Медия без
политическа реклама

Васил Божков отправи предизвикателство на Борисов и Пеевски

Бизнесменът инициира ново движение "Център", насочено срещу управляващите политици

29 Февр. 2024Обновена
Божков лично се появи, след като прокуратурата го пусна, за да не го лиши от правото му на сдружаване.
Илияна Димитрова
Божков лично се появи, след като прокуратурата го пусна, за да не го лиши от правото му на сдружаване.

Пореден проект, чрез който планира активно да се намеси в политиката, лансира бизнесменът Васил Божков. Днес той представи инициативата си за "Национално движение Център", като даде да се разбере, че основните му противници ще бъдат водачите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Божков лично се включи в мероприятието, което се проведе в столичния хотел "Хаят", макар че се намира под домашен арест. Пред "Сега" от прокуратурата коментираха, че е било направено изключение от мярката за периода от 10 до 18 часа днес, тъй като правото на сдружаване е основно гражданско право.

Това няма да бъде първият път, когато Божков се опитва да влезе в политическия живот. През 2021 г., докато беше в изгнание в Дубай, бизнесменът участва в парламентарните избори през април чрез партията "Българско национално обединение" (БНО). Същата година съдът позволи регистрацията на свързана с бизнесмена политическа партия - "Гражданска платформа Българско лято". Тя все още присъства в регистъра на политическите партии към Софийски градски съд. Както се оказа, доста от хората, които сега са се включили в сдружението с нестопанска цел "Център", всъщност са участници в "Българско лято".

"35 години една мафия, наричаща себе си политици, ни лъже и мами. Резултатът – нямаме икономика, нямаме бизнес, нямаме здравеопазване, нямаме образование, нищо нямаме. Тези, които наричат себе си политическа класа, са патологични лъжци и крадци. Те крадат парите ви, бъдещето, настоящето, здравето. Те се опитвам да откраднат и истината. Те са група бандити, една мафия, овладяла държавата, а ние сме гражданите на България", обяви пред учредителите на движението си Божков.

Той демонстрира презрително отношение към Борисов и Пеевски, докато се опитваше да надъха симпатизантите си. "Тези двамата, Бойко и Шиши, от тях ли ви е страх? Те ли са най-умните? Те ли знаят най-много. Ето, гледайте", посочи бизнесменът към колаж на двамата си противници, на който те бяха представени в комична светлина. В залата се понесе смях. Божков обяви, че Борисов е докарал страната до национална катастрофа и въпреки това продължава да управлява и сега, което според него става чрез "проксита като ИТН, "Възраждане", ПП", както се изрази.

Нови и стари имена

Начело на управителния съвет на "Център" застава Дарин Дросев, който беше представен като доктор по философия и преподавател в Софийския университет. Сред другите имена в управата са Емилия Божинова и Петър Стефанов (които участват в партията "Българско лято" - бел.а.) и бившият кмет на Калофер Румен Стоянов, който ръководи сдружението на кметовете на кметства (той се включи в комитета, инициирал референдум в защита на 3 март като национален празник, след призива на президента Румен Радев - бел.а.).

По-интересен е съставът на обществения съвет към движението. В него могат да бъдат открити куп политици от малки партии. Като Гюнер Тахир от НДПС - отцепническа формация от ДПС; Пейчо Касъров - председател на Българска земеделска партия (БЗП) и Александър Стоянов - организационен секретар на същата политическа сила; Владимир Симеонов - лидер на партия "Свобода"; Георги Какалов - бивш общински съветник от ВМРО; Димитър Байрактаров - ексдепутат от "Патриотичен фронт"; бившият депутат от БСП Кольо Парамов; Мария Мусорлиева, която беше зам.-шеф на ЦИК, предложена от "Атака"; актьорът Максим Генчев - бивш депутат от "Изправи се! Мутри вън!".

Дросев, който е водещата фигура в движението, обяви, че целта е "да върнем справедливостта чрез силата на българщината". Направи впечатление начинът, по който говореше за външната политика на правителството - описа я като "недопустима, лакейска международна политика". "България се превърна в провинциална територия на ЕС с потъпкана държавност и култура", смята философът на Божков. ПП той определи като "политически планктон", ДБ - като "лакеи", а управлението като "правителство, което носи подозрителната характеристика на хунта".

Историята досега

Божков напусна България през 2020 г. Тогава прокуратурата му предяви множество обвинения, а държавата на практика национализира лотарийния бизнес, в който той имаше силни позиции. Властите обявиха, че години наред хазартните фирми на Божков са се ползвали от по-ниска данъчна ставка, заради което държавната хазна е била ощетена със стотици милиони левове. От Дубай, където пребиваваше, бизнесменът твърдеше, че е жертва на политическа атака. Той конкретно обвини управляващите от ГЕРБ, включително тогавашния премиер Бойко Борисов, че са го изнудвали за пари. Те отрекоха, а през 2023 г. прокуратурата прекрати делото по твърденията за изнудване. През август с.г. Божков неочаквано се прибра обратно в България и беше задържан, но съдът го остави под домашен арест.

От 2021 г. Божков попада сред българските граждани, които са санкционирани по американския закон "Магнитски" - наред със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, бившият финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов, политикът от БСП Румен Овчаров, лидерът на партия "Русофили за възраждане на отечеството" Николай Малинов и др. Наскоро американският посланик у нас Кенет Мертен заяви, че САЩ следят внимателно как се отразяват санкциите по "Магнитски". През януари т.г. Божков беше разпитан от полицията като свидетел по разследването на убийството на бизнесмена Алексей Петров. Тогава той се обяви за жертва на политическа репресия и се закани да се бори с "хунтата на Пеевски и Борисов".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата