Quantcast
Все повече селища живеят в режим на бедствие | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Все повече селища живеят в режим на бедствие

Освен след произшествия, бедственото положение се ползва и като вратичка за по-лесно управление
866
 Диян Божидаров
В Карловско няма илюзии - бедствието е тежко и изисква дълга работа.

Животът в режим на бедствено положение покрива все по-голяма територия от страната. Вчера зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев съобщи, че частичното бедствено положение от крайграничните общини в областите Бургас, Ямбол и Хасково ще бъде удължено след 29 септември, когато изтичаше предвиденият досега срок. Най-вероятно новата дата ще е 23 октомври за всички общини. Официалната причина - мигрантският натиск. На прага на такава ситуация е и Ловеч заради замърсяване с амоняк. Продължава кризата след наводнението в Карловско. До преди два дни и Бургас бе в частично бедствено положение - след буря и съборени клони в средата на септември. Миналия месец бедствени положения бяха обявявани в Свищовско (безводие), за район от Смолян (зейнала земна дупка в двор на човек), Чепеларе и Девин (свлачища). Има и други селища, новините за които не достигнаха до централните медии.

Причината за всичко това са не само произшествия и природни стихии. То е и управленска тенденция, която е инструмент за по-лесно упражняване на правомощия. Чрез бедственото положение кметовете или областните управи могат да възлагат дейности без търгове, да разпореждат, изискват и санкционират по съкратени процедури в условията на аварийност. Разбира се, и да кандидатстват за средства. За бедственото положение по границата например няма илюзии. То не е обявено заради невиждан мигрантски натиск, а за да се избегнат процедурите за ремонт на горските пътища, което да улесни работата на полицейските патрули.

Всичко това означава, че процесът трябва да се следи. Той предполага все по-големи рискове в бъдеще - бедственото положение да се обявява не само като неизбежност след тежки събития, но и да е вратичка за прокарване на спорни практики. 

Още

Кметове предупредиха за дървени ваканции заради липсата на бюджет

27.10.2022

1756
Общините се тревожат как ще плащат сметките за ток догодина

13.10.2022

712
Водата на Своге изчезна мистериозно

16.08.2022

6353