facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

"ВиК Перник" все пак ще трупа загуба заради софийската вода

От дружеството признават, че водата ще е малко по-скъпа и ще поемат разликата в цените
1 439
 Илияна Кирилова

"Вик Перник" ще натрупа загуби заради софийската вода. Цената, която се очаква КЕВР да утвърди, ще е по-висока от тази, която перничани плащат в момента. От "ВиК Перник" твърдят, че разликата е много малка и на този етап ще е за сметка на дружеството. Според експерти обаче загубите ще са по-сериозни заради лошото състояние на инфраструктурата, а дружеството и в момента е в тежко финансово състояние.

Това показа проверка на "Сега" по повод наближаващите срокове за пускане на новия тръбопровод от Мало Бучино до Перник. Вчера при изпитването на тръбата рукна гейзер в близост до магистрала "Люлин", но в рамките на часове повредата е била отстранена. 

Цената на "Софийска вода" за доставяне на вода (без разходите за отвеждане и пречистване на битовите води) в момента е близка до тази на Перник - 1,46 лв. срещу 1,42 лв. без ДДС. Очаква се, че на близка цена ще бъде доставяна и занапред водата до тръбата в "Мало бучино". Към нея ще се калкулират и допълнителни разходи заради минаването на водата през помпена станция, но разликата няма да е голяма, коментира пред "Сега" изпълнителният директор на "ВиК Перник" Борислав Иванов. Той не пожела да коментира конкретно число до обявяването му. На въпроса кой все пак ще покрие разликата, колкото и да е малка, Иванов отвърна, че засега разликата ще се покрие от "ВиК Перник". 

Според експерти финансовите загуби за дружеството обаче ще са по-големи от разликата в цените. "В цената на "Софийска вода" за доставка на водата до "Мало Бучино" са включени техните загуби по мрежата, но кой ще покрие загубите по мрежата в Перник - които в момента са 85%", питат експерти. Според шефа на "ВиК Перник" Иванов обаче загубите по мрежата след започнатите ремонти ще намалеят. Не е ясно и как юридически ще бъде обяснено оформянето на сметките за вода на жителите на Перник при тази схема - официално по-скъпа вода, дори и с малко, която обаче се продава по-евтино. За 2019 г. "ВиК Перник" е на загуба, която според запознати надхвърля 1 млн. лв. 

По последни данни притокът в язовира достига 8,2 млн. куб. метра. "Ако природата продължава да ни съдейства, водата от София няма да се ползва толкова дълго време, макар да сме благодарни за тази подкрепа, която ще получим", коментира шефът на местното "ВиК Перник" Борислав Иванов. Според първоначалните разчети на дружеството Перник е следвало да мине на облекчен режим на водата в края на май, като подаването върви от 6 до 22 часа, но заради коронавируса режимът вече е облекчен и вода има от 12 до 22 часа. "Няма как да подаваме вода от 6 до 22 часа в момента заради голямо замътяване, филтрите се запушват", обясни още Борислав Иванов. 

Ключови думи:

Перник, криза, вода, цена
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НДК ще съкрати 1/3 от персонала си заради кризата

05.07.2020

552 1
Икономическата криза ще е най-тежка през есента

03.07.2020

709 1
И в корона кризата българите са най-нещастни в ЕС

25.06.2020

ЯНА НИКОЛОВА

1224 9

Коментари

вила

Сега водата в язовира е повече,отколкото е  била  преди година по това врема-тогава нямаше  режим,защо сега има?Зада оправдаят  30-те милиона  за водопровода му,нали?Ама на 29 януари той нареди след месец водопрододът да е готов,т.е.реже лента на 1 март.Ножица ли няма черибаши?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×