Quantcast
Залите за спорт се оказаха полузатворени | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Залите за спорт се оказаха полузатворени

Част от танцовите школи продължават да работят
8 980
 Илияна Кирилова
Магазинът за обувки на "Витошка" може да работи, в мола обаче трябва да затвори.

Недоразуменията с новите ограничения, които са в сила от днес до 21 декември, вече се проявяват. Въпреки че със заповедта на здравния министър се затварят фитнесите, част от спортните зали се оказаха изключени от локдауна и работят, показа репортаж на Би Ти Ви.

Казусът възниква от формулировката на заповедта относно фитнес залите. Тя гласи: "Преустановяват се посещенията на фитнес центровете и залите за групови занимания към тях". Това на практика означава, че всяка зала, която не е към фитнес, може да работи, без да е ясно как това намалява риска при нея. От министерството на здравеопазването потвърждават това: "Дейността на центрове и зали за катерене и йога не е преустановена, освен ако не се провежда в зала за групови занимания към фитнес център", уточняват оттам. Те обаче не могат да работят в групови занимания с деца.

Неяснотата в текста се тълкува по различен начин от управителите на спортни зали. Част от тях превантивно са затворили и смятат да спазват ограниченията. Друга част обаче са се отказали да затварят, след като са видели окончателния текст на заповедта. Един от фитнес комплексите в София затваря фитнес залата си и спира тренировките по плуване за деца до 18 г. Всички останали съоръжения, басейнът и спа процедурите продължават да работят с нормално работно време. "Аз съм адвокат, със сигурност има думички, вратички, заобиколни начини да работим. Но не това е целта на наредбата според мен, не това е целта на здравния министър и не смятам, че е удачно да го правим", коментира пред Би Ти Ви Нели Насева, собственик на верига студия за йога.

Проверка на "Сега" как танцовите школи тълкуват заповедта показва, че част от тях затварят, но има и такива, които продължават записвания по график. "Очаквайте вълшебни и вълнуващи приключения заедно с нас. Днес празничното настроение започва с класически балет за малки принцеси", кани една от тях тази сутрин в профила си във "Фейсбук", въпреки че би следвало да не провежда групови занимания с деца.

Противоречие има и с изискването да се затворят моловете, но да останат да работят големите магазини, в които струпването може да е не по-малко. Поради това например ИКЕА в София остава отворена, но ИКЕА във Варна затваря, тъй като е част от мол.

Хотелиерите пък се оплакаха, че не могат да работят, ако са затворени ресторантите им заедно с всички други заведения за хранене и развлечение.

МЗ не можа да аргументира ясно и защо от всички културни институти оставя отворени само театрите, а не и симфоничните зали, музеите и кината.

 

Ключови думи:

локдаун, COVID-19
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАП изплати 22 млн. лева на 2200 затворени фирми

27.01.2021

310
Кенет Брана ще изиграе Борис Джонсън по време на ковид

27.01.2021

20
Австралия регистрира 10-и ден без нови случаи на Covid-19

27.01.2021

Обновена

572 2

Коментари

whoever1

не можа да аргументира ясно

същото се отнася и за съществуването им изобщо 

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Ние сме полудържава с полудемокрация, с полупремиер, с полуправителство, с полуминистри в полуизолация.

Влез или се регистрирай за да коментираш