Quantcast
Прокуратурата: Защо нас питате дали разследваме съдия Миталов? | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата: Защо нас питате дали разследваме съдия Миталов?

Лозан Панов иска от Гешев и Цацаров информация дали имат нещо срещу магистрата, посочен от САЩ
Обновена
9 385
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Резултатът от извънредното заседание на Съдийската колегия на ВСС е писмо до външното министерство.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева се изненада от въпроса на "Сега" дали вече е започнало разследване срещу съдия Андон Миталов, след като беше санкциониран от САЩ заради корупция. "Защо да е започнало разследване? Защо обръщате този въпрос към прокуратурата? Излязохме с официално съобщение да се обърнете към Лозан Панов, председател на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет", каза тя и уточни, че към момента "не коментират нищо". Всъщност единствената институция, която има правомощието да образува досъдебно производство при данни за извършено престъпление, е държавното обвинение.

Затова и шефът на ВКС Лозан Панов изпрати въпроси до главния прокурор Иван Гешев дали срещу посочения от Държавния департамент съдия Андон Миталов има досъдебно производство или проверки по НПК или Закона за съдебната власт. Той пита и шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров дали при тях има нещо за магистрата.

Въпросите на Панов до Гешев и Цацаров

Панов иска от Гешев да бъде уведомен дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер и провеждано ли е разследване. Той пише още до Гешев: "Ако отговорът е положителен – на какъв етап се намира производството, за какво престъпление е образувано, въз основа на какви конкретни законен повод и данни. Постъпвали ли са сигнали и/или жалби срещу посоченото лице с характер на съобщение за извършено престъпление; извършвани ли са в тази връзка проверки по реда на Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс."

Няма данни дали става дума за делото "Малинов" или за други дела. Затова трябва да се изисква проверка за цялата дейност на съдията от постъпването му в Специализирания наказателен съд, коментира Лозан Панов пред журналисти. "Важно е тези данни, с които разполагат чужди служби, дали са стигнали до българските служби. Корупцията е престъпление. Трябва да се извърши разследване. Когато говорим за корупция, несъмнено се говори за престъпление. Затова едно от писмата ми е адресирано до главния прокурор", добави той и продължи: "Не съм човек, който трябва да коментира политическата страна. Специализираните съдилища когато се създадоха, тяхната основна функция е организираните престъпни групи и корупция. Трябва да видим начините, по които бяха създадени тези съдилища, как бяха попълнени съставите. Не се съмнявам че действията на Държавния департамент са подплатени с данни за корупция". 

Председателят на ВКС иска информация от шефа на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров дали в КПКОНПИ са постъпвали сигнали и/или жалби срещу съдия Миталов и извършвани ли са проверки срещу него.

Лозан Панов пита и главния инспектор Теодора Точкова дали в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) е образувана проверка срещу съдия Миталов и ако има проверка, какъв е нейният предмет и резултат.

Проверката на инспектората срещу Миталов е прекратена

Инспекторатът отговори, че в края на миналата година е бил сезиран от главния прокурор с искане за проверка на организацията по образуването, движението и приключването на дело на Специализирания наказателен съд, по което съдия Миталов е разрешил на обвиняем да напусне страната.

Инспекторът, който е проучил сигнала, е приел, че няма основание за образуване на проверка по случая и не са установени нарушения по Закона за съдебната власт. Главният прокурор всъщност иска от инспектората да се произнесе дали съдебният акт на Миталов е правилен. ИВСС няма компетентност за това, тъй като може да проверява единствено образуването, движението и приключването на делата. Затова е прието, че няма основание за проверка срещу Митанов. Срещу него няма други сигнали.

Съдията е в болничен

Съдия Миталов е излязъл в болничин само 24 часа след обявяването на името му от държавния секретар Майк Помпео. Това стана ясно от коментара на председателя на спецсъда Мариета Райкова пред медиите. Тя призна, че е останала изненадана и разочарована от новината. "Аз научих това вчера от медиите. Това е сериозен удар за нас. Първото, което предприехме тази сутрин, е да изпратим запитване до Специализираната прокуратура за това дали има образувано досъдебно производство", каза тя. По думите й "разочарованието е за всички", защото въпросният съдия се ползвал иначе с добро име.

