facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Започна обучението на летци за изтребителя F-16

В него участват пилоти от Граф Игнатиево, Безмер и Долна Митрополия, които ще летят на самолет L-39 ZA
Обновена
3120
 Локхийд Мартин

Обучението на летателен състав за бъдещия многоцелеви изтребител започна във Военновъздушна учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски”, съобщават от министерството на отбраната. С тържествена церемония днес, 13 януари, бе дадено началото на курса за приучване и първоначално обучение на самолет L-39 ZA на летателен състав, определен за обучение в САЩ на самолет F-16. В събитието участваха командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков, командирът на ВВУБ „Георги Бенковски” полковник Петър Банков, командно-инструкторският, авиационният инженерно-технически и осигуряващ състав на авиобазата.

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков пожела успех на обучаемите и техните инструктори. „Предстои ви да преминете през сложни подготовки, да научите още много от вашите инструктори. Вие сте от малкото пилоти, които имат уникалния шанс да придобият широк спектър на способности, които след това да приложите и надградите в по-нататъшното си обучение. Бъдете горди, бъдете достойни за предоставената ви възможност. Знайте, че това е не само предизвикателство, а и огромна отговорност”, каза още генерал-майор Цанко Стойков в обръщението си към обучаемите.

В програмата за обучение са включени пилоти от състава на ВВУБ „Георги Бенковски” – Долна Митрополия, 3-а авиобаза - Граф Игнатиево и База за предно разполагане - Безмер. Тяхното теоретично и практическо обучение ще се проведе изцяло във ВВУБ „Георги Бенковски” с използване на натрупания опит от проведените през 2014 и 2016 година курсове за интензивна летателна подготовка. В продължение на един месец пилотите ще преминат през теоретично обучение и след полагане на изпити ще бъдат допуснати до летателна дейност. Лекторите са подбрани от авиационния инженерно-технически и командно-инструкторския състав на авиобазата.

Началник на курса е подполковник Пламен Ковачев, заместник-командир на ВВУБ по летателната подготовка. Под негово ръководство инструкторите майор Петко Димитров, майор Пламен Иванов, майор Петър Муков и капитан Янчо Христов ще проведат летателното обучение на самолет L-39 ZA. След успешното завършване на курса на пилотите им предстои да продължат обучението си в САЩ във връзка с придобиването на новия многоцелеви изтребител F-16.

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

 

Преди няколко седмици стана ясно, че поне още 300 млн. лв. ще отидат за подготовка на инфраструктурата, която ще поеме обслужването на платените наскоро 2.2 млрд. лв. за 8 американски изтребителя F-16. Парите ще отидат за ремонт на летищата, за нови писти, за съоръжения, свързани с кацането и излитането. Пред комисията по отбрана зам. военният министър Анатолий Величков обяви, че за идните три години са планирани по 100 млн. лв. за изграждане на съоръженията. При купуването на самолетите зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов коментира пред БНР: „Не започваме от нулата, тъй като на Граф Игнатиево и Безмер многократно са кацали натовски самолетни F-16. Искаме заедно с американската страна да огледаме всички аспекти на инфраструктурата, за да може да излезем с един план за доизграждане на нужното".

В края октомври военни от САЩ са обсъдили с българските Военновъздушни сили (ВВС) възможностите за тренировка на летците. Американски специалисти огледаха летище „Граф Игнатиево“, за да набележат нужната инфраструктура за 8-те машини. Първите 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023 г., а следващите – в началото на 2024 г. 

 

 

Ключови думи:

F 16, изтребители, обучение
23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Започна обучението на летци за изтребителя F-16

13.01.2020

2
България е рекордьор в Европа по ръст на военния бюджет

09.01.2020

Обновена

4510 7
Авансът за американските изтребители ще ни носи 1.5% доход

08.01.2020

2988 16

Коментари

bay Dragan
ПГеоргиев

Айде, хаирлия да е!

Да са живи и здрави момчетата, да имат толкова кацания, колкото излитания и да завършат успешно подготовката си.

И "новото" старо военновъздушно училище да успее да се възроди от пепелта на смотаната реформа, която го унищожи.

Началникът ген. Радойски да има смелостта да отстоява идеите си, възгледите си, да се бори като орел за това, училището да възвърне поне половината от предишната си слава и авторитет. Кадърен мъж е, има способности, остава само да не се огъва пред трудностите.

А такива ще има изключително много. 

Едно време на училището казваха "ковачница на авиационни кадри". След демокрацията, когато взе да запада, се шегувахме, че от ковачницата е останало само духалото.

Дано Радойски успее отново да разпали огъня в ковачницата. 

harmless
снимка на harmless

Едно време на училището казваха "ковачница на авиационни кадри". След демокрацията, когато взе да запада, се шегувахме, че от ковачницата е останало само духалото.

Дано Радойски успее отново да разпали огъня в ковачницата. 

Не съм сигурен за какво точно намекваш.

Sine_metu

Пон., 13/01/2020 - 16:10 (нов)

harmless

 

Не съм сигурен за какво точно намекваш.

