Медия без
политическа реклама

Вежди Рашидов: България днес е фактор само заради Бойко Борисов

Всички суджуци, които искаха да петнят името на премиера, си отидоха, смята бившият министър на културата

12 Яну. 2020
БНТ
Вежди Рашидов в студиото на БНТ.

„Аз, като ми кажат „Гражданите… ”, си мисля - а кой ще оглави селяните?”. С този коментар на въпрос за „темите на гражданското общество” започна поредното гостуване на председателя на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов в предаването на Канал 1 „Денят започва с Георги Любенов”. 

Според Рашидов, България, като малка страна, никога не е била припозната в каквото и да е, „няма какво да даде на света и какво толкова да вземе”. „Тя я нямаше на картата на диаспората на международния терен” заяви най-дълго управлявалият министър на културата у нас през последните 30 години. И допълни, че България днес е фактор, благодарение на Бойко Борисов и неговите „совалки в международен план”. 
Ето как Вежди Рашидов коментира и останалите теми, повдигнати в студиото на БНТ. 

За уменията на премиера Бойко Борисов
„България е реално на световната карта, защото премиерът Борисов доказа, че е един изключително талантлив човек, който ходи върху тънък лед. С пътуването си до Америка, с флик-флаковете, които прави в Турция, той ходи върху жарава. И то единствено в интерес на българската държава”. 

За отговорността на правителството за водната криза
„Грешки ще има, който и да дойде на власт. На мен ми е тъжно, че един министър е унижаван до такава степен, но нали това искахме — силен прокурор. Сега пък почва едно обратно действие. Главният прокурор тръгва  с летящ старт. А гафове сигурно има и те не са само при Нено Димов. Ще има и още. Докато сме живи, ще правим гафове”. 

За решителността на премиера
„Този гаф наистина е страшен и е наслоен в годините още от социализма, включително и последните. Но се носи отговорност. Нима не виждаме, че премиерът до такава степен е обръгнал, че аз вече се притеснявам за самите гербери. Той няма милост, за който сбърка. Всички суджуци си отидоха, всичко това, което искаше да опетни името на Борисов, си отиде”. 

За японците и българите 
„Да си припомним Фукушима - ядрена експлозия, цунами - но японците не вдигнаха шум. Събраха се, като мравчици… и вече Фукушима е възстановен.  А ние сме гюрлутуджии. Вместо всички да се обединим и да помогнем. Но не само по вестниците”. 

За скандалите в културата
„Не искам да ги коментирам, аз вече 3 години не съм министър. За мен е важна сега работата в парламента, където всеки месец вкарвам поправки или нови закони. В момента работим върху закона за киното, който се провали тази година, но за следващата… и медийният закон е на тезгяха, работят експертите. 

За успешните реформи в културата
“Не мога да ви кажа, ще питате министъра. Има една реформа и тя в театрите, която аз направих. Благодаря на Христо Мутафчиев, че в едно телевизионно студио си позволи да каже „благодарение на Вежди”. Останалите не знам защо се пазят да ми казват името, че направих и най-хубавия музей на Балканите: „Квадрат 500” и като се стигне до кой го е направил - пълна тишина. А иначе тунеядци има, които на топличко работят, взимат държавни пари, много са готини, сладури. Театрите са ни пълни. Артистите живеят малко по-добре, качиха се на хубави коли. 

За Пловдив - европейска столица на културата 
„Ами, слава богу, че свърши. То европейска столица така и така нямаше, добре поне, че приключи. Малко ми е обидно, защото съм все пак и художник, творец. 

За представянето ни на Венецианското биенале и за себе си 
От три години насам аз като художник за първи път видях такова чудо. Това е един провал и ме е срам. Въпреки че някой може да се гордее много - за нищо. За биеналето се изхарчиха едни пари по един тотално неправилен начин - половин милион. Отишли сме да купим едни обикновени чаши от Виетнам, в командировки. Двама участника има на тавана на Венеция - и 17 човека на екскурзия във Венеция. Ние платихме една яка сума за едно таванско помещение. Държавите купуват павилиони за да представят националната си култура. А участието на България на Венецианското  биенале е такъв резил, че не ми се говори. 

За успеха на България в културата 
Ето го успеха на България (вади дебел албум). Това е издание на Лувъра за тракийската изложба в Лувъра. 4 милиона тираж са разпродадени, няма такава реклама на България, каквото има тука. 2000 произведения на тракийската ни култура. В Лувъра ние сме получавали аплодисменти като Борис Христов в Миланската скала. Няма друга държава, която да е показала самостоятелна експозиция от 2000 произведения в Лувъра. Е, как така при мен не пееха в читалищата на околовръстния път на европейските столици, а нашите хора пяха в Нотр Дам. Колко пъти България е участвала в световния музей в Америка „Пол Гети”? На плаката на музея беше Севт III. Япония падна на колене пред българската култура. А на това биенале (във Венеция) нас ни няма и в каталога. Така че стига с това биенале. Някои просто добре са си хапнали. Аз имах оферта за същото биенале - но не за таван, а за 200 квадрата дворец на Гранде канале. За 40 хиляди евра.

За папската си радост
Премиерът е гален от папи три пъти, а аз четири пъти - в рамките на шегата, разбира се. През 1981 г. аз спечелих Златния медал на Ватикана при Йоан Павел, бях с едни дънки и едни маратонки, нямах фотоапарат и в библиотеката ми дадоха златния медал на името на Данте Алигиери, който е в мен и е от чисто злато. Това ми беше първата среща, малко след като стреляха по Йоан Павел (Йоан Павел II е тежко ранен в атентат на 13 май 1981 г. бел. ред.). При папа Бенедикт съм бил три пъти, при Франциск - 2 пъти. Много е приятно да влезеш в списъка с 2000 значими и уважавани хора, на които папата на всяка Коледа изпраща поздравително писма с благословия. То пристигна отдавна, преди Коледа, но сега го публикуваха в един приятелски сайт. 

В края на интервюто Вежди Рашидов подари на водещия Георги Любенов испанско списание, темите, в което били Монсерат Кабайе, Пабло Пикасо, а за Рашидов имало 6 страници, и издание на Британския музей, на чиято задна корица има реклама на изложбата му в лондонската галерия „Галиарди”.  Оказа се, че тази изложба българската държава е платила малко над 20 хиляди паунда. 

Още по темата