facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

За новата пленарна зала на НС са отишли 23 млн. лв.

Депутатите няма да се преместят в бившия партиен дом вероятно още 3 години
1 100
 Илияна Кирилова
Работници извършнат строителни дейности по бившия партиен дом, където трябва да се премести Народното събрание.

Само реконструкцията на зала "Света София" в нова пленарна зала е струвала на данъкоплатеца над 23 млн. лв., а и този мандат депутатите няма да могат да заседават в нея. Това става ясно от отговорите от администрацията на парламента на въпроси, които "Сега" поиска по Закона за достъп до обществена информация. Точната сума на изразходваните средства е 23 039 041,50 лв. с ДДС, което включва освен строително-ремонтните работи, така и съпътстващите ги надзор и контрол, т.е. изразходвани са почти всички пари от обявената през 2016 г. обществена поръчка за преустройството на зала "Св. София".

Новата пленарна зала на пл. "Княз Александър Батенберг" трябваше да бъде завършена в началото на 2018 г., но е била готова през август м. г., твърдят от Народното събрание (НС). "Провеждането на пленарни заседания в залата ще стартира след ремонтиране на технологичното й оборудване с оглед осигуряването на условия да нормалното протичане на законодателния процес, респективно за работа на народните представители", се казва още в отговора на главния секретар на НС Стефана Караславова. Което означава, че до края на настоящия мандат на 44-ия парламент - пролетта на 2021 г., депутатите ще останат да заседават в сегашната сграда в центъра на София, която е построена още през 1884 г. и е разширявана през 1899 и 1925 г.

Причината за поредното забавяне на цялостното преместване на работата на депутатите в бившия партиен дом е, че продължават дейностите по реконструкция на електрическите, отоплителните и климатичните инсталации в сградата. Не е готова и фасадата на мастодонта, както и покривът му. Там сега заседават само комисии и са кабинетите на депутатите, както и ЦИК.

След като първоначално нямаше кандидати, които да участват в обществената поръчка за тези довършителни работи, то през декември бе обявена нова поръчка, чиято прогнозна стойност е почти 19 млн. лв. без ДДС, посочват от НС. Точната сума е 18 894 000 лв. без ДДС, която включва изготвяне на инвестиционен проект - до 367 000 лв. без ДДС, а останалата част от сумата е за изпълнение на строителните дейности. Все още обаче нямало избрани фирми, които да извършат довършителните работи и така партийният дом най-накрая да започне да функционира като Народно събрание.

В обявената обществена поръчка срокът за изпълнение на довършителната работа е 750 дни, което означава, че може да има забавяне от още 2 години.

Ремонтът на зала "Св. София" пък се забави заради демонтирането на стария бетонен покрив и изграждането на модерен стъклен. Изпълнител бе обединение "НС ГРУП" ДЗЗД. Забавянето бе обяснено с непредвидената сложност по демонтиране на стария покрив, в който имало греди по 80 тона всяка, допълнителните решения за стъкления купол, който предстои да бъде монтиран, ремонтът на бул. "Дондуков", който затруднил достъпа и т. н.

Намерението на управляващите беше залата да се използва за българското европредседателство, но тъй като то бе изтеглено с шест месеца заради Брекзит, от парламента се надяваха депутатите да се преместят там от есента на 2018 г. Но едва ли това ще се случи и до 2023 г.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И с 500 млн. лв. за язовири държавната "Монтажи" е на загуба

28.06.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

3924 12
Пореден ремонт в София е извършен некачествено

19.06.2020

3886 10
И след ремонта на "Графа" - пак ремонт

Коментари

Хулиган

На ул. Гурко има много удобна зала за марионетен театър.

Най-добре е там да се преместят.

Ще се чувстват като у дома си...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/22/parlament-v-kuklen-teatwr/

 

редник

Забавянето бе обяснено с непредвидената сложност по демонтиране на стария покрив, в който имало греди по 80 тона всяка...

Ц-ц-ц...

И какво е станало с гредите?...

И защо трябва стъклен покрив, дето може още първата едра градушка да го повреди?

tatyana1

Ъхъ! При лошия социализъм изпълнили едни конструкции, дето след толкова години не искат да падат сами, ами трябват големи усилия за да ги демонтират. Срамота!

Forza NATO

Филм на режисьора Гай Ричи с четири букви.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×