 

Нявярно за това, че „едно време“ имахме 250 бойни самолета и още толкова вертолета, а сега са „ей ръчички, ей ги две, те ме слушкат най-добре“

аиг3

Първо това число не е вярно. Повече от петдесетина вертолета не мож ги изкара и със селскостопанските. Второ, че голямата част към средата на 80те са вече сериозно остарели: Миг-21 и дори Миг-17, малка част, от които пордължават да се ползват като щурмовици. Нищо, че са анахронизъм дори към Виетнамската война.

Трето отдавна не сме в 50-те години, когато сме чакали да почне третата световна и самолетите са били прости, и евтини. Само че техниката се развива. Машините стават все по-сложни и скъпи. Пък и в днешно време никой не чака ей сега да почне война. Поне не и в Европа.  Ако в момента имахме такава численост като визираната в коментара, щяхме да се измерваме с държави като Франция и Германия. И да сме над Испания, и  много над богати държави като Холандия и Швеция.

Sine_metu

Пон., 13/01/2020 - 19:02 (нов)

аиг3

Първо това число не е вярно.

 

Числата са на генерал Кирил Косев. Жалбите - към него.

Цитираните от мен взех като по-малки.

Уикипедията сочи само бойни самолети в експлоатация през 1989 година - 403, словом четиристотин и три броя, в това число 224 МиГ-21, 90 МиГ-23, 4 МиГ-25, 22 МиГ-29, 23 Су-22 и 40 Су-25. Към 1998 г. са били 226.

 

 

аиг3

Нещо не разбирам. Това били данни взети от генерал-пехотинец впрочем. После  ми цитираш уикипедия. Проверих точно същата статия и нещо цитатът ти е непълен. След данните(непълни) за бойните самолети, следват тези за вертолетната авиция, също непълни, където числото е в пъти по-малко от пуснатото от теб. Както съм отбелязал и по-горе.

Sine_metu

Пон., 13/01/2020 - 19:40 (нов)

аиг3

Нещо не разбирам. Това били данни взети от генерал-пехотинец впрочем.

 

Ми чети, учи се. Ето подробно за МиГ-21, например

http://www.pan.bg/view_article-8-115-45-godini-mig...

Генерал Косев ги обобщава.

Впрочем генералът, освен пехотинец е заместник-министър по бойната подготовка, а по-късно по политическата. Информиран човек, не се съмнявай

John Slow

Започна обучението на летци за изтребителя F-16

 В събитието участваха

И това е едва първият абзац.

 

Ако искате да подкрепите независимата и качествена журналистика в “Сега”,
можете да направите дарение през PayPal

Не, не искам. Първо дайте да видим качествената и независима журналистика.

Аладар
Щом тепърва ще учат L39 значи почват от нулата. По-добре да бяха пратили скоро завършили летци с малко опит отколкото сега започващи курсанти.
аиг3

Със сигурност не са новозавършили курсанти.То си и пише, че са летци от Графа и Безмер. Интересно ми е какви ще са тези пилоти от състава на ВВУ-то. Преподавателите ли или инструктори от Каменец. Предполагам, че тъй като ще усвояват нов тип самолет трябва да се извъртят определен брой часове за основни неща.

 

3NT
снимка на 3NT

не 300 а поне милярд ще иде за инфраструктурата и зареждане   в булгаристан Няма сертифицирано гориво за таралясниците както и че тея трябва спец машини за запуск  имаше подобни но чорапа накара да ги нарежат, сичко ще се носи Ф туби от братски пиндостан.

nanyac

Няма сертифицирано гориво за таралясниците 

...което би следвало да се произвежда от ЛУКОЙЛ може би? 

3NT
снимка на 3NT

тц❗️ само в пиндостан, че секретнУ.

маодънпин

 

А за F-16 , Block 70 кога ще започне обучението?

 

А/ След като започне проектирането?

B/ След като се построи завода за производство?

C/ След като се произведе първия самолет?

D/ Никога ( вече ще са морално остарели и ше сме платили нови 2 милярда за Block 80 )

 

Стани богат!!! Б.Б. ; К.К. ; И.Т.Нататък.

nebenebe

Аз бих се въздържал.

trunk

 Имат вече завод ? Имат вече една бройка  готов самоле ?

аиг3

ДА

Простнарод

За да си летец в Графа, Безмер или Каменец значи че отдавна си летял на Л 39 а не сега тепърва да те учат приучват или ся каквото е модерно. За не вевесарите да кажа че Л29 и 39 а що не и 49 или59 са учебни самолетчета. Аз съм техник на МиГ 17 и ако 6 месеца не работя или ме прехвърлят в друга бойна част трябва да полагам изпит. За летците можем да гадаем какво е.

Herrvasko

Както се казваше в они виц, сега скачайте от кулата в басейна, пък ако слушкате или ако доживеете, ще ви напълним и вода, демек може да дойдат някога невероятно новите ми набори ф-16.Амин!

6veik
снимка на 6veik
Изпреварихте ме , хер ! ... Впрочем къде се развиваше действието в сий анекдот ? 😆
Boris65

Знаете ли защо цивилизованите англо саксонски стани са богати , а африканските, папуаските , индиянските и прочее аборигени са бедни ?

ata

😁 Нема бедни и богати, куту станем 20 милярда Земята сама ке си умре.😁.

Влез или се регистрирай за да коментираш