"Още преди изявлението на главния секретар, посланик Мустафа каза, че има сериозни доказателства. Именно заради върховенството на закона, както заяви тя, дали едно длъжностно лице е виновно или невинно, още повече съдия от нашия съд, се доказва в процес, след проведено разследване, с присъда", добави съдия Райкова. "Тук говорим за корупция. Корупция се доказва или отхвърля не при проверка, а при разследване", заяви Мариета Райкова. И призна, че досега не е получавала сигнал за колегата си, нито пък имало предишни данни за корупция. "Той е излязъл в болнични. Не съм говорила с него, не ме е потърсил", каза още шефката на спецсъда.

Няма причина той да не изпълнява магистратските си функции

Съдийската колегия на ВСС се събра на извънредно заседание, но не взе решения по отношение на Миталов. Кадровиците приеха само да поискат от Министерството на външните работи цялата информация за действията на Държавния департамент. Такива искания ще се направят и до ИВСС, прокуратурата и КПКОНПИ. На този етап разполагаме само с изявлението на държавния секретар, към този момента няма причина Миталов да не изпълнява функциите си като магистрат, коментира Боян Магдалинчев от съдийската колегия на ВСС, който е и представляващ Съвета.

Съдийският съюз иска проверка

Съюзът на съдиите в България излезе с декларация, в която настоява компетентните органи – прокуратурата, Съдийската колегия на ВСС и Инспекторатът към ВСС, незабавно да проверят съдия Миталов и да оповестят публично резултатите. Ако се установи, че той е извършил твърдените действия, съдия Миталов следва да понесе отговорност. Ако проверките не установят неправомерно поведение, това следва да бъде съобщено на гражданите с оглед възстановяване както на личната репутация и доброто име на засегнатия съдия, така и за защита престижа на съдебната власт, който е накърнен, категорични са от най-голямата магистратска организация.

79

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Лозан Панов поиска достъп до всички проверки срещу него

13.01.2021

2603 57
Прокурорският господ ще се избира с обикновено мнозинство

12.01.2021

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3551 13
Ексдепутатът Тома Томов поиска среща с Гешев заради мъртвия си внук

10.01.2021

Обновена

5837 13

Коментари

Страници

Stern

И Гешев със сигурност се е забързал и сън няма да го лови, докато не отговори.

Впрочем Панов малко е объркал формата - "Моля да посочите ..." При Гешевият манталитет "моля" не върши работа, трябва да е "изискван", "настоявам", "очаквам".

Хулиган

В тази страна свършиха ли юристите?

Фитнес колегата на Каракачанов, известен като Помпео, до доказване на противното е извършил, доколкото разбирам набеждаване, оклеветяване, както и злоупотреба с личните данни и доброто име на млада госпожица.

Достатъчно основание прокуратурата да се самосезира и да му откаже входна виза.

Гордите народи така постъпват...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/30/usa-vizi-za-gunzi/

Джиджи

При Гешевият манталитет "моля" не върши работа, трябва да е "изискван", "настоявам", "очаквам" ...

И да тропа с две крачета, щото ръцете му сигур са заети с ени други неща ... ? ??

bay Dragan

Г-н Лозан Панов,

Будала човек и вързано куче го хапи.

Не насилвай Каскет Гешев с несвойствени въпроси.

valldi

Из нета: След Миталов да се готови Йоло Денев.

Zmeja

 А ако срещу посочения от Държавния департамент съдия Андон Миталов няма  образувано досъдебно производство или проверки по НПК или закона за съдебната власт, ако не е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер и  не е провеждано разследване ,  не е образувана проверка  в КПКОНПИ и не са постъпвали сигнали от Специализирания наказателен съд с данни за противоправна дейност, какво правим?

Forza NATO

...какво правим?

А) Прокуратурата или разследващ полицай от Първо РУ на СДВР образува проверка и пише на Държ.Деп. писмо, в което изисква наличните у тях документи, след което чака да ги получи.

 

Б) Миталов пуска в прокуратурата сигнал срещу Помпео за клевета.  ?

 

F16
снимка на F16

Как какво - обявяваме го за корумпиран руски шпион и толкова.

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Нищо. 

Гешев ще си трае, Той не се меси, на Мустафа й е през трумпета, янките може и да имат нещичко, няма да го кажат. 

Su38

Тц. Това е производство от частен характер. Завежда частна тъжба в Софийски районен съд и сам е обвинител.

