Медия без
политическа реклама

US департамент пред СЕГА: Имаме достоверна информация за Миталов

Разглеждаме характера на корупционните действия и техния евентуален ефект върху националните интереси на САЩ, обясни Вашингтон

Спутник
Майк Помпео

"Държавният секретар има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България." Това отговори Държавният департамент на САЩ на въпросите на "Сега", свързани с обявения от държавния секретар Майк Помпео, че съдия Андон Миталов и семейството му не могат да влизат в Америка, тъй като магистратът е замесен в сериозна корупция.

"Сега" попита какви точно са корупционните действия на Миталов и кога са извършени. А също и от кого е дошъл сигналът срещу него. Държавният департамент беше попитан и дали ще има и други обявени от Помпео имена по случая "Миталов", както и дали ще има обявени по други случаи.

В отговорите на Държавния департамент няма конкретни отговори на тези въпроси. Казва се, че законът, по който е санкциониран Миталов, "не дава конкретна дефиниция на "сериозна корупция", по принцип ние разглеждаме характера на корупционните действия, включително и техния евентуален ефект върху националните интереси на САЩ". Външното министерство на Америка обяснява още, че "най-общо казано, корупцията нанася съществени вреди върху икономиката, обществото и сигурността на дадена страна, може да улесни организираната престъпност и да отслаби общественото доверие във върховенството на закона и в управлението. Това има пряко отражение върху националната сигурност на Съединените щати, техните икономически и външнополитически интереси и, убедени сме, тези на партньорските на САЩ страни".

В отговора се допълва, че когато държавният секретар на САЩ получи достоверна информация, че длъжностно лице е участвало директно или индиректно в сериозна корупция или в тежко нарушаване на човешките права, той е задължен да посочи публично или конфиденциално това длъжностно лице и най-близките му роднини. "Държавният департамент ще продължи да използва тези правомощия и всички налични инструменти в борбата срещу корупцията в глобален мащаб. В зависимост от конкретните обстоятелства някои оповестявания се правят публично, докато други могат да бъдат конфиденциални", гласи отговора до "Сега".

И българските институции не изясниха случая

В четвъртък отговорните български институции не изясниха случая "Миталов" и не стана ясно дали знаят за какво е санкциониран съдията. През ноември м.г. като главен прокурор Сотир Цацаров поиска Миталов да бъде проверен от Инспектората към Висшия съдебен съвет, тъй като е разрешил на обвинения в шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов да пътува до Москва, за да бъде награден от президента Владимир Путин. Стана ясно, че инспекторатът е прекратил проверката, тъй като той може да ревизира само движението на делата, но не и актовете по същество. Висшият съдебен съвет се събра извънредно заради Миталов, но в крайна сметка реши единствено да пише но Министерството на външните работи. Беше обявено, че няма пречка съдията да изпълнява служебните си функции.

Главен прокурор и министър без визи

От Брюксел, където беше на посещение, премиерът Бойко Борисов допусна, че Миталов е обявен заради решението си да пусне Малинов в Русия. "Департаментът е решил, не дава визи. Когато бях главен секретар (на МВР), главният прокурор и министърът на вътрешните работи нямаха визи за САЩ… Когато са видели човек с повдигнати обвинения да е в Москва и да получава орден, сигурно са си задали въпроси и може би оттам е тръгнала цялата работа", каза Борисов. 

През ноември м.г. Борисов беше в САЩ. "Не можах да му обясня (на президента Доналд Тръмп) как е възможно, след като прокуратурата и МВР и ДАНС са арестували за шпионаж, има повдигнато обвинение, как български съдия го е пуснал да отиде да вземе орден от президента Путин", разказа Борисов. Преди него в Америка бяха и главният прокурор Сотир Цацаров и тогавашният му заместник, а вече приемник - Иван Гешев. Това беше първото посещение на Цацаров в САЩ за целия му 7-годишен мандат.