Медия без
политическа реклама

Външно отказа да заеме позиция по френското предложение за РСМ

На този етап целият процес изцяло зависи от Комисията по външната политика на Народното събрание, напомниха от МВнР

19 Юни 2022
Илияна Кирилова

Министерството на външните работи разпространи позиция по предложението на Председателството на Съвета на ЕС. Т.нар. френско предложение дава насоки за решаване на спора с Република Северна Македония.

МВнР казва, че "няма как един единствен документ, независимо от неговото съдържание и форма, да отговори на всички изисквания на Рамковата позиция, на Декларацията на НС от 2019 г. и на заключенията на КСНС от 2022 г., а същевременно да бъде приемлив за държавите-членки на ЕС и за Република Северна Македония".

"Основното предизвикателство е по отношение на фактора време. На този етап вече не съществува обективна възможност за изпълнение на заложените в Рамковата позиция краткосрочни критерии до края на Френското председателство на Съвета на ЕС. Възможно е до неговия край да има яснота относно следващите стъпки в процеса на европейската интеграция на Република Северна Македония с всички необходими гаранции за българските интереси и за правата на българите в съседната държава", пише МВнР.

Външно акцентира върху положителни елементи във френското предложение. Ключово е да бъде подписан и двустранният Протокол със Скопие, отбелязва МВнР.

"Понастоящем МВнР не може да изготви и да защити официална позиция, защото няма решение нито на правителството, нито на Народното събрание. Със свое решение от 15.06.2022 г., Министерски съвет възложи на Постоянното представителство на Република България към ЕС да изпраща незабавно на Комисията по външната политика на Народното събрание всяко европейско предложение, което се отклонява от Рамковата позиция от 2019 г. Решено беше също и българските представители да не се произнасят по предложението, докато то не бъде обсъдено в Народното събрание", казва Външно.

В документа се добавя: "На този етап целият процес изцяло зависи от Комисията по външната политика на Народното събрание, която все още не е насрочила свое заседание по темата. "МВнР има мандат единствено да се придържа към Рамковата позиция", пишат още от Външно министерство

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

МВнР, Македония

Още по темата