Медия без
политическа реклама

Васил Божков вече няма държавна охрана

Започна предявяване по делото, по което той е обвинен за нанесени 500 млн. лв. щети от неплащане на хазартни такси

23 Яну. 2024
БГНЕС
Васил Божков и неговият адвокат Георги Гатев, придружени от лична охрана на бизнесмена

Бизнесменът Васил Божков вече няма държавна охрана, която му бе назначена от прокуратурата заради делото, образувано по неговите обвиненения срещу Бойко Борисов и Владислав Горанов, че са го принудили да им плаща такса спокойствие. Това заяви самият той пред журналисти, на излизане от Националната следствена служба, където започна предявяване на материалите срещу него по делото за хазарта.

Божков каза, че вече няма държавна охрана, защото делото за Борисов и Горанов е прекратено, и не е заплашен. "Но аз не го обжалвах и то стои като на трупчета. Ако го бях обжалвал и съдът потвърди, го изпирахме напълно", смята бизнесменът, визирайки бившия премиер, лидер на ГЕРБ и настоящ депутат.

Прокуратурата почисти бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и ексфинансовия министър Владислав Горанов, като бързо-бързо прекрати делото за изнудването на Васил Божков и за неговите твърдения, че е платил 60 млн. лв. подкупи като такса спокойствие.

"Предявяват ми дело, което водят от четири години. Огромно дело, изхабили са страшен държавен ресурс. Може би цял месец ще трае предявяването. Ние сме платили половин милиард бюджетни такси", заяви Божков. Обвинението обаче твърди, че той е ощетил бюджета с 500 млн.лв от неплатени такси

"Нещата решиха, че са платени по закона. После приеха закон, който казва всички такси да се плащат така, и новата управляваща спойка твърди, че така ще дойдат повече пари в бюджета, а прокуратурата твърди, че съм ощетил бюджета", каза бизнесменът. 

Прокуратурата се изплаши за сигурността и живота на Васил Божков и му постави охрана. От днес намиращият се в ареста бизнесмен и семейството му са под държавна охрана.  Това обяви адвокатът му Георги Гатев след края на днешния разпит на клиента му.

Той подчерта, че хазартът се е развихрил, населението е болно, хората играят, проиграват си жилищата, развалят си семействата. "Никой не ги ограничава. А мотивът за този закон беше, че е застрашено здравето на населението и хазартът става пандемията", добави Божков. 

Тезата на обвинението се крепи на слухове, категоричен е той. "Някой чул, разбрал – това е. Няма документи, няма нищо. Има декларации, които са подписвани от държавните служители, те са официални, публични", каза още бизнесменът. 

Божков отбеляза, че е невинен до доказване на противното. "Нали така? Има решение на Висшия административен съд, че таксите се плащат по закона за две от компаниите. За другите две чакаме, предполагам, ще бъде същото", каза още той. 

"Този натиск продължава. Всеки, който е силен, всеки, който говори срещу тях, те го тормозят. Това е положението", заяви бизнесменът. 

Божков коментира, че почти същото се случва и с другите дела срещу него. "Имаше едно, по което само Тодор Живков е обвиняван по такова дело и аз – то е прекратено – за заговор срещу държавата, въоръжен опит за взимане на властта", уточни той. 

"Очаквам да създадем едно политическо движение и да пометем тази спойка, защото то се видя, че са едно", продължи той.

"Не мога да се притеснявам, когато не съм направил нищо", заключи Божков.

Васил Божков не е бил, нито в момента е “защитен свидетел”, коментираха за "Сега" от прокуратурата по повод твърденията на бизнесмена.

 

Ключови думи:

Васил Божков

Още по темата