вила

Ами правят му дело...,щото господарят каза,че е корумпе...

Forza NATO

Една от неочакваните положителни страни на случката "Миталов" е, че ще лъсне цялото безсмислие на Инспектората към ВСС, чиято основна функция е пазенето гърба на "своите". 

Доверчивия

Дърдепа изока в Бългеria едно огромно миризливо роза.

Stern

Ако, повтарям, ако, бяхме нормална държава, същата щеше да наеме от името на съдията щатски адвокат, който да заведе дело в тямошно съдилище срещу Помпа за клевета.

Нека доказва наличието на корупция.

Калпазанче

Това може.

Например,  да продаде делото, като във случая с Ервин Брокович на някоя демократична кантора която да изгърби ДП и шефа и 1. за клевета;2. за намеса  и т.н. Те знаят как да тричат...Пък и ЦНН може да се включи!

KTP

Лозан Панов пита Гешев има ли разследване срещу съдия Миталов

 

Ех, тия съвсем изнагляха бе! Той работи, работи, работ... ден и нощ нахлупил каскет се бори с престъпността, олигарсите, руските шпиони... основно за да вдигне пенсиите с 100 лв /за сега не се получава/ а те, наглост, да го ПИТАТ !?!  За някакви несъществени неща, като дали се спазват законите, има ли решение за това и онова, изпълнена ли е законовата процедура, откъде са тия СРС-та и защо се публикуват... само го сътриват човека Гешев, а той работа, работа, работа...

Domi

Първо "държавният орган " следва да си преговори определението за корупция по българското законодателство...бракята хаменоси може да имат друго определение

...знаем че създават закони в движение " неписани"  към момента на извършване на деянието... като

Забраняват на марсиански граждани да влизат на територията на ФАЩ защото са пренасяли лунен пясък на Земята... 

Zmeja

Почвам да си мисля, дали пък не пуснаха нарочно Малинов в Русия, като бяха сигурни на 99%, че той няма да се върне? Представете си какво щеще да се случи с делото, организацията "Русофили" и какъв неистов щеше да бъде медийния русофобски шум.

Калпазанче

Случаят е много близък до това което следяхме до вчера- Байдън-младши, Зеленски, Джулияни, Тръмп, за който демократите твърдяха че има намеса в работите на 404.  Обаче  може ли нашичкия съдия да стане повод за нови екшъни?

mi6osp.

Мустафата твърди, че има много доказателства срещу съдията, при Майкъл Помпео.

При Помпео със сигурност има списък със сметки на корумпирани български политици в арабски и други банки.

Нищо не пречи част от този списък да бъде публикуван като сметки на съдията., и на съдията не пречи.

Никой няма да може да установи, че този сметки всъщност са на корумпираните  българските политици А., Б,Б, Г,Д....Ц,Ц, Ч, Ю, Я.

Няма да пропуснат да публикуват такъв списък, защото който политик си познае сметката в него, става много послушен.

А послушни политици са много нужни, защото имаме да купуваме още много оръжие по тертипа на покупката на Ф-16.

вила

Че то  ефки на снимка оръжие ли е?

Нафарфор

то да бяха снимки, ми то рисунки

KTP

Снимка на рисунка, това е, толкова сте заслужили русофили ниедни! 

Джиджи

то да бяха снимки, ми то рисунки

? Подобни на Бацевите надраскани на ръка скици на наште "потоци", с които бе очаровал вече биФшия преЦедател на ЕК ???

harmless
снимка на harmless

През външното ни министерство, съдийската колегия на ВСС поиска пълна информация от Държавния департамент на САЩ по отношение на съдия Андон Миталов. Решението беше взето единодушно на извънредно заседание на колегията.

Hasta la vista

Че кого другиго да пита, бе? Баба Ванга ли? Ми че тя отдавна е у другио свет...

Нафарфор

Мисирките да кажат! 

маргаритка2

Ми те що питат Чобанов какво е времето в Москва?

 

има си метеорологична служба.

Джиджи

???

de_Ruyter

Навремето със същия доказателствен материал и аргументи се слагаха етикети Враг на народа

 

Методите на САЩ не се различават от тези на Партията кърмилница... ти си враг, защото не си като нас, не мислиш като нас и не действаш като нас. Толкоз. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш