Медия без
политическа реклама

Тристранката одобри удължаване на мярката 60/40 до 31 март 2021 г.

До 15 януари 2021 г. работодателите ще могат да подават заявления за изплащане на средства за периода от 1 октомври до 31 декември 2020 г.

29 Дек. 2020Обновена
Деница Сачева
БГНЕС
Деница Сачева

Социалните партньори одобриха удължаване на схемата 60/40 до 31 март 2021 г. Това стана ясно след извънредно онлайн заседание, на което Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъди новото издание на единствената мярка, която тази година подкрепяше бизнеса в кризата. По нея бюджетът плаща на засегнатите фирми 60% от заплатите и осигуровките на персонала, за да бъде запазена тяхната заетост, като според социалния министър Деница Сачева мярката е оказала огромен ефект за задържане на безработицата, която иначе щеше да е двойна.

Заседанието е било свикано от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова, съобщиха от правителствената пресслужба. В точка първа от дневния ред е бил обсъден и подкрепен проект на Постановление за изменение на Постановление № 151 от 2020 г., като промените предвиждат именно удължаване срока на действие на мярката, известна като 60:40, до 31 март 2021 г.

Средства ще се изплащат за работници и служители, които през периода от 13 март до 31 декември 2020 г. са работили на непълно работно време, ползвали са отпуск на основание чл. 173а от Кодекса на труда - неплатен отпуск, или работата им е била преустановена поради въведени временни ограничения на дейността. За да се възползват от мярката, работниците и служителите следва да са били в трудово правоотношение с работодателя преди 1 октомври 2020 г.

Размерът на подкрепата от държавата остава 60 на сто от осигурителния доход и 60 на сто от дължимите от работодателя осигурителни вноски за месец октомври 2020 г. До 15 януари 2021 г. работодателите ще могат да подават заявления за изплащане на средства за периода от 1 октомври до 31 декември 2020 г. Заявленията ще се разглеждат и финансират по досегашния ред. Финансовите средства, необходими за реализация на мярката, ще бъдат за сметка на бюджета на НОИ и ще се превеждат на съответния работодател по банков път от Националния осигурителен институт.

"Асоциацията на индустриалния капитал в България, както и повечето социални партньори подкрепиха проекта за постановление за запазване на заетостта и доходите на работещите хора. Предвид на това, че няма в момента възможност да се направи по-добро от това, което всъщност бяхме предложили АИКБ и КНСБ и, което очакваме от 1 април да бъде факт и чрез съответните промени и в законодателството", коментира пред БНР председателят на АИКБ Васил Велев.

Още преди Коледа от правителството обявиха, че схемата ще продължи да действа до септември 2021 г., "за да няма никакви спекулации с това докога са парите", по думите на премиера Бойко Борисов. „За мярката 60/40 догодина имаме 600 млн. лв., които ще стигнат да я продължим почти до месец септември, така че трябва да бъдат спокойни работодателите и служителите, че има подкрепа от държавата“, допълни социалният министър Деница Сачева.

До момента по тази мярка са платени 627 млн. лв., като според социалния министър с нея са запазени 250 000 работни места. Сериозна част от ресурса обаче остана неусвоен - през пролетта заради нея бе актуализиран бюджетът на фонд "Безработица" на НОИ с 1 млрд. лв. За много от включените фирми осигурителният доход е сравнително нисък.

В последните три месеца от годината действаше третото издание на мярката, но кандидатстването бе спряно на 15 декември, въпреки че помощи се отпускат до края на месеца, а удължаването на ограниченията бе обявено след тази дата. Така част от засегнатите фирми не успяха да кандидатстват за подкрепа.

 

КОМПЕНСАЦИИ

Тристранката е обсъдила и промени в друго постановление, предвиждащо изплащането на компенсация от 24 лева на ден при принудително ползване на неплатен отпуск до 60 дни. Според тях от 1 януари 2021 г. хората, наети с трудов договор на 8-часов работен ден, ще имат право да получат финансова подкрепа в размер на 75% от осигурителния им доход за месец октомври 2020 г. (а не 24 лв. на ден). В случаите на непълно работно време компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор, действащ през периода на неплатен отпуск, за който се изплащат компенсации. Предвижда се мярката да има действие до 31-ви март 2021 г., като компенсацията ще се изплаща за не повече от 60 дни ползван неплатен отпуск във връзка с наложените заради COVID-19 ограничения за осъществяване на съответната дейност. Средства, нужни за мярката, са осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ чрез финансовия механизъм REACT-EU. Запазват се условията и редът за кандидатстване и получаване на финансовата подкрепа.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата