устройства във всяко училище. 

"Все пак можем да говорим за допълнителни консултации при самоподготовка на учениците. Те трябва да използват това време, в което са във ваканция, за да се упражняват в къщи и да използват част от времето за самоподготовка - допълни той. - Най-голямото ни притеснение е да не продължи прекалено дълго тази грипна ваканция и съответно да не може да се преструктурира материалът (учебният). В различните програми има резерв за упражняване, за затвърждаване на материала, който ще се използва за външно оценяване".

Със заповед на ректора на Софийския университет от утре  е затворено и най-старото и най-голямо висше учебно заведение у нас. Наредено е  се преустановят присъствените учебни занятия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ считано от 09.03.2020 г. до 15.03.2020 г., с изключение на вече насрочените държавни изпити, защити на дипломни работи и публични защити на дисертации, в случаите, когато е невъзможно да бъдат отложени. Преустановят се всички масови мероприятия, провеждани в СУ, включително конференции, дискусии, публични лекции... катедрени и факултетни съвети и събрания и др. Неотложните решения на катедрените и факултетните съвети да се гласуват електронно. В заповедта се препоръчва отлагането на планираните мероприятия за срок не по-ранен от края на месец април. 

Външният министър Екатерина Захариева е натоварена със задачата да информира дипломатическите служби за взетите мерки.

Министерството на здравеопазването пък вече пусна денонощна информационната телефонна линия на номер 02 807 87 57, на който всеки може да се обади с въпроси, свързани с COVID-19.

Освен това МЗ отправи писмени препоръки относно вируса. Ето ги: 

- Спазвайте висока лична хигиена - мийте ръцете си редовно. Ползвайте мокри кърпички и дезинфекциращи гелове на спиртна основа. Избягвайте контакт с болни хора.

- Маски е важно да носят болните хора, за да не заразяват околните.

- Избягвайте масови прояви и места с голямо струпване на хора.

- Не се презапасявайте с храна и лекарства.

- Търсете информация от компетентните институции.

- Подробна информация и за медицинските специалисти, и за гражданите, можете да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването: https://www.mh.government.bg/…/informaciya-otnosno-noviya-…/

- Няма място за паника - държавата ни е предприела всички необходими мерки

Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък свика заседание на оперативния щаб на Столичната община. Дадени са указания за допълнителна дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите в София. Допълнително се обработват с дезинфектанти парапети, седалки и места, които пътниците докосват с ръцете си.

Съобщено бе, че на този етап София разполага със свободен брой легла за лечение и карантина на хора с вирусни симптоми. Здравните заведения имат необходимия брой медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани, както и необходимите индивидуални защитни средства. По заповед на Фандъкова Втора градска многопрофилна болница се подготвя да поеме случаите на заразени с COVID-19 при необходимост. За това са осигуряват нужните апаратура, медицински персонал и защитни облекла.

Училищата все още са във ваканция, а детските градини в столицата работят със засилен филтър на вход за проверка на здравословното състояние на децата и персонала. Въвежда се и допълнителна дезинфекция. Същите мерки се въвеждат и за общинските социални услуги.

Всички помещения на институции, които работят с граждани, ще бъдат дезинфекцирани по 4 пъти на ден. Препоръчва се на всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др., също да предприемат мерки за почистване с дезинфектанти 4 пъти дневно.

Столична община отменя всички общински масови мероприятия като се изпълняват стриктно указанията за спортни и културни мероприятия на националния щаб. Препоръчва се на всички граждани да ограничат максимално социалните си контакти, да спазват добра лична хигиена. 

 

Още

Евродепутати: Брюксел нарочно ослепя за България
Вокалист на Ричи Блекмор ни представя на "Евровизия"

27.11.2021

1773
България настоява центърът на НАТО за Черно море да е във Варна

27.11.2021

5534