Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата: Защо нас питате дали разследваме съдия Миталов?

Лозан Панов иска от Гешев и Цацаров информация дали имат нещо срещу магистрата, посочен от САЩ

06 Февр. 2020ОбновенаМАРТИН ГЕОРГИЕВ
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Резултатът от извънредното заседание на Съдийската колегия на ВСС е писмо до външното министерство.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева се изненада от въпроса на "Сега" дали вече е започнало разследване срещу съдия Андон Миталов, след като беше санкциониран от САЩ заради корупция. "Защо да е започнало разследване? Защо обръщате този въпрос към прокуратурата? Излязохме с официално съобщение да се обърнете към Лозан Панов, председател на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет", каза тя и уточни, че към момента "не коментират нищо". Всъщност единствената институция, която има правомощието да образува досъдебно производство при данни за извършено престъпление, е държавното обвинение.

Затова и шефът на ВКС Лозан Панов изпрати въпроси до главния прокурор Иван Гешев дали срещу посочения от Държавния департамент съдия Андон Миталов има досъдебно производство или проверки по НПК или Закона за съдебната власт. Той пита и шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров дали при тях има нещо за магистрата.

Въпросите на Панов до Гешев и Цацаров

Панов иска от Гешев да бъде уведомен дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер и провеждано ли е разследване. Той пише още до Гешев: "Ако отговорът е положителен – на какъв етап се намира производството, за какво престъпление е образувано, въз основа на какви конкретни законен повод и данни. Постъпвали ли са сигнали и/или жалби срещу посоченото лице с характер на съобщение за извършено престъпление; извършвани ли са в тази връзка проверки по реда на Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс."

Няма данни дали става дума за делото "Малинов" или за други дела. Затова трябва да се изисква проверка за цялата дейност на съдията от постъпването му в Специализирания наказателен съд, коментира Лозан Панов пред журналисти. "Важно е тези данни, с които разполагат чужди служби, дали са стигнали до българските служби. Корупцията е престъпление. Трябва да се извърши разследване. Когато говорим за корупция, несъмнено се говори за престъпление. Затова едно от писмата ми е адресирано до главния прокурор", добави той и продължи: "Не съм човек, който трябва да коментира политическата страна. Специализираните съдилища когато се създадоха, тяхната основна функция е организираните престъпни групи и корупция. Трябва да видим начините, по които бяха създадени тези съдилища, как бяха попълнени съставите. Не се съмнявам че действията на Държавния департамент са подплатени с данни за корупция". 

Председателят на ВКС иска информация от шефа на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров дали в КПКОНПИ са постъпвали сигнали и/или жалби срещу съдия Миталов и извършвани ли са проверки срещу него.

Лозан Панов пита и главния инспектор Теодора Точкова дали в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) е образувана проверка срещу съдия Миталов и ако има проверка, какъв е нейният предмет и резултат.

Проверката на инспектората срещу Миталов е прекратена

Инспекторатът отговори, че в края на миналата година е бил сезиран от главния прокурор с искане за проверка на организацията по образуването, движението и приключването на дело на Специализирания наказателен съд, по което съдия Миталов е разрешил на обвиняем да напусне страната.

Инспекторът, който е проучил сигнала, е приел, че няма основание за образуване на проверка по случая и не са установени нарушения по Закона за съдебната власт. Главният прокурор всъщност иска от инспектората да се произнесе дали съдебният акт на Миталов е правилен. ИВСС няма компетентност за това, тъй като може да проверява единствено образуването, движението и приключването на делата. Затова е прието, че няма основание за проверка срещу Митанов. Срещу него няма други сигнали.

Съдията е в болничен

Съдия Миталов е излязъл в болничин само 24 часа след обявяването на името му от държавния секретар Майк Помпео. Това стана ясно от коментара на председателя на спецсъда Мариета Райкова пред медиите. Тя призна, че е останала изненадана и разочарована от новината. "Аз научих това вчера от медиите. Това е сериозен удар за нас. Първото, което предприехме тази сутрин, е да изпратим запитване до Специализираната прокуратура за това дали има образувано досъдебно производство", каза тя. По думите й "разочарованието е за всички", защото въпросният съдия се ползвал иначе с добро име.

"Още преди изявлението на главния секретар, посланик Мустафа каза, че има сериозни доказателства. Именно заради върховенството на закона, както заяви тя, дали едно длъжностно лице е виновно или невинно, още повече съдия от нашия съд, се доказва в процес, след проведено разследване, с присъда", добави съдия Райкова. "Тук говорим за корупция. Корупция се доказва или отхвърля не при проверка, а при разследване", заяви Мариета Райкова. И призна, че досега не е получавала сигнал за колегата си, нито пък имало предишни данни за корупция. "Той е излязъл в болнични. Не съм говорила с него, не ме е потърсил", каза още шефката на спецсъда.

Няма причина той да не изпълнява магистратските си функции

Съдийската колегия на ВСС се събра на извънредно заседание, но не взе решения по отношение на Миталов. Кадровиците приеха само да поискат от Министерството на външните работи цялата информация за действията на Държавния департамент. Такива искания ще се направят и до ИВСС, прокуратурата и КПКОНПИ. На този етап разполагаме само с изявлението на държавния секретар, към този момента няма причина Миталов да не изпълнява функциите си като магистрат, коментира Боян Магдалинчев от съдийската колегия на ВСС, който е и представляващ Съвета.

Съдийският съюз иска проверка

Съюзът на съдиите в България излезе с декларация, в която настоява компетентните органи – прокуратурата, Съдийската колегия на ВСС и Инспекторатът към ВСС, незабавно да проверят съдия Миталов и да оповестят публично резултатите. Ако се установи, че той е извършил твърдените действия, съдия Миталов следва да понесе отговорност. Ако проверките не установят неправомерно поведение, това следва да бъде съобщено на гражданите с оглед възстановяване както на личната репутация и доброто име на засегнатия съдия, така и за защита престижа на съдебната власт, който е накърнен, категорични са от най-голямата магистратска организация.

Още по темата