Медия без
политическа реклама

Прокуратурата опроверга Божков, че е защитен свидетел

ПП са комсомолът на ГЕРБ, а Пеевски е статуквото, каза хазартният бизнесмен

09 Септ. 2023Обновена
Божков даде пресконференцията чрез видеовръзка - журналистите бяха в хотел "Хаят". Брифингът се излъчи на живо в профила на бизнесмена във Фейсбук.
БГНЕС
Божков даде пресконференцията чрез видеовръзка - журналистите бяха в хотел "Хаят". Брифингът се излъчи на живо в профила на бизнесмена във Фейсбук.

Васил Божков не е бил, нито в момента е “защитен свидетел”, коментираха за "Сега" от прокуратурата по повод твърденията на бизнесмена. По-рано Божков даде пресконференция от офиса на "Нове холдинг", където се намира под домашен арест, след като се прибра от Обединените арабски емирства. Той обяви, че е защитен свидетел по делото срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. 

Във фейсбук профила си Божков публикува постановление на прокурор от Софийската градска прокуратура, с което се предоставя незабавна защита на бизнесмена, на неговата съпруга Елена Динева и неговия син Антон Божков чрез Бюрото за защита на застрашени лица към Министерството на правосъдието. 

"Два пъти по четири часа давах показания и след това ме направиха защитен свидетел. Начело на мафията е Бойко Борисов. Животът на мен и моите близки е силно застрашен в момента", коментира още Божков, срещу когото има повдигнати 18 обвинения по 3 дела. В половинчасовата пресконференция бизнесменът избегна всякаква конкретика с обяснението, че е подписал декларации да мълчи.

Васил Божков не е защитен свидетел, но е с физическа защита, назначена по реда на НПК по делото, образувано по неговите твърдения за давани подкупи. Това разясни пред "Сега" адвокатът му Георги Гатев. Той посочи, че клиентът му може и да не се е изразил юридически правилно, но е под охрана заради въпросното дело.

По отношение на санкциите по глобалния закон на САЩ "Магнитски" бизнесменът коментира, че е имал срещи с американците, на които им е предоставил документи и записи. Самият той смята, че е санкциониран несправедливо, и заяви, че това е все едно Украйна да бъде санкционирана, че е нападната от Русия. "Хунтата ме нападна, ограби, рекетира, а те ме поставиха под санкции", посочи Божков. По негови думи американците са го съветвали да не се връща в България и са били притеснени, че може да му се случи нещо.

Божков е категоричен, че се е върнал доброволно, а молби за това е подавал още от първия момент на изгнанието си в Дубай. "Няма какво да се притеснявам. Прибирането ми беше осуетено от Интерпол, после решението на съда в ОАЕ беше да не бъда екстрадиран. След това подавах молби да се прибера. Трябваше да подпиша декларация, че се прибирам по собствена воля", заяви бизнесменът. Той бе категоричен, че с никого не е правил договорки за прибирането си в България.

Каза също, че по време на престоя си в Дубай е бил разпитан от Европейската прокуратура, която се е интересувала от сигналите му, както и за злоупотреба с европейски средства. "Както знаете, не съм работил с европейски средства, така че в това отношение нямаше какво да им кажа", заяви Божков. 

Освен това заяви, че докато е бил в ОАЕ, не се е срещал нито с Петьо Петров - Еврото - когото не познавал, нито с бившата му съпруга Любена.

"Домашният арест няма да е пречка пред амбициите ми за политиката", каза още Божков. Не влезе в детайли какво точно ще прави партията му. Стана ясно, че няма да участва в местните избори. 

"Разчитам на мълчаливото мнозинство. На тези, които гласуваха с "не подкрепям никого", обясни той. Божков посочи, че вече няма нужда от бизнес, защото неговата кауза в момента "е да направя нещо за България и за българския народ". „Знаете какво направиха с колекцията, съсипаха я тотално, сега не знаем къде е, къде се съхранява, по какъв начин се съхранява. Моята кауза в момента е България да се оправи“, каза още бизнесменът. Той подчерта, че България няма да се оправи, докато Бойко Борисов е в политиката, а "Продължаваме промяната" нарече комсомолът на ГЕРБ. Попитан за ролята на Делян Пеевски, Божков заяви, че той е статуквото и че "Пеевски пак недебеля. Разбирайте го, както искате". Божков заяви, че не се познава с Румен Радев и че протестите през лятото на 2020 г. започнали след негово интервю по бТВ "срещу хунтата", а не когато прокуратурата нахлу в президентството и Христо Иванов се опита да проникне в Росенец при Доган.  

Каза още, че не му е много ясно защо е махнат Гешев като главен прокурор и че неговото връщане не е свързано с отстраняването. Той напомни, че докато прокуратурата отказваше почти 4 години да го разпита в Дубай, "защото не знаели къде съм", съдът ме намираше и ми пращаше писма по процедурата за несъстоятелност. "Както знаете, бизнесът ми бе отнет със специален закон от днес за утре, без да ни дадат време да се разплатим с кредитори, със спечелилите от лотарията. Сега синдикът продаде Телефонната палата, за да се разплаща". 

След като в края на август Божков се завърна от Дубай, на 5 септември апелативният съд измени мярката на обвиняемия бизнесмен по т. нар. хазартно дело и го пусна под домашен арест. Срещу Божков има и още две дела - за криминални престъпления, сред които убийство и изнасилване, както и за незаконно притежание на културно-исторически ценности.

Ключови думи:

Васил Божков

Още по темата